ROBOT ASIMO

Mislima pokrenuo robota

31.3.2009. u 13:16/ M.K.S.

Muškarac kojemu je na glavi bila prikopčana posebna kaciga pomislio je na svoju desnu ruku i robot je podignuo desnu ruku.

TOKYO - Otvaranje prtljažnika ili podešavanje klima uređaja mogli bi postati jednostavni kao misao s novom tehnologijom koju je predstavila Honda, a koja povezuje misli s robotikom.

Hondini stručnjaci su, naime, osmislili način na koji očitavaju moždane valove i dotok krvi u pojedine dijelove mozga te da onda moždane aktivnosti povezuju s određenim mislima.

Prikazali su muškarca kojemu je na glavi posebna kaciga sa senzorima. Nakon što mu je pokazana desna ruka on se koncentrirao na taj pojam. Bežičnom vezom je robotu, koji je nazvan Asimo, poslan signal, a nakon nekoliko minuta Asimo je podignuo desnu ruku.

U Hondi kažu da ova tehnologija još nije spremna za demonstraciju uživo zbog moguće slabije koncentracije osobe koja robotu šalje naredbu. Drugi je problem taj što se moždane aktivnosti ponešto razlikuju među pojedincima pa bi za svakoga zasebno trebalo očitavati te signale.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zasad Asimo neće u praktičnu upotrebu jer su za njegov razvoj tek postavljene osnove.

"Danas govorimo o snovima. Praktična upotreba je zasad u dalekoj budućnosti", izjavio je Yasuhisa Arai, direktor Hondina istraživačkog instituta.

Upravo se čita

Image
SAMO 3 IZ VEĆINA

Od 435 amandmana na državni proračun, 431 podnijela oporba

Osim podešavanja robota, Japanci planiraju za široku upotrebu prilagoditi i kacigu koja s robotom komunicira mislima.

Više s weba

Pročitajte još

Image
veliko priznanje

Papa Franjo crkvu Svetog Antuna Padovanskog na Svetom Duhu proglasio bazilikom. Kakvo se slavlje priprema?

Više s weba