OGLAS

Memorandum o razumijevanju

Potraga otkriva zašto se Bandić žuri s GUP-om: Detalji sporazuma koji je potpisao u Dubaiju!

23.8.2019. u 19:41/ Danka Derifaj

Iako su nas u Gradu uvjeravali da je potpisani Memorandum neobvezujući, u spomenutih osam mjeseci bilo bi poželjno progurati novi GUP


Većeslav Holjevac poznat je kao zagrebački gradonačelnik koji se upustio u smjeli urbanistički pothvat - izgradnju Zagreba preko Save. Milan Bandić trenutačno je poznat kao gradonačelnik koji forsira urbanistički pothvat - protiv zakona i volje struke.

"Kad smo kod urbanističke vizije, zašto skrivate od javnosti dokument koji ste potpisali u Dubaiju?", upitali smo Bandića, na što je on odgovorio: "Ja ne skrivam ništa, prvo, nemojte govoriti neistinu!


Rekli smo Bandiću da smo dokument od njega zatražili prije dva mjeseca te da smo ga prijavili povjereniku za pravo na pristup informacijama, a da uvid u dokument ipak nismo dobili.

"Dopustite, neću danas kvariti rođendan Veci Holjevcu. Javite se Uredu za informiranje", odgovorio nam je Bandić.

"Javili smo se i nismo dobili.", ponovili smo.

"Javite se, dobit ćete u roku od sat vremena", poručio je Bandić.

Nekoliko sati nakon tog razgovora, pod budnim nadzorom Bandićeve pročelnice Mirke Jozić i odvjetnice te uz zabranu bilo kakvog snimanja i fotografiranja, dopušten nam je pregled dokumenta koji dosad nije vidio nitko osim najbližih gradonačelnikovih ljudi.


Nama je to napokon pošlo za rukom nakon dva mjeseca inzistiranja. Naime, danas smo uspjeli dobiti uvid u taj dokument na 22 stranice u kojem se u 20 članaka uređuju odnosi između Grada Zagreba i Eagle Hillsa. Međutim, rekli su nam da su sklopili dogovor o povjerljivosti s investitorom pa tako taj dokument dosad nije vidio nitko, čak niti gradski zastupnici.

Mi smo, eto, smjeli uzeti neke bilješke pa vam prenosimo što u dokumentu piše:

"Članak 5.2 Partner, (Grad Zagreb), je dužan o svom trošku osigurati sljedeće:

a) vlasnički list s upisnim pravom na ime Ciljnog društva


Upravo se čita

Image
BROJNA DOGAĐANJA

Od ljetne destinacije, sve više postajemo cjelogodišnji hit. Za blagdane se očekuje 600.000 noćenja turista

b) definirati prostorno-planske preduvjete

c) preduvjete za ishođenje potrebnih akata kojima se omogućava razvoj projekta. Eagle Hills sukladno posebnim propisima može prema potrebi inicirati promjenu Glavnog plana.

Za provedbu predložene transakcije moraju biti ispunjene obveze Partnera (Grada Zagreba)

a) navedene u stavku 5.2, u roku od osam mjeseci od potpisivanja ovog memoranduma s mogućnošću produženja roka na još šest mjeseci koji ugovorne strane uzajamno obnove ili produlje


b) navedene u stavku 5.2 regulirat će se posebnim ugovorom u kojem će se odrediti detaljni rokovi", piše u Memorandumu.

Od povratka iz Dubaija Bandić forsira novi GUP

Iako su nas u Gradu uvjeravali da je potpisani Memorandum neobvezujući, u spomenutih osam mjeseci bilo bi poželjno progurati novi GUP i pripremiti teren za osnivanje Ciljne tvrtke koja će upravljati projektom. To objašnjava činjenicu da Milan Bandić, otkad se u ožujku vratio iz Dubaija, forsira ubrzano donošenje novog GUP-a.

"Hipodrom se seli, kao i igralište Lokomotive, ruši se Velesajam, ravna sa zemljom i radimo Grad u gradu, Zagreb City ili Manhattan, kao što smo rekli", rekao je 20. ožujka, gradonačelnik Zagreba Milan Bandić.

Ambiciozni projekt, doznalo se, trebao bi graditi Eagle Hills, koji je grad odabrao za investitora nakon javnog poziva u trajanju od samo 15 dana. Milan Bandić iz Dubaija se vratio očaran bogatstvom Muhameda Alabara, vlasnika tvrtke Eagle Hills.


"Imao sam čast otići 60 kilometara u pustinju k najbogatijem čovjeku Dubaija koji je 'težak' 6,5 milijardi tisuća dolara, ponovit ću: šest i pol milijardi tisuća dolara. Znate li vi koje su to pare?!", nastavio je Bandić.

Pa je gradonačelnik brže bolje s bogatim Alabarom potpisao tzv. Memorandum o razumijevanju, koji i danas, pola godine kasnije, javnosti - nije pokazao. Građanske inicijative su se pobunile, oporba usprotivila, a njegovu ideju o nagloj promjeni Generalnog urbanističkog plana Zagreba zaustavilo je Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja.

"Upravo tako, Ministarstvo graditeljstva nije dalo svoju suglasnost koju je trebalo dati na temelju osnova zakona, već su rekli ono na što smo svi upozoravali: da GUP koji je trebao doći pred Gradsku skupštinu je različit od onog koji je prošao javnu raspravu 2017. Ako su promjene velike i bitne, uvijek se treba ponoviti javna rasprava", rekla je bivša ministrica graditeljstva Anka Mrak Taritaš (GLAS).

A promjene su bile goleme.


"Nije ispoštovano nekoliko stvari: prije svega plan višeg reda je Prostorni plan grada Zagreba i plan nižeg reda, odnosno GUP, mora poštovati sve što je u tom planu zacrtano. To opet nije slučaj kao što nije bio slučaj ni prvi put. To se već zna o kojim zonama se radi, radi se o zoni Hipodroma, odnosno zoni Velesajma. Za zonu Hipodroma je u Prostornom planu Zagreba utvrđena namjena - rekreacija, znači ne može u planu nižeg reda biti nijedna druga namjena osim namjene rekreacije. Zagrebački Velesajam je poslovna namjena, u planu nižeg reda, odnosno GUP-u, ne može biti nijedna druga namjena", rekla je predsjednica Hrvatske komore arhitekat, Željka Jurković.

"To je tek dio izmjena koje nisu utemeljene u zakonu", tvrdi struka dok su Bandićeve pročelnice gradskih ureda uporno tvrdile suprotno. Nakon što je Ministarstvo odbilo dati suglasnost na izmjene i dopune GUP-a kakav je Grad predložio, javna rasprava je morala biti ponovljena.

"Ima ona izreka: ili je procedura ili je diktatura, zato i postoje zakoni da je za sve ista procedura. Ako nema procedure, onda je diktatura, a ja mislim da na primjeru Grada Zagreba, GUP-a grada Zagreba, ova država ustvari ne može dopustiti da ne pokaže da je pravna država i da je demokratska država", nastavila je Jurković.

Struka upozorava: Nije ispunjena procedura!

U vrijeme ponovljene javne rasprave, koja je održana u prva dva tjedna kolovoza,  zaprimljeno je 9950 podnesaka s više od 20.000 primjedbi.

"Vezali su mi ruke pet godina za žičaru, a sad bi mi vezali ruke za GUP još pet godina! E, neće ići, u najkraćem mogućem roku, cijelo ljeto ćemo raditi, do devetog mjeseca ćemo ići s novim prijedlogom", izjavio je 9. srpnja 2019. gradonačelnik Bandić.

Kad mu je Ministarstvo odbilo dati suglasnost na prvu verziju, Bandić je ljutito ustvrdio da će svu papirologiju riješiti do rujna.

"Gradonačelnik daje izjavu da će oni obraditi više od devet tisuća primjedbi u dva tjedna, to znači da će samo zadovoljiti zakonsku formu i odbiti ih po kratkom postupku i onda ta rasprava nema smisla. Ako zaista želite pročitati sve primjedbe, razmotriti ih i modificirati novi prijedlog GUP-a onda to ne možete napraviti u dva tjedna!", rekao je zastupnik u Gradskoj skupštini Tomislav Tomašević (Zagreb je naš).

"Na primjedbe treba dati odgovor, da, prihvaćamo primjedbu, ili ne, iz tog i tog razloga ne prihvaćamo. To moraju odraditi stručne službe Grada Zagreba", rekao je ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar.

Struka tvrdi - ni u ponovljenoj javnoj raspravi procedura nije ispunjena.

"Nakon ponovljene javne rasprave mi smo i kao Hrvatska komora arhitekata i druge institucije u RH zajedno pregledali tehničke i tekstualne dijelove i možemo reći da je i ovaj prijedlog plana koji je bio u ovoj ponovljenoj javnoj raspravi opet protivan zakonu i procedura također nije u cijelosti poštovana", rekla je Jurković.

Sa strukom se slaže i jedanaest građanskih inicijativa koje su ministru graditeljstva uručile otvoreno pismo.

"U pismu smo naveli sve zakonske točke koje se krše, a  ima ih dosta, i tražimo da se kompletna procedura ovog sramotnog dokumenta obustavi", rekla je Gordana Pasanec iz Udruge građana Siget.

Slično pismo odlučili su predati i Ministarstvu uprave, a s protestnim akcijama ne misle stati dok se procedura oko novog GUP-a ne zaustavi. No, Bandić je Štormara upozorio "da ministarske fotelje ovise i o njegovim zastupnicima".

"Poruka Štromaru neka radi svoj posao, a da ja radim svoj, partnerski odnos Vlade i Grada je neupitan, koliko ja znam, mi smo uzročno-posljedično vezani, koliko ja znam,  ruke stranke 365 obvezuju gospodina Štromara kao i mene ruke građana, i bilo bi dobro da više budemo partneri, a manje komuniciramo putem medija", izjavio je Bandić 14. kolovoza 2019.

Ipak, Štromarov doček prosvjednika protiv GUP-a u Ministarstvu graditeljstva jasno pokazuje raspoloženje koalicijskog partnera HDZ-a. "Koliko dugo će se Štromar hrabro držati, i koliko daleko će Bandić ići u ostvarenju svojih ciljeva, u konačnici će ovisiti ne o zakonu, nego o politici", tvrdi bivša ministrica graditeljstva, sada zastupnica u Gradskoj skupštini.

"Ono što je vjerojatno sudbina da će se gradonačelnik vjerojatno dogovoriti s gospodinom Plenkovićem. On te svoje 'žetončiće' u Saboru ne skuplja da bi ih skupljao, to vam je sustav spojenih posuda, on tamo pomaže gospodinu Plenkoviću, a Plenkovića traži da njemu pomogne u Gradskoj skupštini. Tako da 26 ruku koje ima zajedno sa svojim klubom i HDZ-om je za očekivati da će biti donesen GUP", rekla je Mrak Taritaš.

Ako se to dogodi, oporbeni zastupnici tražit će utvrđivanje zakonitosti postupka. No, ipak je do toga put malo duži od dva tjedna, a zašto se Bandiću tako žuri doznali smo čitajući Memorandum o razumijevanju koji nam je napokon dan na uvid.

"Postoji ta jedna dobra izreka: 'Treba znati kada treba stati', sad je stvarno trenutak da se stane s takvim napadnim, s takvim agresivnim postupanjem u jednoj zakonski propisanoj proceduri", rekla je Jurković.

Dok struka upozorava da ovakav GUP ne može proći, Bandić je s investitorom već načelno razradio podjelu udjela u budućem projektu.

"Ugovorne strane iskazuju svoju namjeru da putem predložene transakcije Eagle Hills postane imatelj i vlasnik većinskog udjela, a Partner (Grad Zagreb) manjinskog udjela u temeljnom kapitalu Ciljnog društva, ali konačni udio Eagle Hillsa i partnera će odrediti ovisno o visini uloga Eagle Hillsa i Partnera u društvu u konačnici zaključeno ugovorima koji moraju biti ovjereni kod javnog bilježnika", piše u Memorandumu.

Ciljno društvo će upravljati površinom od milijun i sto tisuća četvornih metara, čija je ortofoto snimka priložena Memorandumu, kao i sve čestice koje obuhvaća površina koja će se upisati u imovinu društva.

POLITIKA DOBITI

"Namjera je ugovornih strana da Ciljno društvo ne dijeli nikakvu dobit ugovornim stranama sve dok Projekt ne bude dovršen i dok zajmovi trećih osoba ne budu u cijelosti otplaćeni", navedeno je u Memorandumu.

Eventualni sporovi između ugovornih strana rješavat će se arbitražom prema pravilima Međunarodne trgovačke komore. "U Memorandumu su ugovorni odnosi dosta detaljno uređeni, no ako se ne ispune u propisanom roku od osam plus dodatnih šest mjeseci, on pada u vodu", kažu u Gradu. Zato je jasnije zašto se gradonačelniku toliko žuri s promjenama GUP-a. Da se pritom potpuno zanemaruje pravna sigurnost, struci je neoprostivo.

"Potpuno je neprihvatljivo da GUP po kojem se izdaje najveći broj dozvola ima u sebi jako puno izuzetaka, više od 200, to je nedopustivo, zakonski. Generalni plan mora odrediti namjenu prostora, etažnost, uvjete gradnje... Neće to raditi neki referent ili investitor. Mora biti pravna sigurnost i građana i investitora što će se graditi, a ne da imamo više od 200 izuzetaka", zaključila je Jurković.

Gradonačelnik je zamislio da se za manje od dva tjedna pred gradskim zastupnicima nađe GUP koji je preduvjet za megalomanski projekt grada u gradu, a da memorandum kojim su dogovoreni detalji suradnje Zagreba i investitora - do ovog trena zastupnicima još uvijek nisu predočeni.

Gradonačelnik očito više vjeruje stranom investitoru nego gradskim zastupnicima.

Love island Australija
Viola boje mora
Svjetsko prvenstvo u rukometu za žene 2023.
Dosje Jarak
Ljubav je na selu
default_cta
Stanje nacije
Igra moje sudbine
Život na vagi
Senke nad balkanom
Booba u kuhinji
default_cta

Više s weba

Pročitajte još

Image
prvi put pred kamerama

Majka djevojčice kojoj je život oduzeo divljak s Pelješkog mosta za RTL: 'Ubio je moje dijete. To najviše boli'


Više s weba