ujedinili snage

Matić, Bajić i Ostojić u lovu na lažne branitelje

Image
Foto: PIXSELL

Nakon što je prije tri mjeseca objavljen Registar branitelja, nadležne institucije odlučile su otići i korak dalje te ubrzati potragu za lažnim braniteljima i ratnim invalidima.

27.3.2013. u 10:38/ RTL

Na jučerašnjem sastanku predstavnika DORH-a, MUP-a, MORH-a, Ravnateljstva policije i Ministarstva branitelja, dogovoreno je objedinjavanje svih podataka o onima koji imaju status branitelja kako bi se ubrzalo procesuiranje onih koji su do tog statusa došli nezakonito, prenosi Jutarnji list.

Jedinstvena baza podataka bit će tako dostupna svim institucijama nadležnima za utvrđivanje i progon lažnih branitelja.

"Dogovoreno je kako da se operativno provede takvo postupanje DORH-a, MORH-a, MUP-a i našeg ministarstva. Objedinit ćemo bazu podataka radi lakšeg postupanja. Na taj će način institucije lakše dolaziti do potrebnih podataka. Cijeli proces će biti ubrzan", rekao je ministar branitelja Predrag Fred Matić.

Image
Foto: PIXSELL
Image
PIXSELL

(Foto: PIXSELL)

"Ne radi se ni o kakvoj reviziji, niti lovu na vještice. Nema uzburkavanja braniteljske populacije, nego će se naprosto lakšim mehanizmom lažnjaci izvući iz sustava. Istinski branitelji nemaju, niti će ikada imati problema zbog onoga što se radi vezano uz lažne branitelje", naglasio je Matić.

Ovaj dogovor resornih ministarstva s nadležnim institucijama pojednostavljeno znači da ubuduće policija i DORH, koji su proteklih mjeseci, otkad je objavljen Registar branitelja, zatrpani prijavama protiv lažnih branitelja, neće više morati za svaki slučaj koji istražuju tražiti podatke od Ministarstva branitelja pa od MORH-a ili MUP-a, jer će imati uvid u jedinstvenu bazu podataka.

To bi trebalo znatno ubrzati njihov posao utvrđivanja je li prijava da je neki branitelj lažan - osnovana ili ne, kao i daljnje postupanje.

Ubuduće bi stoga sve prijave trebale biti upućivane na policiju koje će utvrđivati ima li elemenata za podizanje prijave te one kod kojih ima, poslati DORH-u.

Više s weba

Pročitajte još

Image
ne zna se zašto

Preminuo poznati nogometni novinar izvještavajući s utakmice četvrtfinala

Više s weba