TREBALO JE SAMO 100 GODINA

Napokon otkriven uzrok katastrofe Titanica

Image

Titanic Titanic

Znanstvenici su čitavo stoljeće nakon najpoznatijeg brodoloma na svijetu pronašli pravi uzrok katastrofalnog potonuća Titanica.

8.3.2012. u 12:51/ K.T.

Tim forenzičkih astronoma s teksaškog državnog sveučilišta proučavao je ulogu Mjeseca u brodolomu Titanica.

"Lunarna poveznica može objasniti kako to da se neobično velik broj santi našao na plovidbenoj liniji Titanica", istaknuo je šef tima forenzičara, fizičar DonaldOlson.

Ledene santa su u pravilu tog jutra 15. travnja 1912. godine ostale nasukane u plitkim vodama sjevernije od pomorskih ruta, točnije pored obala Labradora i Newfoundlanda.

Tamo bi i ostale sve dok se ne otope dovoljno da mogu nastaviti svoj put južnije. Tog je nesretnog dana Mjesec bio vrlo blizu Zemlje i prouzrokovao je plimu dovoljno veliku da oslobodi spomenute ledene sante koje su potom otplutale prema komercijalnim plovidbenim rutama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Olson je dodao i da se 4. siječnja dogodilo to da su se Mjesec i Sunce poravnali te su njihove gravitacijske sile pojačale jedna drugu.

U to vrijeme Mjesec je bio najbliži Zemlji u posljednjih dotad 1.400 godina, a samo dan prije naša je planeta bila najbliža Suncu te godine.

Upravo se čita

Image
'MAHAO ORUŽJEM'

U bombaškom napadu na policijsku stanicu u Indoneziji ranjene 3 osobe

Mjesečevo djelovanje na plimu u svjetskim oceanima razlog je zašto su sante u svojoj punoj veličini prepriječile put Titanicu, iznenadile inače iskusnog kapetana Edwarda Smitha, te ubile 1.517 ljudi.

Više s weba

Pročitajte još

Image

Jean-Claude uhićen zbog silikona

Više s weba