izniman projekt

Veliki iskorak poznatog zagrebačkog restorana - prva trgovina za kućno kuhanje: 'Ovo je najzahtjevniji projekt na kojem sam radio'

Image

U pripremi je i web stranica na kojoj će biti detaljni videi koji će korak po korak kupcima objašnjavati kako pripremiti koji objed uz pomoć njihovih namirnica.

8.11.2020. u 12:25/ Vijesti

Chef Marin Medak se u posljednjih desetak godina nametnuo kao jedno od prominentnijih imena zagrebačke gastronomske scene. Medak je nezaustavljiv je u osmišljavanju novih i odličnih gastronomskih projekata, a ovih je dana opet otišao korak dalje. 

Rougemarin je, naime, otvorio svoju prvu trgovinu specijaliziranu za kućno kuhanje naziva RougeMarin Doma, koja se nalazi u prostoru Rougemarin City restorana na poznatoj lokaciji u Petrinjskoj 2.

Kako nam je Medak otkrio ponuda trgovine temelji se umacima, namazima, marinadama, temeljcima, konfekcioniranom mesu, kruhu, svježim namirnicama i svemu ostalom što je potrebno za lakše kuhanje kod kuće, a što se u profesionalnim kuhinjama naziva "mise en place", odnosno polupripremljena sirovina spremna za termičku obradu.

Inspiracija iz japanske kulture

Image
Foto: RTL
Image
RTL

"Kod razvoja koncepta inspiraciju sam crpio iz japanske kulture i ceremonije ispijanja čaja", otkrio nam je Medak, dodajući kako se čitava filozofija krije u "ichi-go ichi-e" odnosno "samo jedan put – samo ovaj put" te se proteže kroz sve aspekte trgovine i asortimana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A cijela priča oko ovog projekta je uistinu kompleksna te kako nam je Medak objasnio tijekom kreiranja asortimana zadali su si nekoliko postulata.

Tako jedna od prvih stvar jest da želimo pružiti priliku svim malim igračima koji imaju kvalitete proizvode - od vinara, craft pivara (Međimurski Lepi Dečki, Primarius..), uljara do OPG-ovaca. 

Upravo se čita

Image
RTL Danas doznaje

'Moguće je da je tijelo bebe stajalo nekoliko dana uz cestu. Nije bilo u najboljem stanju...'

Image
kreativna poljoprivreda

Pokrenula svoj biznis i dala otkaz usred korone: 'Jučer sam legla u dva ujutro, posao cvate'

Image
kreativna poljoprivreda

Pokrenula svoj biznis i dala otkaz usred korone: 'Jučer sam legla u dva ujutro, posao cvate'

Kuhanje bez otpada

Image
Foto: RTL
Image
RTL

Tako ističe kako se posebno veseli prodaji sokove Marija Mihelja, macaronsa Petre Jelenić, koktela Marina Nekića, piva Mate Jankovića, kave Nika Orošija i prve hrvatske craft cole – Monade.

Jedan od postulata je i "made from scratch", odnosno kako objašnjava sve se radi u njihovoj kuhinji - od odabira sirovine preko obrade i dodavanja začina/mirodija do pakiranja

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: RTL
Image
RTL

"Radimo sve sa svježim lokalnim i sezonskim namirnicama, bez aditiva i kemije, objašnjava Medak, a zasigurno veliki iskorak na ovoj gastro sceni je i postulat zero waste, što znači da im je cilj da kod proizvodnje i kuhanja svaka se sirovina iskorištava u potpunosti, znači nema otpada.

Kako nam Medak objašnjava svaki tjedan u Rougemarin Doma sve će se vrtjeti oko jedne namirnice koja će biti baza za niz jela, tako da svaki tjedan za kupce će jela biti nova iznenađenja. 

U rangu cijena u supermarketima

Image
Foto: RTL
Image
RTL

A što se tiče cijena objašnjava nam Medak biti će u rangu cijena u supermarketima. 

U pripremi je i web stranica, koja bi trebala izaći za mjesec dana na kojoj će biti detaljni videi koji će korak po korak kupcima objašnjavati kako pripremiti koji objed uz pomoć njihovih namirnica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A na naš upit kakvi su Hrvati u kuhinji, Medak ističe da dosta kuhaju i da su zainteresirani za učenje. Pa to najbolje objašnjava time kako su to i najbolje vidjeli u mesnici Santoku, gdje su kupci bili jako zainteresirani da osim kupnje mesa se mogu educirati za njegovu pripremu te su bii jako zainteresirani i željni što više naučiti.

Image
Foto: RTL
Image
RTL

"Ovo je najzahtjevniji projekt na kojem sam ikad radio", priznaje nam Medak, no s obzirom na to koliko je uspješan u svim svojim projektima i s kojim žarom i ljubavlju nam objašnjava svoje planove ne sumnjamo da će ovaj projekt oduševiti sve ljubitelje dobre hrane. 

Tekst je financiran sredstvima Google stipendije.

Više s weba

Pročitajte još

Image
pravi obiteljski posao

Mladi Matija sa šesteročlanom obitelji bavi se bobičastim voćem: 'Krenuli smo od nule'

Više s weba