POHVALNO ILI NE?

Napokon ćemo u nečemu biti na prosjeku EU

27.3.2012. u 18:45/ RTL

Nakon kratkotrajnog zastoja zbog krize, ponovno je jače krenula gradnja i otvaranje novih šoping centara. A zemlja koja nema puno proizvodnje s milijun trgovačkih kvadrata približava se prosjeku Europske unije.

Zagrepčani će za dva dana moći u šetnju i novim trgovačkim centrom na istoku grada. Uz mnogobrojne trgovine, na 50 tisuća četvornih metara austrijski investitor predvidio je i kino dvorane i druge sadržaje.

"Očekujemo da će i ovaj trgovački centar biti na razini postojeća dva, to znači da će imati dobre brojke i što se tiče posjetitelja i prometa. Što se tiče krize, ona je tu, ali mislimo da je dosegla dno i sada očekujemo rast", kaže projektni menadžer KrunoslavDominiković.

Bez obzira na krizu, rast očekuju i drugi investitori, jer su u 2011. otvorena tri nova centra u Zagrebu, gdje je gotovo polovica ukupnog broja centara u Hrvatskoj, zatim dva u Osijeku, po jedan u Šibeniku i Varaždinu. Ukupno više od 130 tisuća novih četvornih metara.

Hrvatska se bliži europskom prosjeku po broju kvadrata na broj stanovnika, no to nije jedini pokazatelj hoće li u nekoj zemlji novi šoping centar dobro poslovati. Kupce privlače i drugi sadržaji.

"Kina, igraonice, kuglanje, svaki novi projekt podiže ljestvicu i donosi neki novi sadržaj", kaže VedranaLikan.

Za te nove sadržaje mnogi su zainteresirani. Na jednom mjestu obave nekoliko stvari. No, drugi tvrde kako bi mlade obitelji vrijeme trebale provoditi drugdje.

U iduće dvije godine Hrvatska će biti bogatija za 116 tisuća novih šoping kvadrata. U planu je već godinama i Ikea, poznati švedski lanac trgovina namještajem, koji je smanjio ukupnu investiciju, a gradnju svog centra odgađa iz godine u godinu.

I dok jedni posluju loše i zatvaraju trgovine, drugi otvaraju nova radna mjesta.

Svima je jasno, šoping centri više nisu samo prostori za kupnju, a sviđaju li se građanima dovoljno njihovi novi sadržaji pokazat će sami.

Više s weba

Pročitajte još

Image

Pogledajte kako izgleda inauguracija Joea Bidena iz zraka

Više s weba