ispravna odluka?

Pet godina tajili spol djeteta kako bi ga neutralno odgojili

Image
Foto: DAILY MAIL

Jednom američkom paru bilo je dosta spolnih stereotipa pa su svoje dijete odlučili odgajati neutralno, ne obraćajući mu se ni kao dječaku ni kao djevojčici. Nitko u njihovoj blizini nije znao kojeg je spola njihov potomak.

26.1.2012. u 12:11/ S.K.

Beck Laxton i Kieran Cooper nikome nisu htjeli otkriti spol svog djeteta punih pet godina.

Zaključili su kako je najpametnije i najbolje za daljnji razvitak djeteta odgajati ga neutralno kako bi njegova prava osobnost isplivala na površinu.

Naime, djecu se odmah po rođenju gura u određene stereotipne okvire. Dok se djevojčice odijeva u ružičasto i pričaju im se priče o princezama i prinčevima, dječake se odijeva u plavo i od malih nogu  roditelji ih uče kako 'dečki nikad ne plaču'.

Ovom paru je bilo dosta fundamentalnih gluposti poput spolnih stereotipa pa su svom djetetu nadjenuli neutralno ime, Sasha, te su ga jedan dan odijevali u mušku, a drugi u žensku odjeću.

"Spol utječe na na to koju odjeću djeca nose i s kakvim se igračkama igraju i to na ih oblikuje, o tome ovisi kakve će osobe postati", objasnila je majka.

Dijete je odrastalo kao i svako drugo, ne primjećujući da se uopće razlikuje od ostale djece.

Tek kada je Sasha krenuo u školu, otkrili su svijetu da je njihovo dijete - dječak.

Sasha se i dalje igra i s lutkama i s autićima ne shvaćajući zašto se tolika buka diže oko njega, dok su njegovi roditelji ipak priznali kako su ih svi tijekom tih pet godina smatrali luđacima.

"Nikada nisam mogla nikoga uvjeriti da dođe kod nas na kavu. Svi su mislili da sam mentalno bolesna", ispričala je Beck.

Dok roditelji smatraju da su dobro postupili i mnogo pomogli svom djetetu u kreiranju njegove osobnosti, znanstvenici nemaju pojma hoće li ovakav način odgoja imati ikakve posljedice na Sashu.

"Psihološki efekt odgajanja spolno neutralnog djeteta je nepoznat. Naime, nitko to nije napravio do sada", priznala je psihologinja Daragh McDermott.

Više s weba

Pročitajte još

Image
kamo ide ovaj svijet...?

Promjene na ražnju - svinjetina skuplja od janjetine! 'Ako se ovako nastavi, svinjetina će biti luksuz'

Više s weba