DORH ISTRAŽUJE ČLANOVE ODBORA

Obavještajni skandal ide dalje: Pokrenuta istraga zbog curenja informacija!

11.7.2014. u 14:19/ RTL

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu je poduzelo radnje zbog mogućeg curenja informacija, a vezano uz postupanje članova saborskog Odbora za nacionalnu sigurnost.

Na stranicama DORH-a pojavila se informacija da je Županijsko državno odvjetništvo poduzelo radnje zbog mogućeg curenja informacija iz saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost:

"Povodom objava u sredstvima javnog priopćavanja zbog mogućeg curenja informacija, a vezano uz postupanje članova Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Hrvatskog sabora u svezi navoda Slavka Linića, Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu je poduzelo radnje sukladno odredbama Zakona o kaznenom postupku".

Tako otkriće RTL-a da su saborski članovi Odbora za nacionalnu sigurnost u istrazi o Slavku Liniću iskoristili priliku i izlistali još neke telefonske brojeve sada istražuje i DORH.

Image
Foto: RTL
Image
RTL

Naime, čini se da su svoje liste s brojevima koje treba provjeriti imali i oporbeni i vladajući članovi odbora, pa sad jedni druge optužuju za zloupotrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ni ja ni HDZ-ovi članovi Odbora nismo bili ti koji su dali imena praćenih osoba u medije. Ako se ide u istragu, trebalo bi istražiti i tko je te brojeve dao u javnost. Vi mediji biste to najbolje trebali znati", rekao je Miroslav Tuđman, predsjednik Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Hrvatskog sabora.

Tuđman je rekao da ne može govoriti o konkretnim imenima i brojevima.

Upravo se čita

Image
Sve zbog njega

Kraj jedne ere: Uprava Juventusa podnijela ostavke, a glavni razlog je jedno ime

Kazao je da se potpuno izvan konteksta stavila tvrdnja gospodina Linića o zloporabi sustava te da su to članovi Odbora iz redova vladajuće većine učinili preglasavanjem.

"Konstatacija da je Odbor ispolitiziran je djelomično točan, to sam i napisao u izdvojenom mišljenju, da ovakav rad Odbora nema smisla", dodao je predsjednik tog istog saborskog Odbora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pila se okrenula naopako, pa sad više ne treba istraživati odgovorne, znači ministra i premijera, nego one koji su upozorili da sustav nadzora ne valja", zaključuje Tuđman.

Ostojić: Naravno da otkrivanje tajni može poremetiti tajnu istragu!

Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić izjavio je kako je Uskok izdao nalog policiji za istragu u vezi s postupanjem OTC-a (Operativno-tehničkog centra) u slučaju bivšega ministra financija Slavka Linića.

Nadzor saborskog Odbora za unutarnju politiku u povodu Linićeve predstavke rezultirao je nedavno s tri zaključka - vladajući tvrde da su Linićevi navodi da ga se nezakonito pratilo po nalogu premijera Zorana Milanovića neutemeljeni, oporba je istaknula da je to nemoguće utvrditi zbog manjkave procedure, a Igor Rađenović (SDP) je ustvrdio da je dio članova Odbora pokušao zloupotrijebiti provedeni nadzor.

Image

Ranko Ostojić, Policija

Foto: RTL
Image

Ranko Ostojić, Policija

RTL

Na novinarski upit jesu li djelatnici OTC-a pogriješili što su na zahtjeve članova saborskog Odbora provjeravali brojeve koji nemaju veze s Linićem, Ostojić je odgovorio kako će to biti utvrđeno kroz kriminalističko istraživanje.

"Ne želim prejudicirati, niti sam bio tamo, niti znam što se točno dogodilo. Prema tome, u istraživanju ćete dobiti točne podatke, odnosno dobit će ih onaj koji treba dobiti, a to je Uskok", istaknuo je Ostojić koji je potvrdio da se provodi istraga.

Na novinarsku opasku kako to znači da su članovi saborskog Odbora prekršili zakon, Ostojić je uzvratio kako on neće ništa govoriti "tko je prekršio bilo što", dodavši kako je kriminalističko istraživanje policiji "naloženo od strane USKOK-a".

Na novinarski upit je li ugrožena tajna istraga protiv Milana Bandića, Ostojić je kazao kako ne može govoti niti jedan detalj o tomu jer, kako je rekao, "ne znam tko je kome šta govorio itd.".

"Ali, naravno da otkrivanje tajnih podataka i kroz ovakav nadzor može poremetiti nešto što se zove tajna istraga, odnosno ono što Uskok radi", dodao je Ostojić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image
Božićna bajka

Salaj za Danas: 'Drvene figure radio je umjetnik iz Njemačke, imamo erije u bojama...'

Više s weba