PRIJETI MU ZATVOR

Lukašenko pustio samo jednog oporbenog vođu

Image

aleksandar lukašenko aleksandar lukašenko

Od petorice uhićenih nakon prosvjeda je pušten samo jedan, a i njemu prijeti zatvor do 15 godina.

4.1.2011. u 6:39/ M.K.S./HINA

MINSK - Bjeloruske vlasti pustile su iz zatvora Vitalija Rimaševskog, jednog od petorice oporbenih kandidata uhićenih nakon prijepornih predsjedničkih izbora u Bjelorusiji koje je Organizacija za europsku sigurnost i suradnju (OESS) ocijenila nedovoljno transparentnima.

Vitalij Rimaševski je pušten iz zatvora, a optužen je za "organiziranje masovnih nemira" u izbornoj noći 19. prosinca. Za taj čin može dobiti 15 godina zatvora i nema pravo napustiti Minsk, rekao je njegov odvjetnik.

Bjeloruske vlasti optužile su 22 osobe, uključivo pet oporbenih kandidata, za organiziranje masovnih nemira. Četvorica preostalih kandidata još su u zatvoru kao i 300 od 600 osoba privedenih s masovnog prosvjeda protiv reizbora predsjednika Aleksandra Lukašenka.

Lukašenko, koji je na vlasti 16 godina, bio je ponovo izabran s gotovo 80 posto glasova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

OESS je izbore ocijenio nedovoljno transparentnima te je službeni Minsk naredio zatvaranje njegova ureda, no Litva koja od 1. siječnja predsjeda OESS-om počela je konzultacije kako bi to spriječila.

"Počeli smo neslužbene konzultacije kako bismo pronašli sporazum", prihvatljiv svim stranama, izjavio je litavski ministar vanjskih poslova Audronius Azubalis u ponedjeljak.

Upravo se čita

Image
POSLALI APEL

Prijatelji životinja upozoravaju: Zbog SP-a sve češća protuzakonita upotreba petardi

Više s weba

Pročitajte još

Image

Pet godina zatvora: O žalbi na nepravomoćnu presudu Daruvarcu odlučivat će sud u Splitu

Više s weba