ENGLESKI JEZIK RASTURAMO

Petina Hrvata ne poznaje niti jedan strani jezik

Image
Foto: tehnografija.net

Hrvatska je zemlja koja se želi pozicionirati kao snažno turističko odredište, a ubrzo treba ući i u novu zajednicu zemalja gdje planovi obrazovanja definiraju da svaki građanin EU treba znati barem tri jezika. Pa kakvo je danas poznavanje stranih jezika u Hrvatskoj?

7.11.2012. u 11:55/ S.M.

Prema istraživanju koje je proveo GfK, 79% građana poznaje barem jedan strani jezik, dok 21% ne poznaje niti jedan. Engleski jezik barem donekle zna 81 posto građana, njemački 49, talijanski 24, španjolski 12, a ruski 9 posto.

Oko trećina ispitanih koji smatraju da znaju neki strani jezik, samo njih 32% iskazuje da zaista dobro poznaju engleski jezik. Takvih je najviše u Zagrebu (39%) i Dalmaciji (35%), a najmanje u sjevernoj Hrvatskoj (21%).

Što se tiče njemačkog, svaki deseti poznavatelj stranog jezika iskazuje da njemački zna dobro.

Osobe s minimalnim, odnosno nepotpunim osnovnim obrazovanjem u 76% slučajeva niti malo ne poznaju strane jezike, a visoko obrazovani u 5% slučajeva ne znaju niti jedan od stranih jezika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poznavanje stranih jezika ispitanici smatraju vrlo potrebnim kod putovanja u inozemstvo (75%), rada na računalu (57%) te u obrazovanju (75%).

S druge strane, strani jezici im nisu potrebni u svakodnevnom obavljanju posla (50%), komunikaciji s prijateljima (69%), kao i komunikaciji unutar šire obitelji (71%).

Upravo se čita

Image
Što kažu stručnjaci?

Možemo li uštedjeti na potrošnji energije? Utječu energetski razred, pravilna uporaba...

Više s weba

Pročitajte još

Image

KANDIDAT ZA ZASTUPNIKA TURSKE I GRUPE NACIONALNIH MANJINA

Više s weba