DIVLJA GRADNJA

Na papiru 2, a zapravo 5 stanova. Izgrađeni, pa zazidani prozori. Potraga istražuje kako gradi veliki investi...

28.12.2021. u 20:02/ Danka Derifaj

Na posljednjim izborima nezavisni kandidat Filip Zoričić je nakon 15 godina IDS-ovog Borisa Miletića postao novi gradonačelnik Pule

Priča nam stiže iz Istre. Na papiru dva stana, u stvarnosti ih je izgrađeno pet. I na drugoj lokaciji stanari nam svjedoče – izvedeno nije u skladu s građevinskom dozvolom, pa ne mogu dobiti uporabnu dozvolu niti se upisati u zemljišne knjige kao vlasnici. Na trećoj lokaciji sam gradonačelnik Pule nam pokazuje zašto je investitora koji gradi sve ove zgrade prijavio Inspektoratu. U Istru smo ponovno otišli zbog Ivice Salvadora. Čovjeka koji stoji iza nekoliko desetaka tvrtki, otprije poznatog po bespravnoj gradnji, koji nas i ovog puta uvjerava – sve je u milimetar ispravno.

Ovo su stambene zgrade u Štinjanu, Peroju i u gradskoj četvrti Veli Vrh u Puli. Zajedničko im je da su ih gradile tvrtke iz grupacije Stanoinvest i da izgrađeno odstupa od građevinske dozvole. To znači da postoji mogućnost da stanovi ne dobiju uporabnu dozvolu što znači i da se u tom slučaju njihovi kupci ne bi mogli upisati u vlasništvo. 

''Imate situaciju, npr. na ovoj zgradi gore imate očito zatvorene prozore, to je dakle, potkrovlje koje će, ne znamo, ali ne znamo hoće li se otvoriti i hoće li postati stan. Dakle, tu je puno upita građana što oni, zapravo, kupuju, je li'', rekao je gradonačelnik Pule Filip Zoričić.

Image
LIJEČNICI NA METI

Prijetnje i uvrede na društvenim mrežama, fasadama, plakatima, ali i uživo. Potraga istražuje s čim se liječnici nose dok se bore s koronom

Image
LIJEČNICI NA METI

Prijetnje i uvrede na društvenim mrežama, fasadama, plakatima, ali i uživo. Potraga istražuje s čim se liječnici nose dok se bore s koronom

''Izvedeno stanje ne odgovara uopće građevinskoj dozvoli'', kazala je Tanja Novogradec iz Peroja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Izvedeni radovi nisu bili u skladu s glavnim projektom i onda smo ih isto zamolili i sad rade moraju mijenjati glavni projekt da bude u skladu s izvedenim radovima i mora se napraviti izmjena građevinske dozvole'', izjavio je Dražen Slamar iz Velog Vrha. 

''Je l' mi kad vidimo na nacrtu  i kad gledamo prema zgradi gore su očito zatvorena dva prozora kojih niti nema , doduše ovdje, e sad zašto su oni bili otvarani pa sad zatvarani, to je sad pitanje, ne znamo, dakle, to nas također zanima'', rekao je Zoričić.

Upravo se čita

Image
potrošački šušur

Advent u punom sjaju, ugostitelji potvrđuju: 'Nismo mogli proizvoditi, koliko se troši!'

Neobičan detalj sa zazidanim prozorima jedan je od razloga što su za ovu lokaciju prijavu Državnom inspektoratu podnijeli ni manje ni više nego iz gradskog Ureda za prostorno planiranje koji je i izdao građevinske dozvole. Dok se stvar ne raščisti ne namjeravaju dati uporabnu dozvolu.

Više u prilogu Danke Derifaj!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image
SVEMOĆNI PODUZETNIK

Bespravno gradi, Puli dužan milijune, uz ostalo, i za zemljište, a oni mu prodali još jedno: Potraga donosi priču o poduzetniku koji unatoč svemu i dalje radi

Više s weba