stravično krivi pristup

Policija poručila ženama da su same krive za silovanje

Image

Mađarska policija objavila je 'edukativni' video o prevenciji nasilja, koji se može smatrati čistim primjerom okrivljavanja žrtve za zločin silovanja.

26.11.2014. u 16:35/ RTL

Video kojeg je objavila mađarska policija kako bi educirala učenike o prevenciji nasilja izazvao je pravu buru u javnosti. Naime, tamošnje snage reda i sigurnosti su u svom 'edukativnom' videu okrivile žene za zločin silovanja.

U 3.42 minute imamo priliku vidjeti  grupu mladih žena koje se pripremaju za izlazak te odlaze u klub i zabavljaju se, uz snažnu autorsku sugestiju kako konzumiraju preveliku količinu alkohola. Na kraju jedna od njih biva kažnjena te ju napada muškarac s kapuljačom na glavi, koji čeka žrtvu u tami. Dok djevojka leži, pojavljuje se poruka: "Ti možeš učiniti nešto po ovom pitanju! Ti možeš učiniti nešto protiv ovoga".

Éva Cserháti, iz udruge Žene Mađarske ujedinjene protiv nasilja (NaNe), izjavila je kako ovaj tzv. edukacijski film sugerira da 'žene ne bi trebale piti ili zabavljati se na način koji nije u potpunosti prihvatljiv muškarcima, jer je takvo ponašanje zapravo provokacija', prenosi Libela.org.

Dodala je kako film 'namjerno širi neke od najgorih ideja ekstremno konzervativnog i patrijarhalnog društva' te kako zapravo daje potpuno pogrešnu sliku o tome da je tipični silovatelj nepoznati napadač iz mraka, dok se u stvarnosti većina silovanja događa od strane poznatog muškarca iz kruga obitelji i prijatelja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image

KANDIDAT ZA ZASTUPNIKA TURSKE I GRUPE NACIONALNIH MANJINA

Više s weba