pritisak na zdravstvene radnike

Žrtve zlostavljanja i diskriminiranja: Medicinske sestre su psihički iscrpljene zbog koronavirusa

Image
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Analiza je pokazala da su zdravstvene djelatnice izložene su psihičkom i verbalnom zlostavljanju

10.10.2020. u 12:55/ Hina

Medicinske sestre koje se brinu o pacijentima oboljelima od covida-19 psihički su iscrpljene, a mnoge su zlostavljane i diskriminirane izvan radnog mjesta, objavilo je Međunarodno vijeće medicinskih sestara (ICN) u subotu na Svjetski dan mentalnog zdravlja.

Izloženost nasilju

"Vrlo smo zabrinuti za mentalno zdravlje medicinskih sestara", priopćio je na Svjetski dan mentalnog zdravlja izvršni direktor ICN-a Howard Catton za Reuters.

"Naše posljednje istraživanje nacionalnih udruga medicinskih sestara pokazuje da je više od 70 posto njih (udruga) navelo da su medicinske sestre izložene nasilju i diskriminaciji i vrlo su zabrinute zbog ekstremnih slučajeva psihičke iscrpljenosti i pritiska na mentalno zdravlje", upozorio je Catton. 

Postotak se temelji na odgovorima oko četvrtine udruženja medicinskih sestara u više od 130 zemalja. Zdravstvene djelatnice izložene su, između ostalog, psihičkom i verbalnom zlostavljanju, rekao je Catton.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
teški radni uvjeti

Pogledajte kako izgleda pogled medicinskih djelatnika ispod zaštitnog odijela kojeg moraju nositi

Image
teški radni uvjeti

Pogledajte kako izgleda pogled medicinskih djelatnika ispod zaštitnog odijela kojeg moraju nositi

Potrebni bolji radni uvjeti

"Ima medicinskih sestara koje su diskriminirane, bilo da im stanodavac ne želi produljiti najam stana ili se nitko ne želi pobrinuti za njihovu djecu", dodao je Catton ne navodeći pojedinosti o psihičkom i verbalnom zlostavljanju. 

ICN poziva na bolju zaštitu i radne uvjete za medicinske sestre u pandemiji. 

Upravo se čita

Image
povijesni trijumf

'Hrvatska je mirno i metodično cijedila život i radost iz Brazila': Ovako svjetski mediji pišu o Vatrenima

"Još uvijek imamo problema sa zalihama osobne zaštitne opreme. No situacija se popravlja, osobito u bolnicama", navodi ICN. 

Taj problem je najizraženiji u nekim domovima za starije i nemoćne i ustanovama za dugotrajnu njegu u Europi te u Sjevernoj i Južnoj Americi, dodaje se.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) upozorila je u ponedjeljak da je pandemija ugrozila pružanje zdravstvenih usluga mentalno oboljelima i ovisnicima te očekuju da će covid-19 utjecati na psihičko zdravlje mnogih.

Više s weba

Pročitajte još

Image
presica stožera

VIDEO Beroš: 'Virus žrtve nalazi među necijepljenima. Cijepite se!'; Najavio i uvođenje obaveznih Covid potvrda u zdravstvu

Više s weba