privremeno rješenje

Potraga donosi: Zašto su Hrvati najgori u EU i koriste najviše sredstava za smirenje?

Image
Foto: Potraga

Iz godine u godine anksiolitici su na vrhu tablice najizdavanijih recepata. Ispred tableta za tlak, kolesterol, antibiotika. A znatno su opasniji od antidepresiva

19.11.2022. u 20:30/ Marijana Čikić

Uvjeravaju nas da Hrvati najviše oboljevaju od raka i kardiovaskularnih bolesti. Ali, ako pogledate istraživanje Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo veći nam je problem, čini se, mentalno zdravlje.

Gotovo pet milijuna recepata na godinu ispiše se za normabele, xanaxe, apaurine i ostale tablete za smirenje. Zašto smo po toj statistici najgori u Europskoj uniji?

"Bio sam pod tolikom krizom, mentalnom, psihičkom, jedno jutro sam se probudio - sve mi je bilo drukčije, kompletno moja okolina… Čak sam pomislio u jednom trenutku kako sam odlijepio, jednostavno sam otišao i to je to, sad će me liječiti cijeli život", kaže Zagrepčanin Goran Zukan.

Ironično – to je bio početak kraja Goranova anksiozno - depresivnog poremećaja. 15 godina izmjenjivali su se simptomi jednog, drugog, trećeg. Nije ti ništa, a sve ti je. Mentalna muka koja se uvuče u sve pore života. Kad se tomu pridodaju i epizode depresije, jasno je da se s time nije lako nositi.

Image
Četvorka puna pozitive

Dobre vijesti RTL-a Danas: Gubitak posla, sveopća negativa i depresija nisu pokolebali glavne junake ove priče

Image
Četvorka puna pozitive

Dobre vijesti RTL-a Danas: Gubitak posla, sveopća negativa i depresija nisu pokolebali glavne junake ove priče

Predsjednik Udruge Životna linija, Tin Pongrac ističe kako svjetska praksa pokazuje da je najbolja kombinacija lijekova i psihoterapije. Hrvatski zdravstveni sustav je manjkav u pogledu dostupnosti psihoterapije. "Tu treba ga ojačati. Anksiolitici su samo privremeno rješenje u hitnim slučajevima. Ne smiju biti glavni oslonac državnog sustava liječenje anksioznosti nego psihoterapija", dodaje.

A upravo to se događa. Iz godine u godine anksiolitici su na vrhu tablice najizdavanijih recepata. Ispred tableta za tlak, kolesterol, antibiotika. A znatno su opasniji od antidepresiva.

Psihijatrica Klinike za psihijatriju Sveti Ivan, Sandra Kocijan Lovko govori kako bi njihovu primjenu trebalo ograničiti na nekakvih četiri do maksimum osam tjedana i zatim postepeno smanjivati zato što u daljnjem kontinuitetu oni izazivaju toleranciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedan od razloga što se anksiolitici tako olako prepisuju, pa čak i trudnicama i visokotlakašima, jest to što su jeftiniji od ostalih psihofarmaka. Drugi je taj što, za razliku od antidepresiva, djeluju trenutno. Smire krizu, ali ne liječe uzrok.

Pa ih tako liječnici opće medicine često daju za nesanice, anksioze, tuge, stresove

Više pogledajte u prilogu:

Više s weba

Pročitajte još

Image
BESRAMNA DIVLJA GRADNJA

Vlasnik Medikola unatoč zabrani i bez dozvola gradi na Čiovu: Radnici ekipi Potrage pokazali srednji prst

Više s weba