JOŠ LOŠIH VIJESTI

Nikad kraja: Od ponoći opet poskupljuje benzin!

Image

benzin, ina benzin, ina

Maloprodajne cijene motornih benzina od ponoći će biti više za sedam, odnosno osam lipa po litri, dok će cijene eurodizela biti niže za 15 lipa, a plavog dizela i lož ulja niže za jednu, odnosno pet lipa po litri.

6.2.2012. u 18:50/ M.L./Hina

Primijene li naftne kompanije najviše cijene koje je utvrdilo Ministarstvo, a u pravilu to čine, cijene benzina bit će na novim rekordnim razinama. Najprodavaniji benzin eurosuper BS 95 od sutra će se prodavati po 10,25 kuna po litri, što je sedam lipa više od dosadašnjih 10,18 kuna.

Za sedam lipa po litri poskupit će i benzin sa 100 oktana, jer je Ministarstvo najvišu razinu maloprodajne cijene eurosupera BS 100 utvrdilo na 10,79 kuna (do sada 10,72 kune), dok će benzin sa 98 oktana, eurosuper BS 98 poskupiti za osam lipa, na 10,58 kuna (do sada 10,50 kuna).

Cijene motornih benzina na hrvatskom tržištu rastu još od kraja studenoga prošle godine, eurosuper 95 je prije dva tjedna po prvi put od svibnja 2011. premašio 10 kuna, a s najnovijim poskupljenjem cijene benzina su na novim rekordnim razinama.

Cijene dizelskih goriva rasle su od kraja prošle godine, no od ponoći će biti niže od jedne do 15 lipa po litri.

Ministarstvo gospodarstva je cijenu eurodizela BS utvrdilo na 9,68 kuna, što je 15 lipa manje od dosadašnjih 9,83 kune.

Plavi dizel, odnosno plinsko ulje obojeno plavom bojom, od sutra će koštati 6,17 kuna po litri, što je jednu lipu manje od dosadašnjih 6,18 kuna.

Plinska (loživa) ulja od ponoći će pojeftiniti za pet lipa po litri - nova cijena plinskog ulja s oznakom euro je 7,18 kuna (do sada 7,23 kune), a običnog lož ulja 6,95 kuna (do sada 7,00 kuna).

U odnosu na isto razdoblje prošle godine cijene benzina su više za gotovo 10 posto, a cijene dizela za oko devet posto. Tako je primjerice za spremnik od 50 litara eurosupera 95 otprilike u isto vrijeme prošle godine trebalo oko 466 kuna, dok će s novim cijenama za to trebati 46 kuna više, ili oko 512 kuna, a za 50 litara eurodizela prije godinu dana je trebalo izdvojiti 443 kune, a od sutra 40-ak kuna više, ili 484 kune.

Ministarstvo gospodarstva, sukladno Pravilniku o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata, svaki drugi ponedjeljak obračunava i objavljuje najviše maloprodajne cijene pojedinih naftnih derivata koje vrijede idućih 14 dana.

Prema Pravilniku, korekcija cijena ponajviše ovisi o kretanju cijena naftnih derivata na mediteranskom tržištu te tečaju američkog dolara.

Tijekom dvotjednog razdoblja naftne kompanije mogu mijenjati cijene, ali one ne smiju biti veće od maksimalnih koje je objavilo Ministarstvo.

Više s weba

Pročitajte još

Image

'Deset firmi se sumnjiči da su imale beneficije prilikom natječaja za EU fondove, koštale su Hrvatsku 316 milijuna kuna'

Više s weba