KRAJ LOŠIM NAVIKAMA

Otvaraju se vrata prve dnevne bolnice za pretilu djecu!

17.2.2013. u 18:46/ RTL

Sve više djece u Hrvatskoj ima previše kilograma. Prema posljednjim podacima čak 20 posto prvašića, a čak 8 posto dječaka i 7 posto djevojčica je pretilo. Ključna je promjena navika, pa se u odabir zalogaja u školi uključilo i Ministarstvo zdravlja, a u borbu protiv porazne statistike kreću i liječnici zagrebačkog Rebra, koji u ožujku otvaraju dnevnu bolnicu za djecu s prekomjernom težinom.

Ministarstvo zdravlja krajem prošle godine izradilo je normative za prehranu u osnovnim školama. Svakoga dana osnovnoškolci bi trebali jesti meso, mlijeko, voće, povrće i žitarice, do dvaput tjedno ribu, a najmanje masno i slatko.

Djeca trebaju naučiti zdravo se hraniti od najranijih dana, jer ih sve više boluje od viška kilograma. Čak 20 posto ih je pretilo. "Vrlo često ne doručkuju u međuobroku, jedu sve ono što je ponuđeno u pekarama, a obrok rijetko imaju jer roditelji istinski ne stignu napraviti kvalitetan obrok", rekla je Sonja Njunjić iz Udruge za prevenciju prekomjerne tjelesne težine.

Upravo na ovakve odgovore najčešće nailaze u Udruzi, koja kroz zdravstveni odgoj u školama provodi edukaciju o zdravoj prehrani.

Jedna od novosti koja bi trebala pomoći u borbi sa suvišnim kilogramima je i otvaranje dnevne bolnice za djecu s prekomjernom težinom, koja se na zagrebačkom Rebru otvara idućeg mjeseca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Psiholozi savjetuju - djeci se hranu ne smije zabranjivati, ali ih na zdravo treba privikavati odmalena. "Treba napraviti nešto što će izgledati dovoljno lijepo, naviknuti ih dovoljno rano na taj okus i oni će to prihvatiti", rekla je psihologinja IvanaSabol.

Kažu, brže će je prihvatiti, ako će o njoj razgovarati.

Upravo se čita

Image
PRATITE NA RTL-U

Danas u 19! Paket sa životinjskim očima stigao ambasadi Ukrajine! U posjetu baki i djedu Gvardiola!

Stvaranjem zdravih navika smanjuje se i rizik od bolesti, pa je uz malo truda i tjelesne aktivnosti dobar uspjeh zajamčen.

Više s weba

Pročitajte još

Image

Pogledajte kako izgleda inauguracija Joea Bidena iz zraka

Više s weba