u idućih 10 godina

Kronične bolesti ubit će 400 milijuna ljudi!

Image
Foto: Photos.com

Okruglim stolom, na kojem su sudjelovali predstavnici zdravstvenog sektora, državnih institucija i akademske zajednice, željelo se i institucijama hrvatskoga zdravstva približiti činjenica da se strukturnim fondovima EU-a može lakše modernizirati hrvatski zdravstveni sustav, čime se osigurava bolja skrb za pacijente i smanjuju troškovi samog sustava.

25.10.2012. u 19:13/ Hina

Ako se ne poduzmu odgovarajuće mjere, u sljedećih deset godina od kroničnih bolesti umrijet će 400 milijuna ljudi, upozoreno je danas na okruglome stolu o važnosti inovacija u održivim zdravstvenim sustavima uz mogućnosti financiranja iz fondova EU-a, održanom radi podizanja svijesti o važnosti inovacija u modernom zdravstvu.

Okruglim stolom, na kojem su sudjelovali predstavnici zdravstvenog sektora, državnih institucija i akademske zajednice, a otvorila ga je veleposlanica Kraljevine Nizozemske u Hrvatskoj Stella Ronner-Grubačić, željelo se i institucijama hrvatskoga zdravstva približiti činjenica da se strukturnim fondovima EU-a može lakše modernizirati hrvatski zdravstveni sustav, čime se osigurava bolja skrb za pacijente i smanjuju troškovi samog sustava.

"Broj pacijenata s kroničnim bolestima znatno se povećava diljem svijeta. Ako ne poduzmemo odgovarajuće mjere, gotovo 400 milijuna ljudi umrijet će u sljedećih deset godina od kroničnih bolesti", rekla je zamjenica direktora Svjetske zdravstvene organizacije (WHO)Catherine Le Gales-Camus. Ne promijeni li se zdravstveni sustav, do 2050. godine 50 posto populacije u razvijenim zemljama bolovat će od kroničnih bolesti.

"Istodobno se suočavamo s izglednim nedostatkom kadrova te neodrživim rastom troškova u zdravstvu, koji rastu znatno brže od rasta BDP-a, što nije održivo", rekla je Catherine Le Gales-Camus.

Miroslav Šaban rekao je da nove tehnologije mogu donijeti strukturne promjene u poboljšanju učinkovitosti zdravstvenog sustava, što može pridonijeti lakšoj kontroli troškova.

"Pogrešna je i percepcija javnosti kako nove tehnologije zdravstvo čine skupljim. Inovacije u zdravstvu mogu smanjiti proračunski deficit, a više inovacija ujedno znači i bolju kvalitetu i veću učinkovitost te posljedično bolju kontrolu troškova", naglasio je.

Ravnatelj Poliklinike 'Medico' u Rijeci Vladimir Mozetič smatra da je prevencija bolja od liječenja te da otkrivanje i rano postavljanje preciznih dijagnoza mogu dramatično unaprijediti zdravstveni sustav i znatno skratiti vrijeme liječenja i oporavka pacijenata. Ovo je iznimno važno kad su u pitanju kardiovaskularne bolesti i različiti oblici raka, rekao je.

Na okruglome stolu istaknuto je da je vođenje održivoga, pravednoga i modernoga zdravstvenog sustava jedan je od najvećih izazova za sve vlade Europe. Europska komisija izradila je nacrt ambiciozne strategije za sljedećih deset godina pod nazivom Europe 2020, koji bi trebao pružiti napredak i održivi rast svih europskih regija. Također je rečeno da je Europska komisija za razdoblje od 2014. do 2020. godine odredila proračun od 336 milijarda eura za strukturne fondove, za ulaganja u zdravstvo i inovacije predviđen je proračun od pet milijarda eura za sve članice EU-a, a 145 milijarda eura predviđeno je za ulaganja u središnjoj i istočnoj Europi.

Okrugli stol organizirala je tvrtka Philips u suradnji s Veleposlanstvom Kraljevine Nizozemske u Hrvatskoj.

Superstar
Love island UK
BKFC 50
Elon Musk Show
default_cta
Život na vagi
Señorita 89
Ljubav je na selu
Britain's Got Talent
default_cta
Infinity Nado

Više s weba

Pročitajte još

Image
OBRAT U SLUČAJU

Tuga za Mihaelom (21) koju je ubio policijski metak: 'Bila je anđeo koji je hodao zemljom'

Više s weba