TAKO SE TO RADI U EUROPI

Njemački predsjednik odstupio zbog korupcijske afere!

Image
Foto: PIXSELL

Njemački predsjednik Christian Wulff odstupio je s dužnosti u petak prijepodne, pod pritiskom poziva oporbe na ostavku zbog umiješanosti u korupcijske afere. Kancelarka Angela Merkel otkazala je planirani put u Italiju i najavila obraćanje javnosti.

17.2.2012. u 11:55/ M.L.

BERLIN - "Radio sam greške, ali sam uvijek bio iskren. Odlučio sam se na ostavku kako bi se što prije sve rasvijetlilo, i kako bi svi saznali istinu ", poručio je bivši njemački predsjednik u obraćanju javnosti.

Christian Wulff podnio je ostavku nakon što je to od njega u petak ujutro zatražila oporba. Državno odvjetništvo iz Hannovera od parlamenta je zatražilo ukidanje imuniteta predsjedniku kako bi se protiv njega mogla otvoriti istraga za zlouporabu ovlasti i protupravno stjecanje imovinske koristi u vrijeme dok je bio predsjednik Vlade Donje Saske.

"Njemačka mora imati predsjednika koji se može potpuno posvetiti državnim i međunarodnim interesima. Postoji sumnja u moje postupke i poljuljano je povjerenje u mene te smatram da nije moguće da nastavim svoj posao kao predsjednik države", rekao je Wulff.

Wulff se našao usred korupcijskog skandala nakon što su u javnost procurile informacije o spornom kreditu, automobilima, skupocjenim a neplaćenim putovanjima, kao i "bogatim prijateljima" koji su plaćali Wulffove račune.

Kredit u iznosu od pol milijuna eura Wulff je tajno uzeo po privilegiranim uvjetima od supruge jednog utjecajnog poslovnog čovjeka, u vrijeme dok je bio na čelu vlade Donje Saske u Hannoveru.

Demokršćanska šefica njemačke Vlade Angela Merkel tako je drugi put u svom mandatu ostala bez predsjednika države, što se u njemačkoj povijesti još nije dogodilo.

Više s weba

Pročitajte još

Image
zbog usklađivanja

Dobra vijest za umirovljenike! Stižu veće mirovine, evo kada kreću isplate

Više s weba