OGLAS

BOLEST SE PRERANO RAZVIJA

Manični poremećaj postao prijetnja tinejdžerima?

Image
Foto: depressionhelps.com

Broj tinejdžera koji pate od maničnog poremećaja, koji je glavno obilježje bipolarnog poremećaja, otprilike odgovara broju odraslih osoba koje pate od tog poremećaja raspoloženja što sugerira da se kod mnogih osoba bolest razvija već u adolescenciji.

12.5.2012. u 13:58/ K.T./HINA

Manično-depresivni poremećaj najvjerojatnije počinje već u adolescenciji, a ne nešto kasnije kako se do sada vjerovalo, pokazalo je američko istraživanje objavljeno u časopisu Archives od GeneralPsychiatry.

Broj tinejdžera koji pate od maničnog poremećaja, koji je glavno obilježje bipolarnog poremećaja, otprilike odgovara broju odraslih osoba koje pate od tog poremećaja raspoloženja što sugerira da se kod mnogih osoba bolest razvija već u adolescenciji, utvrdili su znanstvenici s američkog Nacionalnog instituta za mentalno zdravlje.


"Uobičajeno se mislilo da manija započinje u 20-im ili 30-im godinama života", kaže KathleenRiesMerikangas, voditeljica istraživanja.

"Mislim da je važno da ljudi shvate da od manije mogu patiti i adolescenti", izjavila je voditeljica istraživanja.

Istraživanje je obuhvatilo više od 10.000 tinejdžera i znanstvenici su utvrdili da njih 2,5 posto ispunjava kriterije za postavljanje te dijagnoze, a 2,2 posto imalo je simptome manično-depresivnog poremećaja u posljednjih godinu dana.

Prema podacima Nacionalnog instituta za mentalno zdravlje, 2,6 posto odraslih Amerikanaca u proteklih godinu dana također je imalo simptome bipolarnog poremećaja.

Istraživanje je pokazalo i da je u godini koja je prethodila istraživanju 1,3 posto tinejdžera patilo od simptoma manije a 5,7 posto od depresije.


"Mislim da naše istraživanje sugerira da je bipolarni poremećaj puno češći među adolescentima nego što su ranija istraživanja pokazivala u posljednjih 12 mjeseci", zaključila je Merikangas.

U klinču
Dosje Jarak
Ljubav je na selu
Vrijeme je za seks
SPRZŽ2023
default_cta
Viola boje mora
Love island Australija
America's got talent
Superstar finale
Igra moje sudbine
default_cta
Život na vagi
American idol
VOYO KIDS
LJNS AU

Više s weba

Pročitajte još

Image
PACIJENTI EVAKUIRANI

Užas u Italiji: Požar zahvatio bolnicu kod Rima. Najmanje četvero poginulih


Više s weba