nismo nikoga prevarili

'Plaće se više neće dirati do kraja godine'

20.2.2013. u 16:19/ RTL

Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić podržao je premijera te naglasio kako je smanjenje plaće nužno da bi se uštedjelo dodatnih 800 do 900 milijuna kuna.

Nakon što je u utorak premijer Zoran Milanović u ekskluzivnom intervjuu za RTL Danas otkrio kako Vlada planira smanjiti bruto plaće u javnom sektoru, oglasio se i ministar rada i mirovinskoga sustava Mirando Mrsić.

"Kao sto je premijer sinoć u intervjuu rekao, Vlada će smanjiti koeficojente za 3 posto. Uredba će uskoro biti na Vladi. U proračunu za 2013. je na masi plaća planirana ušteda od 1,761 milijardi kuna. Odricanjem od božićnica i naknada uštedjeli bismo od 800 do 900 milijuna kuna. Procijenjujemo da bi i smanjenjem koeficijenata ustedili oko 800-900 milijuna kuna", poručio je Mrsić.

Na upit je li se Vlada olučila na ovakav dramatičan rez zbog lošeg kreditnog rejtinga, ministar rada je odgovorio: "Ovo nije vezano ni za rebalans ni za pad rejtinga. Procijeniti smo da je malo vjerojatno da bi sa socijalnim partnerima postigli dogovor i uštedjeli tih dodatnih 800-900 milijuna kuna".

"Nismo nikog prevariti jer smo kasno rekli da za održiv proračun 2013. treba štedjeti i više od onog što bi se dobilo božicnicama. Ne očekujem da će se više rezati plaće do kraja godine. No, o rezanju drugih stvari možemo razgovarati. I nastavnicima se reže tri posto, ali im prije toga vracamo uredbu koju smo ukinuli u prošlom lipnju, pa će biti na dobitku u konačnici", zaključio je.

Više s weba

Pročitajte još

Pročitajte još

Više s weba