MASOVNA SELIDBA

Njemačka je nova obećana zemlja

Image
Foto: Photos

Njemačka je postala nova obećana zemlja te se u prvih šest mjeseci ove godine tamo uselilo 381 tisuća stranaca, a najviše ih je došlo iz Grčke i Španjolske.

22.12.2011. u 14:40/ Z. H./Hina

U Njemačku se u prvoj polovici ove godine uselilo 381.000 stranaca, što je 21 posto više nego u istom razdoblju prošle godine, a zabilježen je i značajan porast broja useljenika iz zemalja članica Europske unije posebice onih koje su pogođene gospodarskom krizom poput Grčke ili Španjolske, priopćio je njemački Državni zavod za statistiku u Wiesbadenu u četvrtak.

"Primjetan je porast broja useljenika iz zemalja članica EU, koje su u većoj mjeri pogođene gospodarskom i financijskom krizom", priopćio je njemački Državni zavod za statistiku.

Tako se od 1. siječnja do kraja lipnja 2011. u Njemačku doselilo 84 posto više građana Grčke nego u istom razdoblju 2010. te 49 posto više državljana Španjolske. To znači da se u prvoj polovici ove godine u Njemačku doselilo 4.100 Grka te 2.400 Španjolaca više nego u istom razdoblju prošle godine. Stopa nezaposlenosti u ovim zemljama je s 18 (Grčka) i 23 (Španjolska) posto najviša u EU. Iz statistike ne proizlazi jesu li useljenici u Njemačkoj pronašli zaposlenje.

Istodobno je za 30 posto povećan i broj useljenika iz država koje su se 2004. i 2007. priključile Europskoj uniji. Razloge za pojačano doseljavanje iz ovih zemlja demografi vide u ukidanju posljednjih prepreka za useljavanje državljana ovih zemalja u Njemačku koje su istekle u svibnju ove godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najveći broj useljenika u Njemačku, njih 62 posto, doselilo se iz neke od zemalja Europske unije.

Više s weba

Pročitajte još

Image
U PUNOM SJAJU

Štandovi, lampice i Orašari! Zagreb spremno dočekuje prvi adventski vikend!

Više s weba