OGLAS

NAKON UPOZORENJA SLIJEDI INTERVENCIJA?

Policija opominje, seljaci ne mare: 'Nastavljamo s blokadom!'

9.8.2013. u 13:30/ M.B./Hina

MUP ističe kako je Ustavom RH građanima zajamčeno pravo na mirni prosvjed i javno okupljanje, 'ali isključivo pod uvjetima propisanim Zakonom o javnim okupljanju'.


ZAGREB - Ministarstvo unutarnjih poslova upozorilo je danas da organizatori poljoprivrednih prosvjeda koji su traktorima blokirali prometnice na području četiri policijske uprave, nisu na vrijeme prijavili prosvjed, te je pozvalo poljoprivrednike-prosvjednike da odblokiraju prometnice i svoje djelovanje usklade sa Zakonom o javnom okupljanju i Zakonom o sigurnosti prometa na cestama.

"Organizatori prosvjeda obavezni su prosvjede prijaviti pet dana prije početka održavanja, što u ovom slučaju nisu učinili", navodi se u priopćenju objavljenom danas na mrežnim stranicama MUP-a.


Ističe se kako je Ustavom RH građanima zajamčeno pravo na mirni prosvjed i javno okupljanje "ali isključivo pod uvjetima propisanim Zakonom o javnim okupljanju".

Nadalje, podsjećaju iz MUP-a, Zakonom o javnom okupljanju izričito se propisuje da se prosvjed ne može održati na auto cestama i magistralnim cestama na način kojim se ugrožava sigurnost cestovnog prometa.

"Prosvjednici su današnjim prosvjedom prekršili odredbe Zakona o javnom okupljanju, ali i Zakona o sigurnosti prometa na cestama", dodaje se u priopćenju.

Image
Foto: Goran Ferbezar/PIXSELL
Image
Goran Ferbezar/PIXSELL

MUP je stoga upozorio prosvjednike da odblokiraju promet i da svoje ponašanje usklade s Zakonom o javnom okupljanju i Zakonom o sigurnosti prometa na cestama.

Iz policije također izvješćuju kako su poljoprivrednici-prosvjednici traktorima jučer blokirali prometnice u četiri policijske uprave.


Na području PU brodsko-posavske sinoć je blokiran jedan kolnički trak županijske ceste ŽC Nova Kapela – Lužani i ulaz i izlaz AC Lužani u potpunosti. U Velikoj Kopanici blokirana je cesta D7 te je zatvoren pravac Vrpolje-V. Kopanica-S. Šamac i izlaz prema autocesti A3 V. Kopanica. U mjestu V. Kopanica blokiran je i alternativni pravac za Vrpolje-S. Šamac-Đakovo. Također blokirana je cesta D51, pravac za naplatne kućice AC N. Gradiška, a kao alternativni pravac određen je poljski put koji omogućava prometovanje prema autocesti, te je blokiran D7 za pravac V. Kopanica-Vrpolje.

Na području PU osječko-baranjske prosvjednici su sinoć blokirali dio đakovačke obilaznice u dužini 300 do 400 metara u potpunosti, zbog čega se promet preusmjerava kroz grad Đakovo.

Na području PU virovitičko-podravske, prosvjednici su blokirali u potpunosti D5, za pravac Lukač-Terezino Polje prema graničnom prijelazu T. Polje, te je određen alternativni pravac kroz mjesto Lozan – Lukač – Gradina.

Image
Foto: Goran Ferbezar/PIXSELL
Image
Goran Ferbezar/PIXSELL

Na području PU vukovarsko-srijemske kod raskrižja Županja-Bošnjaci prosvjednici su sinoć blokirali D55 prema graničnom prijelazu Županja-Orašje, te je određen alternativni pravac kroz grad Županju prema graničnom prijelazu.


Upravo se čita

Image
EUROLIGA

Rapsodija Hezonje protiv bivšeg kluba, krnji Efes slavio u Berlinu

Laslo: Seljaci nastavljaju s blokadom prometnica

Seljaci nastavljaju s jučer započetom prosvjednom blokadom prometnica u nekoliko kontinentalnih županija, a danas i sutra se očekuje otvaranje novih prosvjednih točaka, u Osječko-baranjskoj i Vukovarsko-srijemskoj županiji, izjavio je danas u Osijeku predsjednik Zajednice udruga seljaka Slavonije i Baranje (ZUSSB) Antun Laslo.

U izjavi Hini Laslo je kazao kako se prosvjedi za sada odvijaju bez poteškoća, a promet na mjestima blokada preusmjeravaju policijski službenici.

Drži da će blokada potrajati barem do ponedjeljka, odnosno do novog sastanka s ministrom poljoprivrede Tihomirom Jakovinom.


Image
Foto: Goran Ferbezar/PIXSELL
Image
Goran Ferbezar/PIXSELL

Na upit je li upoznat s današnjim priopćenjem Ministarstva unutarnjih poslova, koje je prosvjednike pozvalo da prekinu blokadu prometnica, jer se tako krši Zakon o javnom okupljanju i Zakon o sigurnosti prometa na cestama, Laslo je kazao kako nema informaciju o tome, te da je odluka o blokadi prometnica jučer donesena jednoglasno, nakon obavijesti o neuspjehu pregovora predstavnika Hrvatske poljoprivredne komore s ministrom Jakovinom u Zagrebu, pri čemu se neke ceste potpuno, a neke samo djelomice blokirane.

U klinču
Dosje Jarak
Ljubav je na selu
Vrijeme je za seks
SPRZŽ2023
default_cta
Viola boje mora
Love island Australija
Superstar finale
Igra moje sudbine
Život na vagi
default_cta
American idol
VOYO KIDS
LJNS AU

Više s weba

Pročitajte još

Image
ŽIVOT, SLOBODA I SIGURNOST

Međunarodni dan ljudskih prava: Svatko ima pravo na nediskriminaciju, ona ne smije biti povlastica privilegiranih


Više s weba