SUŽIVOT SA ŠLEPERIMA

Majke s kolicima zaobilaze kamione. Potraga istražuje kako izgleda život uz staru cestu kojom neprestano prolaze šleperi

Image
Foto: RTL

Mještani se ipak nadaju da će kada jednom bude do kraja gotova ipak nešto lakše disati

28.4.2021. u 20:00/ Sanja Čatipović

Zagorska općina Hum na Sutli nadaleko je poznata po svojoj staklarskoj industriji. Samo dvije najveće tvrtke zapošljavaju 1300 ljudi, okreću milijarde kuna. Tvornice su automatizirane i robotizirane. No ceste... Ceste je vrijeme davno pregazilo.

Velik dio nema ni nogostup, pa majke s dječjim kolicima doslovce zaobilaze bezbrojne šlepere na kolniku, roditelji stariju djecu ne puštaju samu. Preklinju da im se pomogne dok se ne dogodi tragedija. No birokracija i sudovi za ljudske sudbine ne mare. Nisu oni jedini koji imaju problem s prometnim kaosom. 

Od sirovine do finalnog proizvoda koji se izvozi na globalno tržište. Staklene boce mnogih popularnih pića, proizvode se u ovim kalupima. Direktor Darko Ranogajec, pokazuje nam pogon i objašnjava kako je prije dvadesetak godina tvornica zapošljavala 100 tinjak ljudi, danas ima 760 radnika. No, nismo ovdje zbog tvornice koja dobro radi i to u tri smjene, već zbog drugog problema.

''Drugi je činjenica da se staklarska industrija ovdje razvila 1860-te ili u 19-tom stoljeću, da se infrastruktura radila u 20. stoljeću, a te tvornice koje ovdje posluju su već u 21 stoljeću čak i malo dalje po opremi koju posjeduju i po veličini zaposlenih koji obitavaju na tako malom prostoru kao što je Hum na Sutli'', rekao je Darko Ranogajec, direktor tvrtke Omco Croatia.

Image
A četiri su im godine tek

VIDEO Od hvatanja narkodilera, razotkrivanja nepotizma i priče o Spinrazi do afere Žičara: Prisjetili smo se najupečatljivijih priča Potrage

Image
A četiri su im godine tek

VIDEO Od hvatanja narkodilera, razotkrivanja nepotizma i priče o Spinrazi do afere Žičara: Prisjetili smo se najupečatljivijih priča Potrage


U malom zagorskom mjestu zaposleno je 2500 ljudi. Ovdje je smješteno nekoliko tvornica. A prometna infrastruktura, naglašavaju ih ne prati. Istom cestom, koja prolazi kroz mjesto, voze šleperi i hodaju pješaci. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Priču o općini u kojoj stanovnici muku muče s prometnim kaosom pogledajte u prilogu Sanje Čatipović:

Više s weba

Pročitajte još

Image
GORKO ISKUSTVO S HRVATSKOM

Potraga istražuje kako je par s Brača nasamario desetke stranaca iz cijele Europe

Više s weba