OGLAS

Sindikati od 5. lipnja u štrajku

Mrsić: Ne možemo dati ono što nemamo!

Image
Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Zbog generalnog štrajka Hrvatska bi se tako uoči turističke sezone mogla naći u potpunoj blokadi. Ministar Mrsić kaže da Vlada ne pristaje na sindikalne zahtjeve. Kaže da bi povrat prava trebalo dati 1,6 milijardi kuna, a to, pak, znači da bi trebalo otpustiti 16.000 ljudi

28.5.2013. u 11:57/ RTL

"Vlada neće pristati na sindikalne zahtjeve, ali ne treba se bojati da će Hrvatska biti blokirana", izjavio je Mrsić nakon što su sindikati javnih i državnih službi najavili da 5. lipnja pokreću koordinirani štrajk koji bi praktički trebao blokirati Hrvatsku

Napomenuo je kako se štrajk mora prvo najaviti, te da će svi imati svoje zakonske obveze koje će morati obavljati i za vrijeme štrajka. 


Ministar tvrdi da je nemoguć povratak svih prava koje traže sindikati jer bi za povrat božićnica, regresa i tri posto plaće trebalo dati 1,6 milijardi kuna. Da bi se to kompenziralo, napominje Mrsić, trebalo bi otpustiti 16.000 ljudi. 

"Mi ćemo čuvati radna mjesta, ali ne možemo dati ono što nemamo. Nadam se da će se sindikati vratiti pregovorima kako bi napravili sporazum u kojem bi uglavili u kojoj ekonomskoj situaciji možemo povećati plaće", rekao je Mrsić.

Potpuna blokada sustava: Sindikati od 5. lipnja u štrajku!

Koordinacija 11 sindikata javnih i državnih službi najavila je danas štrajk za 5. lipnja ako u postupku mirenja s predstavnicima Vlade ne postignu dogovor u roku od pet dana.

"Ovih 11 sindikata danas će podnijeti zahtjev za mirenje koji se prema Zakonu mora završiti u idućih pet dana. Ako tada ne bismo postigli dogovor, potpisali dokument, onda ćemo u skladu sa zakonom najaviti štrajk Vladi, odnosno poslodavcima u našim sustavima gdje će se štrajk organizirati", istaknula je na konferenciji za novinare tajnica Matice hrvatskih sindikata Mirela Bojić.

'Štrajk nije naša želja, ni naša volja. U to nas je gurnula naša Vlada s ministrom Mirandom Mrsićem', izjavio je na današnjoj tiskovnoj konferenciji Branimir Mihalinec iz Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama, navodi Novi list.

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Image
Patrik Macek/PIXSELL

Ustvrdivši kako sindikati ne znaju na kakav bi drugačiji način mogli zaštititi svoje interese osim štrajkom, predsjednik Matice sindikata Hrvatske Vilim Ribić naglasio je da nisu radosni što idu u štrajk te da će "kolateralne poteškoće" pasti na leđa dijela građana.

Vezano uz jučerašnji neuspio sastanak Sindikata javnih i državnih službi s Vladom s kojom su u socijalnom sporu, Ribić je ocijenio da ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić nije dovoljno fokusiran na rješavanje problema te da je na tom sastanku sjedio s "nepodnošljivom lakoćom".

Ribić je ustvrdio da njihove zahtjeve ne smatraju nerealnim niti ministar uprave Arsen Bauk ni ministar financija Slavko Linić, uz ocjenu da ne zna što se u Vladi događa.


Sindikati traže vraćanje svih oduzetih i umanjenih naknada, dodataka na plaću i koeficijenata u javnim i državnim službama te uključivanje sindikata u rješavanje viška zaposlenih. Traže i čvrsta jamstva da se više neće posezati za radničkim pravima te izmjene Zakona o reprezentativnosti.

Sindikati su izvijestili da će o detaljima štrajka izvijestiti javnost u ponedjeljak 3. lipnja.

Zbog generalnog štrajka Hrvatska bi se tako uoči turističke sezone mogla naći u potpunoj blokadi.

Štrajk je prethodno na referendumu podržala većina sindikalnog članstva.

Love island Australija
Viola boje mora
Svjetsko prvenstvo u rukometu za žene 2023.
Dosje Jarak
Ljubav je na selu
default_cta
Stanje nacije
Igra moje sudbine
Život na vagi
Senke nad balkanom
Booba u kuhinji
default_cta

Više s weba

Pročitajte još

Image
'Oluja stoljeća'

Ledeni vjetrovi i oluja na jugu Ukrajine, najmanje 10 mrtvih. U Moldaviji našli tijela ljudi zatrpanih snijegom u autu


Više s weba