moral i etika u bolnici

'Odlazak liječnika s radnog mjesta na prosvjed je protuzakonito'

Image
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Ravnatelj KBC-a Zagreb Zlatko Giljević istaknuo je kako misli da je odlazak liječnika s radnog mjesta na prosvjed, bez prethodnog dogovora sindikata i poslodavana, protuzakonit.

10.10.2013. u 17:38/ RTL

Nakon što je jutros u medije stigla informacija kako je ravnatelj KBC-a Zagreb Zlatko Giljevićpod prijetnjom sankcija želio spriječiti odlazak liječnika i liječnica iz bolnice na veliki prosvjed, koji se organizirao u 12 sati na Cvjetnom trgu, stigla je reakcija iz bolnice.

"Treba napomenuti da nije moralno, a u zdravstvenoj ustanovi niti etički, da netko poziva zaposlenike jedne ustanove - liječnike da napuste svoja radna mjesta, odu na drugi kraj grada u vrijeme kad se obavlja najveći broj dijagnostičkih i terapijskih postupaka (nužni poslovi) koji se u zdravstvu ne smiju prekidati za vrijeme štrajka u cilju zaštite života i zdravlja pacijenata i građana Republike Hrvatske, a da pri tome  čak i ne obavijesti o tome poslodavca ustanove", stiglo je priopćenje iz bolnice na naš upit.

"Kao sanacijski upravitelj KBC-a Zagreb bio sam dužan upozoriti sve zaposlenike – liječnike, uz napomenu da je prema evidencijama predstojnika klinika samo njih 24 u štrajku (od 1.024), na njihovu obvezu da moraju obaviti poslove propisane kao nužne Odlukom ministra i Pravilima o nužnim poslovima koji se ne smiju prekidati za vrijeme štrajka i o načinu rada za vrijeme štrajka kako se ne bi ugrozio život i zdravlje pacijenata, kao i o mogućim posljedicama", komentirao je Giljević.   

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Image
Patrik Macek/PIXSELL

Zlatko Giljević istaknuo je kako misli da je odlazak liječnika s radnog mjesta na prosvjed, bez prethodnog dogovora sindikata i poslodavana, protuzakonit.

"Ne znam po kojem zakonu netko može dozvoliti da liječnici odu na mjesto pet kilometara udaljeno od bolnice, koja ima ima 5.000 ljudi, te tako ignorira obaveze koje ti ljudi imaju unutar bolnice. Mislim da zdrav razum govori da to nije moguće", rekao je.

"Netko tko je to organizirao na takav način bez da je sazvao poslodavce, bez da su sindikalni povjerenici razgovarali s poslodavcima... Mislim da je to protuzakonito i o tome nadležna tijela trebaju odlučiti", nastavio je Giljević.

Na upit prijeti li otkaz liječnicima koji su se odazvali na prosvjed, odgovorio je: "Ne otkaz, ali mislim da im prijete disciplinske mjere".

Više s weba

Pročitajte još

Image

Pogledajte kako izgleda inauguracija Joea Bidena iz zraka

Više s weba