PANIKA NA ULICAMA

Neviđena invazija pčela u Zagrebu: Ne paničarite!

Image
Foto: Facebook

Ako opazite roj pčela, ne paničarite i ne koristite insekticide, samo nazovite 112 ili 192 i pčelarsko dežurstvo izlazi na teren!

18.6.2013. u 16:40/ RTL

Posljednjih dana pčelari - volonteri iz šest zagrebačkih pčelarskih udruga, raspoređenih po različitima dijelovima grada, svakodnevno pomažu svojim sugrađanima - hvataju rojeve pčela te ih adekvatno zbrinjavaju.

Neki od njih dosad su imali već 50 intervencija! Jedna od njih bila je intervencija na uglu Ilice i Gundulićeve ulice, gdje je prije nekoliko dana roj pčela doslovno pokrio jedan prometni znak.

"Ako idućih dana vidite roj pčela, ne paničarite, nego nazovite 112. Zbog duge zime i kratkog proljeća sezona rojenja, odnosno parenja, ove je godine zakasnila. Zato se u idućih nekoliko dana rojevi pčela mogu očekivati i u centrima gradova diljem zemlje", priopćili su pčelari te nadodaju kako je rojenje prirodno stanje te pčele tada nisu nimalo agresivne i ne bodu.

"Ako vam slete na glavu ili bilo koji otkriveni dio tijela, ne treba paničariti niti mahati rukama i lupati po njima, one će se same dignuti kada se udaljite iz blizine njihovog roja. Isto tako, molimo građane da pčele nikako ne špricaju insekticidima, ako ih primjerice pronađu u roletama, u uglovima zgrada ili svojih stanova... One su višestruko korisne, ne samo zbog meda, nego i zbog oprašivanja. Naime, isključivo pčele su zaslužne za rast 80 posto poljoprivrednih kultura kojima se čovjek svakodnevno hrani", poručuju iz Hrvatskog pčelarskog saveza.

Ako opazite roj pčela, ne paničarite i ne koristite insekticide, samo nazovite 112 ili 192 i pčelarsko dežurstvo izlazi na teren!

Više s weba

Pročitajte još

Image
ne zna se zašto

Preminuo poznati nogometni novinar izvještavajući s utakmice četvrtfinala

Više s weba