'POTICAO NA NASILJE I MRŽNJU'

Podnijeli prijavu protiv Glavaša: vraća li se u zatvor?

Image

Branimir Glavaš

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

'Visoki su dužnosnici RH, a u prvom redu premijer Zoran Milanović i ministar pravosuđa Orsat Miljenić pokazali visoki stupanj licemjerja time što nisu javno osudili ove pozive na mržnju i nasilje', smatra Inicijativa mladih za ljudska prava

10.2.2015. u 10:38/ RTL

Nevladina organizacija Inicijativa mladih za ljudska prava podnijela je u ponedjeljak kaznenu prijavu protiv BranimiraGlavaša. Smatraju kako je Glavaš prilikom dočeka organiziranog povodom njegovog povratka u Osijek javno poticao na nasilje i mržnju. Priopćenje Inicijative mladih za ljudska prava prenosimo u cijelosti:

"Inicijativa mladih za ljudska prava – Hrvatska (Inicijativa) podnijela je jutros kaznenu prijavu protiv Branimira Glavaša zbog počinjenja kaznenog djela javnog poticanja na nasilje i mržnju. Podsjećamo, Glavaš je 1. veljače 2015. godine, na dočeku koji je u njegovu čast organiziran na Trgu slobode u Osijeku, izjavio kako je "napunio akumulatore (...) za daljnje izazove i borbu jer nismo izvršili sve ono što smo obećali 1990". U kontekstu Glavaša, ovo se može i mora tumačiti kao izjava u vezi s načinom na koji su provođena neka od ubojstava u Osijeku za koja odgovara.

Dodatno, Inicijativa je još 15. svibnja 2012. godine kazneno prijavila Glavaša zbog počinjenja kaznenog djela otkrivanja identiteta zaštićenog svjedoka, a na što tijela progona do danas nisu adekvano i u skladu sa zakonskim odredbama postupila. Kronologija ovog slučaja opisana je niže.

Pozvali smo nadležni županijski sud i Vrhovni sud RH da hitno odrede pritvor za Glavaša zbog ovih kaznenih djela, a i u vezi s kaznenim djelima ratnih zločina za koje odgovara. U načelu nema opravdanja za utjecaj na svjedoke u ovoj fazi kaznenog progona za ratne zločine, s obzirom na to da Ustavni sud u svojoj nedavnoj odluci nije sporio sudski utvrđene činjenice, pa time nema ni potrebe da nadležni sud ulazi u ponovni dokazni postupak, već treba ispraviti učinjene propuste u primjeni prava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međutim, s obzirom na politički i društveni utjecaj Glavaša te niz izrečenih prijetnji, u Inicijativi smatramo kako se potencijalni pritisak na svjedoke mora prepoznati. Nadalje, u pravilu ne postoji opasnost od ponavljanja djela ratnog zločina nakon završeka rata, no u ovom konkretnom slučaju, u kontekstu prijetnji koje izriče Glavaš, pozvali smo nadležna tijela da njegove izjave tumače upravo kao prijetnju za počinjenje ubojstava političkih protivnika i građana srpske narodnosti, iako u promijenjenim okolnostima mira.

Image

Branimir Glavaš

Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
Image

Branimir Glavaš

Davor Javorovic/PIXSELL

Iznimno smo razočarani reakcijom dužnosnika RH koji su vrlo glasno reagirali na slične događaje u Srbiji prilikom puštanja VojislavaŠešelja. Iako Inicijativa smatra da su i Šešeljeve javne izjave nedopustive, a čemu svjedoči i činjenica da Inicijativa mladih za ljudska prava – Srbija redovito prati i analizira izjave Šešelja kako bi nadležna tijela upozorila na eventualne pojave govora mržnje i poziva na mržnju i nasilje, odgovornost hrvatskih političara mora biti prvenstveno usmjerena na događaje u Hrvatskoj.

Upravo se čita

Image
NOGOMET NA RUBU ŽIVACA

Šimenc ne izlazi iz kuće, Vlaović luduje, a Čilić uživa: Što o nogometu kažu oni zbog kojih smo kidali živce?

Visoki su dužnosnici RH, a u prvom redu premijer ZoranMilanović i ministar pravosuđa OrsatMiljenić pokazali visoki stupanj licemjerja time što nisu javno osudili ove pozive na mržnju i nasilje. Time su pokazali kako ni u simboličkom smislu sve žrtve rata u Hrvatskoj ne mogu očekivati jednaku podršku vlasti, a što je u suprotnosti s principom jednakopravnosti, kojeg je Hrvatska dužna jamčiti svim svojim građanima. Inicijativa stoga osuđuje ovaj izostanak adekvatne reakcije i traži da se imenovani dužnosnici o slučaju jasno očituju", stoji u priopćenju.

Više s weba

Pročitajte još

Image

Opačić: 'Milanovića ne treba gaziti, vjerujem da će se sutra obratiti članovima Odbora'

Više s weba