čak 80 objekata nema potvrdu

Ekskluzivno donosimo dokumente o nadzoru gradnje na području NP Plitvička jezera koji svjedoče o nevjerojatno...

5.2.2018. u 19:45/ rtl.hr

Počela je kontrola UNESCO-a u Nacionalnom parku Plitvička jezera koji će nakon toga odučiti o statusu na listi Svjetske baštine. Potraga je u posjedu dokumentacije koja je dokaz neviđenog kaosa i bezvlašća u gradnji koje istražuje krim policija

A nakon mjeseci inzistiranja - ministarstvo graditeljstva, koje je jesenas u Potrazi najavilo početak nadzora gradnje, odgovorilo nam je što je ustanovljeno - utvrđene su nepravilnosti, ministarstvo je Ličko senjskoj županiji naredilo mjere, ali ni jedni ni drugi o tome nisu obavijestili javnost.

Naš reporter otkriva da čak 80 objekata nema potvrdu izvedenog stanja što znači da nije provjereno imaju li onoliko kvadrata koliko smiju.

Na vodovod su objekti priključivani mimo zakona, neki su čak i ugostiteljski, građeni uz pomoć EU fondova, a među spornim slučajevima su i apartmani bivšeg prebendara Zagrebačke nadbiskupije Mije Gabrića.

Turističko naselje s pet apartmana koje je u svega nekoliko mjeseci niknulo u Plitvice selu, u nacionalnom parku Plitvička jezera, nema ispravno izdanu građevinsku dozvolu. Štoviše nije smjelo biti ni izgrađeno u turističke svrhe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No krive građevinske dozvole ima najmanje još 50-ak objekata koji su niknuli na području parka nakon 2014. Pokazuje to interni dokument ministarstva graditeljstva koje je lani u rujnu u upravnom odjelu za graditeljestvo Ličko - senjske županije provelo izvanredni nadzor.

Izvješče u kojem se navodi niz nepravilnosti iznenadilo je i samo ministarstvo graditeljstva. Na nalaz nadzora, čiju kopiju posjedujemo, i koji razotrkiva nesposobnost nekoliko instiucija, a možda i kriminal u izdavanju građevinskih dozvola na području nacionalnog parka, vratit ćemo se kasnije. Jer  očito je zbog toga što u njemu piše bilo I toliko teško doći do njega.

Upravo se čita

Image
DRUŠTVENA ODGOVORNOST

Tommy neće prodavati pirotehniku: 'Uzrokuje štetne posljedice za ljude i životinje'

Nakon posjeta Plitivicama u rujnu smo s problemom  pretjerane gradnje usred nacionalnog parka suočili ministarstvo graditeljstva, nakon čega je pomoćnik ministra u Potrazi najavio kontrolu izdanih dozvola.

“I pokazat će da li su možda neke dozvole izdavane protivno važećem prostornom planu - mi za sada nemamo takve spoznaje, ali zato se šalje upravni nadzor da se ukloni svaka sumnja”, rekao je Željko Uhlir, (HNS) 12.9.2017.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uvid u izvješče o nadzoru i rezultate tražili smo prvi put u listopadu, pa zatim u studenome, ali odgovora nije bilo. Bili smo uporni pa poslali novi upit. Ovaj put pozivajući se na Zakon o pravu na pristup informacijama i napomenu da je sve već bezobrazno.

Odgovor u vidu šturog priopćenja dobili smo isti dan. No već iz njega je vidljivo da je problem sve samo ne mali i jasno je zašto je ministarstvo porazne rezultate za županijski ured za graditeljstvo zadržalo dalje od javnosti.

“Utvrđene su povrede odredbi Zakona o gradnji prilikom izdavanja građevinskih dozvola nisu poštovane pojedine odredbe Zakona o općem upravom postupku pročelnica mora pokrenuti postupak utvrđivanja stegovne odgovornosti službenika. Hrvatska komora arhitekata i Hrvatska komora inženjera građevinarstva moraju provesti nadzor i kazniti projektante i arhitekte koji krše Zakon o gradnji”, piše u pripćenju Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja.

Kada smo htjeli doznati još detalja rečeno nam je da nitko u ministarstvu ne može osigurati sugovornika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stoga smo se ponovno zaputili prema Plitvicama kako bi odgovore o tome tko je i zašto izdavao  dozvole protivno zakonu dobili od HDZ-ova župana Darka Milinovića. On nije htio stati pred kameru, a odgovornost za objavu podataka je prebacio na HNS-ovo ministarstvo graditeljstva.

“Što se tiče nalaza ministarstva, to nazovite njih, mi taj nalaz imamo, ali nećemo mi to davati u javnost, to je nalaz ministarstva, neka Vam oni dadu taj nalaz ministarstva i mi smo sukladno tom nalazu i postupili. Evo to je jedino što mogu reći”, kazao je Darko Milinović, ličko-senjski župan.

Unatoč alarmantnim  inormacijama Milinović  je tvrdio kako nisu utvrđeni veći propusti.

“Kuća je trebala biti 100 kvadrata, ona je 105 kvadrata, ajmo reći. U tom smislu su bile pogreške, nikako u ovom drugom smislu. To je to”, rekao je Darko Milinović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No čak i takve male "pogreške" mogu investitoru, kada se kvadrati pomnože s dva ili tri kata, lako donijeti koju sobu više.

“Nije ni jedna ilegalna, nije ni jedna izvan građevinskog područja, ali je... karikiram sada... trebala biti kuća 5 metara od susjeda, a ona je 3 metra je li... i takve su to tehničke… Znači izlasci iz gabarita, ajmo reći, gradnje ili? Aaa ima nešto navodno i izvan gabarita gradnje”, kazao je Milinković.

Ministarstvo je županu i pročelnici naložilo da nedostatke uklone i kazne nesavjesne službenike.

“Sve što je zatraženo od ministarstva mi smo to ispunili i poslali smo obavijesti ministarstvu. Bio je i kontrolni nadzor u kojem su provedene provjere dozvola koje su izdane nakon rujna 2017. Tu nije bilo utvrđenih nepravilnosti”, rekala je Ana Milinković Rukovina, pročelnica Upravnog odjela za graditeljstvo Ličko-senjske županije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Da li ste vi kao župan morali nekoga sankcionirati, ili niste? Mi smo napravili sve... Rekao sam Vam - neću se sad ja tu s Vama nad… Da ne kažem što”, rekao je Milinković.

Nakon gotovo 4 mjeseca tvrdoglavog ganjanja rezultata na kraju smo dobili i dokumente - izvješće o obavljenom izvanrednom nadzoru Upravnog odjela za graditeljstvo Ličko - senjske županija. On otkriva da od 2014. i promjene prostornog plana koji je omogućio gradnju unutar granica nacionalnog parka Plitvička jezera, većina građevinskih dozvola izdana na tom području nije donesena prema propisu.

“Nije izdano niti jedno rješenje o izvedenom stanju u najvećem broju pregledanih građevinskih dozvola nema potvrda glavnog projekta izdanog od nadležnog ministarstva u velikom broju predmeta nije usklađen sadržaj rješenja - građevinske dozvole s glavnim projektom.  Građevinske dozvole u Gospiću su izrazito šturo napisane.  Odobravana je izgradnja građevina ugostiteljsko - turističke namjene”, piše u izvješću o obavljenom nadzoru u NP Plitvička jezera.

Poput imanja Mije Gabrića, donedavno najmoćnijeg financijaša Kaptola koji je smijenjen s pozicije čelnika Zbora prebendara zbog zamračenja 50 mlijuna eura. Umjesto crkve on je u Rastovači izgradio apartmane.

Investitor Potestas, vlasnika Bože Čule, inače velikog igrača na tržištu nekretnina, vlasnika hotela i jedne banke, također je dobio dozvolu za apartmane u Plitvica selu iako se ona izdaje samo za obnovu kuće koju se tek onda može iznajmljivati. Da aspurd bude veći gradnja je sufinancirana  iz EU fondova.

Nakon višemjesečnog loptanja ministarstvo graditeljstva na kraju nam je ipak omogućilo razgovor o detaljima u izvještaju. Izvanredni nadzor proveden je  lani od 11.  do 15. rujna.

“Napravili su uvid u 74 izdane građevinske dozvole. Te dozvole imaju većih ili manjih pogrešaka koje su bile podijeljene ovisno o tome radi li se o upravnopm postupku - je li netko nešto propustio u upravnom postupku samog izdavanja dozvola ili je nastala neka druga pogreška - kao na primjer krive namjene je izdana po prostornom planu. To je već teža pogreška”, kazao je Željko Uhlir.

Brojem pogrešaka na nekoliko adresa i razina ostali su šokirani i u samom ministarstvu.

“Iznenađujuće je koliko je zapravo tijela sudjelovalo u nepravilnostima. Ne radi se tu samo o tome da je službenik refernt u županiji krivo udarao štambilje. Dakle radi se tu i o nekim potvrdama koje je on dobivao u predmet i neka druga tijela su izdavala nekakve potvrde koje nisu trebali davati čime su možda i njega zavarali. Dakle tu je jedan cijeli spektar nepravilnosti koji se dešavao”, rekao je Uhlir.

Pa je tako uz blagoslov Hrvatskih voda lokalno komunalno poduzeće bez problema podijelilo vodopravne dozvole kao preduvjet za građevinske iako za to nema uvjeta objašnjava nam nedavno smijenjeni ravnatelj nacionalnog parka.

“Dakle postoji stari austrougarski vodovod koji nije legaliziran. Pa se postavlja zapravo pitanje ako nije bilo ni legalnog vodovoda niti sustava odvodnje otpadnih voda unutar nacionalnog parka u naselju koje se nalazi u neposrednom slivu da li je bilo opravdano izdavati vodopravne dozvole za nove građevine”, rekao je Anđelko Novosel, bivši ravnatelj NP Plitvička jezera.

Sve se dešavalo se za mandata HDZ-ove pročelnice Katice Prpić koja je u međuvremenu prvo prebačena u ministarstvo graditeljstva, isto ono koje je poslalo inspekciju. Zanimljivo,  prije toga je zajedno s HDZ-ovim ministrom Lovrom Kuščevićem otišla u u ministarstvo uprave. Stoga smo upitali sadašnju pročelnicu čekaju li nekoga sankcije, uključujući i Prpić. No, dogovor opet nismo dobili.

“Mmmm, ne znam je li to sada uopće predmet ovog razgovora ako pričamo o Plitvicama”, rekla je Ana Milinković Rukavina.

Iako se sablažnjavaju nad prvim nadzorom koji je poslan na Plitvice u posljednje tri godine, u HNS-ovu ministarstva graditeljstva slažu se HDZ-om i stoje pri tome da bivša pročelnica i njihova bivša kolegica ne može snositi odgovornost jer nije potpisala - ništa sporno.

“Pročelnik s jedne strane nema niti potrebu da se bavi provjerom što taj njegov službenik radi dok ne dobije upozorenje ili dok se ne desi ovakvo nešto. Dakle ide se na povjerenje, te osobe, ti službenici imaju ovlaštenja za samostalni rad i nema potrebe da se netko s njima posebno bavi”, rekao je Uhlir.

Uhlira smo potom podsjetili da se radi o pročelnici koja je navodno braniteljima izjavila da je na Plitvicama sve izgrađeno na crno i da je možda stoga znala da njeni službenici rade mimo zakona.

“Ured je prema našim saznanjima bio potkapacitiran tako da vjerojatno je i sama pročelnica imala dovoljno svog posla, a kamo da još provjerava rad svojih nekoliko službenika koliko ih je imala”, kazao je Uhlir.

Da nije riječ o malim previdima potvrdili su nam Iz policijske uprave ličko - senjske. Kažu kako su već pokrenuti izvidi protiv nekih službenika.

“Policijski službenici Policijske uprave ličko-senjske u suradnji sa Županijskim državnim odvjetništvom u Karlovcu provode kriminalističko istraživanje, sukladno zakonskim propisima”, piše u priopćenju PU ličko – senjske.

Uz službenike ministarstvo je i županiji naredilo da kazni nesavjesne arhitekte i projektante. Međutim iz Komore inženjera u građevinarstvu tvrde da ih nitko nije kontaktirao, ni ministarstvo, ni županija, dok su nam iz Komore arhitekata potvrdili da još čekaju dokumentaciju iz županije - iako Milinović tvrdi da su ispoštavni svi zahtijevi.

“Pokrenuti su... I ministarstvo određeni broj stegovnih postupaka prema ovima što projektiraju, mi smo prema nekim našim djelatnicima”, kazao je Milinković.

Pomoćnik ministra pak tvrdi da da su ga baš na dan kada smo pričali iz Komore arhitekata obavijestili da su dobili dokumentaciju.

“Radi se o opsežnoj dokumentaciji, radi se o projektima, planovima - nekoliko registratora po svakoj kući, ako se traži za 10 kuća onda vam je to već 30, 40 registratora, koje naravno treba dolje iskopirati. Kopiranje nacrta, kopiranje planova, razvezivanje, uvezivanje - i to je neko vrijeme trajalo. Ali koliko znam mislim da sam danas dobio informaciju da je Komora dobila sve”, kazao je Uhlir.

Za kaos koji vlada na području Plitvica zaslužna je i politika podijele plijena, točnije guranje svojih kandidata za čelno mjesto parka. Pa čak unutar vlastite stranke. Tako je Milinović, koji je i šef ličkog HDZ-a podnio ostavku na mjesto predsjednika županijske organizacije HDZ-a zajedno s kompletnim vodstvom, Razlog - kadroviranje. Točnije, zato što je ministar zaštite okoliša, Tomislav Ćorić novim ravnateljem  parka imenovao Tomislava Kovačevića, a ne njegovu kandidatkinju Antoniju Dujmović. To je izazvalo pravu političku dramu u nekoliko činova.

“Nikome, a ni ministru Čoriću neću dozvoliti... Smatra nas građanima drugog reda”, rekao je Milinković, 4.1.2018.

“Stručno povjerenstvo ocijenilo je Kovačevića kao najboljeg kandidata, hvala vam lijepo”, rekao je Tomislav Ćorić, 4.1.2018.

“Kvazihadezeovci poput Čorića u ličko senjskom HDZ-u nisu dobrodošli”, kazao je Milinković.

Sve je rezultiralo i raspuštanjem ličkog HDZ-a, ali i pitanjem što će biti sa županom.

“Ima mjesta, dali biste mu mjesta u stranci?  Ja nikoga još nisam izbacio iz HDZ-a, osim onih koji su bili svojim izričajem potpuno neprihvatljivi”, rekao je Andrej Plenković, 6.1.2018.

Milinović na kraju nije izbačen, a novi ravnatelj, protiv kojeg se borio, saznanja o mogućem kriminalu na području parka nije želio komentirati s nama.

U međuvremenu oko Plitvica tinja i tihi rat koalicijskih partnera - HDZ-ova ministarstva zaštite okoliša i HNS-ova ministarstva graditeljstva. Prvo želi izmjene prostornog plana kako bi se ubudće izbjegle ovakve situacije. Prije dva tjedna potpisan je sporazum o financiranju izmjena i dopuna prostornog plana čime su ostvarni preduvjeti da dođe na dnevni rad Vlade, a kasnije i Sabora.

“Mi nismo protiv izgradnje turističkih objekata ukoliko je za njih predviđena infrastruktura koja to može podnijeti. Mi predlažemo da se turistički kapaciteti grade izvan parka, a što manje unutar parka - dakle to je naš stav i u tom smjeru ćemo ići prilikom izmjena prostornog plana.

Nacionalni park Plitvička jezera su u posljednjih godinu dana otkupile vrlo velike prostore, odnosno brojne čestice, i u građevinskim zonama i to je jedan od alata kojima mi nastojimo spriječiti daljnje širenje kapaciteta na tom području”, kazao je Igor Kreitmeyer, pomoćnik ministra zaštite okoliša.

No samo 6 kilometara dalje - druga  priča.

“Prevelika očekivanja tih izmjena i dopuna u vidu toga da će se smanjiti građevinsko područje su nemoguća zato što su građevinska područja već bila omeđena, odnosno zauzeta ovom gradnjom i ovim pravomoćnim dozvolama”, kazao je Uhlir.

Istodobno Plitvicama prijeti premještaj u status UNESCO-ve ugrožene svijetske baštine. Jedna od primjedbi bila je upravo pretjerana apartmanizacija zbog koje dolazi do onečišćenja jezera. Sumnje je potvrdila je i analiza Zavoda za javno zdravstvo.

U jezerima je tako pronađena velika prisutnost kanalizacijskih voda. Koncentracija deterdženata u vodi bila je čak 840 puta veća od dopuštene. Plitvice postoje samo zahvaljujući mikroorganizmima koji se zovu sedrotvorci. Oni mogu živjeti isključivo u kristalno čistoj vodi.

“Jedino što je poduzeto poslije toga je zabrana kupanja u Korana selu. To je vjerojatno bio strah da se netko ne zarazi i onda su sve rastjerali ovdje”, kazao je Ivica Jandrić, Koordinacija branitelja plitvičkoga kraja.

I dok su u ministarstvu bili iznenađeni razmjerom nepravilnosti i kršenja Zakona,  koji je i uzrok onečišćenja, oni koji tamo žive kažu - sve se to zna već godinama.

“Evo i prekjučer sam bio gore, provozao se malo. I dalje se radi još većim intenzitetom nego što je bilo ljetos znači. Oni navodno imaju te građevinske dozvole, i to sve, ali to je sve prema našim saznanjima lažirano, prostorni plan je napravljen isto lažan, na starim temeljima improviziranima koji nikad tu nisu bili”, kazao je Miroslav Špoljarić, Korane.

Kaže nasilje nad prirodom će se nastaviti, a sumnja i da se na tome radi planski radi privatnih interesa.

“Nisam stručnjak, ali ako se ovako nastavi neće biti dobro, neće biti dobro, uništit će sve. UNESCO će sada vjerojatno samo opomenu dati, ali ako dođe do skidanja sa liste svjetske baštine onda oni tek krila dobivaju - preuzet će hotele, otići će u privatizaciju i onda je gotovo. Ministarstvo zaštite okoliša je tu capo di bande - oni trebau nešto da naprave, sa svojim inspektorima i ostalim institucijama koje su zadužene za to. Jednostavno reći stop, amen, gotovo je i nema više. Tu nema price”, rekao je Šopljarić.

Porazno je i da smo doznali kako je do nadzora u Pltivicma došlo je tek nakon što je dio starih iznajmljivača  odlučio prijaviti nove investitore.  Tako ispada da je borba klanova jedino što može natjerati instucije da djeluju. Je li se sa svime zakasnilo pokazat će odgovor UNESCO-a.

Više s weba

Pročitajte još

Image
NA MARGINI DRUŠTVA

Bez državljanstva i osnovnih ljudskih prava: 'Kao da ne postojim, nit sam Hrvat, nit sam Bosanac, nit sam Srbin. Ništa'

Više s weba