PROBNI LET

MIG-21 probio zvučni zid i izazvao paniku

Image

MIG-21 MIG-21

Zbog snažne eksplozije koja se čula u srijedu oko podne, Zagrepčani su panično zvali Centar 112.

19.8.2009. u 11:40/ M.B./Hina

ZAGREB - Snažna detonacija koja se u srijedu nešto prije 12 sati čula u širem središtu Zagreba posljedica je probijanja zvučnog zida, a ne eksplozije na području Trešnjevke, kako su pretpostavljali oni građani koji su zvali Centar 112.

Uspaničene Zagrepčane umirio je pročelnik gradskog Ureda za upravljanje u hitnim situacijama Pavle Kalinić koji ih je obavijestio da je zvučni zid nad Zagrebom probio zrakoplov HRZ-a MIG-21. Zrakoplov je između 11 i 12 sati obavljao planirani redoviti probni let na visini od 12.500 metara. Radi se redovitoj proceduri nakon obavljenih radova na zrakoplovu.

Ministarstvo obrane ranije je izdalo upozorenje u kojem je najavljen probni let MIG-a i mogućnost probijana zvučnog zida na području Slavonije prema Sisačko-moslavačkoj županiji.

U drugom priopćenju MORH navodi da je zrakoplov zvučni zid probio u 11,52 sati na području 11 kilometara južno od Našica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog specifičnosti širenja zvuka i vremenskih uvjeta koji su danas vladali (tlak zraka, temperatura i sl.) zvuk je bilo moguće čuti i u Zagrebu, tvrde u MORH-u ne navodeći druge pojedinosti leta i probijanja zvučnog zida koji se kao detonacija čuo i u Zagrebu.

Više s weba

Pročitajte još

Image

Od Milanovića do sestara i tehničara. 'Čuju se i teze koje i građanima koji nisu antivakseri ili ravnozemljaši zvuče logično i razumno'

Više s weba