DIZELU PADA CIJENA

Novi udarac na džepove: Od ponoći skuplji benzin

Image

PXL benzin, ina PXL benzin

Foto: PIXSELL

Motorni benzini od ponoći će u Hrvatskoj poskupiti za sedam, odnosno osam lipa po litri, dok će dizelska goriva pojeftiniti od tri do deset lipa po litri.

12.12.2011. u 14:18/ M.L.

Ministarstvo je najvišu maloprodajnu cijenu najprodavanijeg motornog benzina eurosupera BS 95 utvrdilo na 9,54 kune po litri, što je sedam lipa više od dosadašnjih 9,47 kuna.

Primijene li naftne kompanije najviše cijene koje utvrdi Ministarstvo, a u pravilu to čine, za osam lipa po litri poskupjet će motorni benzini s 98 i 100 oktana. U iduća dva tjedna najviša maloprodajna cijena eurosupera BS 98 može biti 9,83 kune (do sada 9,75 kuna), a eurosuper BS 100 ponovno će premašiti deset kuna i koštati 10,02 kune (do sada 9,94 kune).

Od ponoći se može očekivati pojeftinjenje dizelskih goriva i lož ulja, pri čemu će eurodizel pojeftiniti za tri lipe po litri, obični dizel, lož ulje i plavi dizel za devet, a lož ulje s oznakom euro za 10 lipa po litri.

Ministarstvo gospodarstva najvišu maloprodajnu cijenu eurodizela BS utvrdilo je na 9,53 kuna po litri (do sada 9,56 kuna), običnog dizela na 9,16 kuna (do sada 9,25 kuna).

Nakon što je protekla dva tjedna cijena plavog dizela bila iznad šest kuna i on se prodavao po 6,05 kuna, s pojeftinjenjem za devet lipa od ponoći će ponovno pasti ispod šest kuna i koštat će 5,96 kuna.

Najviša cijena plinskog (loživog) ulja s oznakom euro od ponoći je 6,96 kuna po litri (do sada 7,06 kuna), a običnog loživog ulja 6,74 kune (do sada 6,83 kuna).

Prema Pravilniku o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata, cijene naftnih derivata mogu se mijenjati svaka dva tjedna, a korekcija ponajviše ovisi o kretanju cijena naftnih derivata na mediteranskom tržištu te tečaju američkog dolara.

Ministarstvo gospodarstva svaki drugi ponedjeljak obračunava i objavljuje najviše maloprodajne cijene pojedinih naftnih derivata koje će vrijediti idućih 14 dana, a tijekom tog razdoblja naftne kompanije mogu mijenjati cijene, ali one ne smiju biti veće od maksimalnih koje je objavilo Ministarstvo.

Od tog pravila izuzete su benzinske postaje na autocestama i postaje na morskoj obali koje imaju mogućnost izravne opskrbe plovila gorivom za koje naftne kompanije slobodno određuju cijene derivata, osim za plavi dizel koji je izuzet od slobodnog formiranja cijene.

Većina naftnih kompanija već neko vrijeme koristi mogućnost tih diferenciranih cijena i na svojim postajama na autocestama ima nešto više cijene nego na ostalim postajama.

Više s weba

Pročitajte još

Image
Povodom dana Svetog Nikole

Pjesma 'Ploviti se mora' klape Sveti Juraj proglašena himnom hrvatskih pomoraca

Više s weba