POTPUNO NEODGOVORNO

Muškarac preminuo nakon što je poslušao Trumpa i na svoju ruku uzeo 'lijek' za koronavirus!

Image
Foto: AP Images

Umjesto lijeka, uzeli su kemikaliju koja se koristi za liječenje parazita u ribama

24.3.2020. u 8:22/ Vijesti.hr

Američki predsjednik Donald Trump netočno je ustvrdio da hidroksiklorokin i klorokin pomažu u liječenju koronavirusa te na taj način utjecao na smrt 68-godišnjeg muškarca iz Arizone, koji je na svoju ruku uzeo klorokin te preminuo.

Naime, Trump je izjavio da su u američkoj Agenciji za hranu i lijekove (FDA) brzopotezno odobrili kombinaciju lijekova za tretman koronavirusa, što nije istina.

Ipak, te su riječi doprle do bračnogpara u Arizoni, koji nije imao koronavirus, ali bilo ih je strah da bi ga mogli dobiti pa su odlučili na svoju ruku preventivno uzeti klorokin, kojim inače liječe svoje Koi ribe.

I umjesto lijeka na bazi klorokinsulfata, uzeli su kemikaliju baziranu na klorokin sulfatu, koja se koristi za liječenje parazita u ribama. Pomiješali su tu kemikaliju sa sodom i žena (61) je počela povraćati, a muškarac se gušiti. Ona je preživjela, a on je preminuo.

"Vidjela sam da na kutiji piše klorokin i povezala to s predsjednikovim riječima", kazala je supruga preminulog 68-godišnjaka.

Znak je to da treba paziti što se govori u ovim trenucima masovne histerije jer ljudi ne upijaju sve što bi trebali. Naime, ono na što se pozivao Trump jest studija na malom broju pacijenata, koja je potvrdila da kombinacija lijekova hidroksiklorokina, kojim se liječe oboljeli od malarije i antibiotika azitromicina, postiže pozitivne učinke u liječenju oboljelih od koronavirusa.

Inače, azitromicin, antibiotik indiciran za infekcije dišnih puteva i mekih tkiva, otkriven u Zagrebu, u tadašnjem istraživačkom centru tada još hrvatske farmaceutske tvrtke Plive, 1980. godine. Riječ je, naravno o poznatom Sumamedu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Francuska je pritom odobrila opsežna klinička ispitivanja ovih lijekova u borbi protiv virusa, a iz FDA su poručili da će njihovi stručnjaci temeljito sve ispitati i dati svoje mišljenje. Dakle, nisu dali "zeleno svjetlo", tek su naveli da će sve ispitati.

Više s weba

Pročitajte još

Image
originalne majice

Krenuli su kao šala na aktualno zbivanje, a danas nude više od 500 artikala: 'Od početka pazimo na kvalitetu'

Više s weba