crni dani za hrvatsko selo

Mljekari ne odustaju: 'Ministre javi se!'

thumbnail
27.2.2012. u 18:39/ S.M./Hina

Ne popuštaju mljekari, ne popušta ni ministar Jakovina. I treći tjedan prosvjeda blokade i pregovori. Dok seljaci rješenje traže u tužbama protiv prerađivača i ministarstva, prosvjede su obogatili crnom zastavom i održali minutu šutnje za smrt hrvatskog sela.

"Ministre javi se", skandiraju nezadovoljni mljekari koji su pred Ministarstvo stigli s tri autobusa iz Virovitičko-podravske županije i pridružili se skupini mljekara koji su već ranije stigli pred Ministarstvo.

Nezadovoljni proizvođači mlijeka, u organizaciji Hrvatskog saveza udruga proizvođača mlijeka (HSUPM), prosvjeduju već četrnaesti dan, nezadovoljni otkupnom cijenom od 2,30 kuna po kilogramu koju je krajem siječnja svojim kooperantima najavio Dukat, najveći otkupljivač mlijeka u Hrvatskoj. S prosvjeda pred Ministarstvom poručuju da neće odustati.

Odustati nećemo, došli su crni dani za hrvatsko selo, neke su od poruka nezadovoljnih mljekara koji su pozvali i na "minutu šutnje za hrvatsko selo".

Danas smo ovdje zbog mlijeka, a za nekoliko mjeseci ćemo biti zbog pšenice jer mi nemamo vremena sjediti i pregovarati. Hrvatska se nikad neće oporaviti, ako se uništi hrvatsko selo, kaže Jasna Marčeta, jedna od prosvjednica iz Virovitičko-podravske županije.

Uz zvukove sirena i skandiranje prosvjednici na teško stanje u proizvodnji mlijeka upozoravaju i nizom transparenata - "Radno vrijeme seljaka 0-24, zarada 0 kuna", "Cijena mlijeka 2002. = 2,30 kuna, 2012. = 2,30 kuna. Sramota", "Naša budućnost?"

HSUPM u četvrtak navečer nije pristao na sporazum dijela udruga proizvođača s mljekarskom industrijom o utvrđivanju modela izračuna otkupne cijene mlijeka koji obuhvaća pet zemalja EU, a prema kojem bi otkupna cijena mlijeka sada bila 2,43 kune.

HSUPM traži nastavak pregovora s mjerodavnim državnim institucijama i poručuje kako je otkupna cijena od 2,71 kunu nužna za opstanak hrvatskih mljekara i od nje ne odustaju.

Laži sa mnom
Superstar
Blagoslovljeni kćerima
Život na vagi
90 dana: Životi samaca
default_cta
Ljubav je na selu
Britain's Got Talent
Ljubav u divljini

Više s weba

Pročitajte još

Image
RIJEČNI DESANT NA LIBERLAND

Hrvatska opet u obrambenom ratu: MUP-ovci odlikovani ordenom Srebrne udice s glistom, dobit će i braniteljske mirovine

Više s weba