skandal u obrazovanju

Neupisani učenici stigli u školu, ravnatelj traži ostavku Jovanovića

Image
Foto: PIXSELL

"Osobno tražim da ministar podnese ostavku jer mu nakon svega ovoga ne dolikuje da ostane na ovom mjestu, a isto tako tražim da se ispriča svima nama u školi jer nas je svojim izjavama u javnosti svrstao među kriminalce", kazao je ravnatelj škole Petar Vrbanić.

10.9.2012. u 11:07/ S.K./Hina

Učenici kojima zbog nedovoljnog broja bodova odlukom Ministarstva obrazovanja, znanosti i sporta (MZOS) nije odobren upis u četverogodišnji program Srednje škole Braće Radić u Kaštel Štafiliću u ponedjeljak ujutro su s roditeljima došli u školu gdje im se obratio ravnatelj škole Petar Vrbanić zatraživši ostavku ministra Željka Jovanovića te njegovu javnu ispriku djelatnicima škole, učenicima i njihovim roditeljima.

"Osobno tražim da ministar podnese ostavku jer mu nakon svega ovoga ne dolikuje da ostane na ovom mjestu, a isto tako tražim da se ispriča svima nama u školi jer nas je svojim izjavama u javnosti svrstao među kriminalce. O ovome ću pismeno obavijestiti premijera i predsjednika države", kazao je ravnatelj dodajući kako djeca danas nemaju nastavu već se nalaze u jednoj učionici s nastavnikom, samo da ne stoje na ulici pred školom.

Ravnatelj je dodao kako će tako biti sve dok se ne nađe neko rješenje jer su roditelji najavili da neće odustati od upisa, te da će djecu svaki dan slati u školu.

"Želio bih još jednom reći da njihovim upisom u našu školu niti jedan drugi učenik nije bio ugrožen. U školi ima mjesta za sve. U ministarstvu očito ne shvaćaju da djeci treba pomoći. Oni ne razmišljaju o dosta toga. Evo recimo, ministar vrijeđa sve nas u školi, a istovremeno ne zna da su dva učenika upravo iz ove škole zauzeli prvo mjesto na državnom natjecanju iz povijesti i biologije", rekao je Vrbanić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uvjeren je da ministar Jovanović takvim stavom želi ukinuti njihova zanimanja, a zatim i školu. Što će se događati sutra pred školom ne zna, ali tvrdi da će djecu, dođu li ponovno pred školu, primiti u jednu učionicu.

Problem je nastao zbog zbog odluke MZOS-a da ne dozvoli upis za 42 učenika jer nisu ostvarili bodovni prag od 36 bodova. Radi se o učenicima koji su željeli upisati četverogodišnje školovanje za zanimanja poljoprivredne struke. Ravnatelj škole je izrazio bojazan da će, ako se tih 42 učenika ove godine ne upišu, srednja škola Braća Radić u Kaštel Štafiliću nakon 60 godina postojanja izgubiti učenike za poljoprivredna zanimanja. Prethodnih godina učenici su se upisivali u poljoprivredna zanimanja u toj školi iako nisu ostvarili bodovni prag zbog potrebe za školovanjem takvih zanimanja.

Upravo se čita

Image
ratni zločini

Vojnici SAO Krajine 1991. godine pobili 16 civila kod Gline? Pokrenuta istaga

Ministarstvo je u petak priopćilo da neće tolerirati nezakonitosti počinjene pri upisu 42 učenika u prvi razred četverogodišnjega programa u Srednjoj školi Braća Radić Kaštel Štafilić-Nehaj i u potpunosti odbacilo 'neutemeljene optužbe da djecu želi ostaviti na ulici'.

MZOS smatra da je ravnatelj Vrbanić grubo ignorirao zakon te je, na štetu učenika i njihovih roditelja, odbio suradnju koja je isključivo u interesu djece te pokušao izvršiti pritisak na Ministarstvo zbog legalizacije svojih protuzakonitih radnji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministarstvo je dan ranije uputilo zahtjev Uredu državne uprave u Splitsko-dalmatinskoj županiji da organizira upis 42 učenika, ali u trogodišnje programe - sukladno njihovu uspjehu u osnovnoj školi.

Više s weba

Pročitajte još

Image
Otvorenje nove BIPA poslovnice u istočnom dijelu Zagreba

BIPA Hrvatska otvara 136. poslovnicu u sklopu Eurospina u Branimirovoj ulici

Više s weba