priča o nepravdi

Ralje birokracije: HZMO umirovljenici u Dubrovniku grešku naplatio 170 tisuća kuna

8.10.2018. u 19:50/ Danka Derifaj

Gospođa je radila 44 godine, šest mjeseci i 15 dana, no to birokraciju nije briga. Odlučni su trenirati zakon preko leđa 70-godišnjakinje

U normalnoj zemlji ovo bi bio prilog o nagradi dubrovčanki Jany Hansal za njezin životni rad. No, ovo nije takav prilog, jer ne živimo u normalnoj zemlji. Ovo je prilog o nepravdi. 70-godišnja umirovljenica, zbog neupućenosti je ostala bez prava na mirovinu. 

"Ja govorim ma kako će mi obustaviti isplatu mirovine!? Pa ja sam cijeli život radila, to je moja mirovina, pa ja sam cijeli život uplaćivala u neki fond, pa nije mi nitko poklonio, pa nisam ja neki tamo koji falsificiraju, razumijete!?", tvrdi umirovljenica Jany.

Jany Hansal ima 44 godine, šest mjeseci i 15 dana radnog staža. Samo 15 % umirovljenika u Hrvatskoj ima više od 40 godina radnog staža. '93. osnovala je nevladinu udrugu Deša. Cilj bio pomoći ženama žrtvama rata i njihovim obiteljima, pa tako 25 godina pomaže ženama i mladima. 

Ja sam otišla u mirovinu 01.01.2016., s time da sam ostala raditi na jednom projektu u udruzi Deša još nekoliko mjeseci po četiri sata. Onda je završio taj projekt, ja sam napisala sva izvješća, sve je bilo gotovo. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ta četiri sata, to sam se raspitala u Mirovinskom, jel mogu, oni su rekli možete i 15.06., ja sam rekla, djeco, vi radite, ja ću vam doći volontirati, evo i danas sam došla pomoći i volontirati, ja imam moju mirovinu koju sam zaradila", tvrdi Jany.

Zaboravila se odjaviti s posla

E, tu se Jany prevarila, naime država joj sprema kaznu od 170 tisuća kuna za prijestup. Nije ona sudjelovala u lancu prostitucije, upropastila tvrtku u privatizaciji, niti o njoj postoji inkriminirajući spis koji se zagubio. Ništa zbog čega bi očekivala drakonsku novčanu kaznu. Ona se, naime, zaboravila odjaviti s posla. 

"Ja govorim, ali od 2012., ta tvrtka ne radi, nema nikakvih promjena na računu, imam milijun drugih problema, razumijete, bolest u obitelji, ja stvarno nisam vodila računa, i nisam bila svjesna što to znači", objašnjava Jany.

Upravo se čita

Image
RTL Danas doznaje

'Moguće je da je tijelo bebe stajalo nekoliko dana uz cestu. Nije bilo u najboljem stanju...'

To znači da su 2018. u Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje shvatili da Jany nije odjavljena sa jednog radnog mjesta. Iako su je upravo u toj instituciji,  prije dvije godine, uveli u mirovinski sustav kao umirovljenicu. 

"Dobila sam prvo rješenje u 2.mjesecu 2016., da mi se priznaje određena mirovina, onda sam dobila 14.6.2016., potvrđeno to rješnje, da mi je mirovina sa dodatkom 4,700 kuna i dobila sam u drugom mjesecu 2017., ponovno rješnje jer smo tražili od Slovenije da mi se prizna staž, naime tamo sam radila nekoliko godina", kazala je Jany.

No, 19 mjeseci nakon što je otišla u mirovinu, stiže drugačije pismo iz HZMO-a, u kojem piše da je Jany član uprave trgovačkog društva Zara, i da mora platiti doprinose za sve vrijeme koje se tamo nije odjavila. Radi se o tvrtki u vlasništvu njezina muža. 

"Od mirovinskog nikad nisam dobila opomenu ili dopis u svezi gornjeg problema. Stvarno nisam znala. Poslala sam im za 2016. završni račun u kojem se vidi da tvrtka nije radila, da nije imala nikakvih promjena na računu, to se vidi, to se može dokazati", tvrdi Jany.

Dokazivanje okolnosti joj nisu uvažili. U lipnju ove godine obustavljena joj je isplata mirovine. Ubrzo je stiglo i rješenje o naplati doprinosa koje,  tvrde, Jany Hansel duguje državi. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Žele me uništiti'

"Da moram platiti doprinose za mirovinsko i zdravstveno u iznosu od 70.880 kuna, to sam dobila 13.7., i da moram uplatiti, mislim da je bilo do 15.7., a ako ne platim da mi teče kamata od 6,82 posto", kazala je.

S kamatama već gotovo 80 tisuća kuna. Činjenica da joj iz tvrtke u kojoj je glasila kao član uprave, u to vrijeme nije sjela niti jedna jedina kuna, niti Zavod za mirovinsko osiguranje niti Porezna nisu uvažili.   

"Pa zašto nisu donijeli poslije mjesec dana, dva, tri, pa ja bih to pretrpila, kriva sam, i platila bih nakon tri mjeseca sve, ali gospođo, nakon 19 mjeseci?! Pa oni, zaista žele mene uništiti?! Da prije nego ovo što sve isplatim da umrem, vjerovatno to traže", smatra Jany.

Zašto na ovakav način rješavaju evidentan nesporazum, krenuli smo upitati u dubrovačkim područnim uredima nadležnih institiucija. "Meni je strašno, povrijeđena sam kao čovjek, da mi netko može uzeti moju mirovinu. Čak što su mi ove doprinose stavili kao kaznu, to bih lakše prihvatila, ali da mi netko... pa to je atak na moj integritet, pa ja sam to zaradila, nitko mi to nije poklonio, plus toga, moze se to dokazati iz zavrsnog računa da ja nisma radila", tvrdi Jany.

Službe ne reagiraju na pozive

Pokušali smo s njom kontaktirati i Područnu službu Dubrovnik, no nitko se nije javljao. Jany je već obijala vrata i Zavoda za zdravstveno i mirovinsko osiguranje, kao i Porezne uprave. Za sada, potpuno bezuspješno. Žalbe su joj odbijene, a kamate za navedeni dug – rastu. 

U Zavodu za zdravstveno osiguranje nitko ne diže slušalicu. Isto i u Zavodu za mirovinsko osiguranje. Nakon zamolbe na recepciji, nekoliko minuta kasnije primili su nas na razgovor u pravnom odjelu Zavoda za mirovinsko osiguranje.

Gospođa u uredu kazala je kako Mirovinsko samo poštuje propise te da po Zakonu o mirovinskom iz 2014., Mirovinsko ima mogućnost da se ovo napravi po službenoj dužnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vi ste obvezni na mirovinsko osiguranje, tj.ne vi, već članovi uprave od '99.", kazala je gospođa Jany koja je rekla kako to tek sada zna, a tada to nije znala. "Neznanje ne opravdava, vi kao  dobar gospodarstvenik ste morali znati", kazala je gospođa u uredu.

Jeny je morala znati, no Zavod za mirovinsko i Porezna uprava nisu. Pa je tako, upravo nevjerovatno da Porezna uprava za 19 mjeseci zaostalih doprinosa niti u jednom trenutku nije opomenula njezina supruga koji se vodi kao vlasnik tvrtke.

Pokušavali smo odgovor dobiti i u područnom uredu Porezne uprave, no osoba koja se javila kazala je kako nema ovlasti razgovarati o tim stvarima. 

Mora vratiti isplaćene mirovine

Osim 80-ak tisuća kuna zaostalih doprinosa, Jany mora vratiti i sve isplaćene mirovine u tom periodu. Jany i njezin suprug su po primanju rješenja od Zavoda za mirovinsko osiguranje i Porezne uprave brisali tvrtku iz trgovačkog suda. Tako je uklonjena zakonska prepreka za isplatu njezine mirovine te će je Mirovinsko nastaviti isplaćivati od toga datuma, pa će im Jany od te mirovine, kažu, otplatiti dug.

Na kraju nam je objašnjeno da Jany može pokrenuti sudski spor, no on ne odgađa naplatu. I još nas je na odlasku upozorila da je cijeli ovaj razgovor profesionalna tajna.

Osim što nam je Jany, očigledno dala dozvolu da raspolažemo svim njezinim informacijama, ovdje se radi o državnoj instituciji čije poslovanje mora biti transparetno i u službi građana. U takvu definiciju poslovanja vjeruje i Jany, koja u nevjerici promatra situaciju.  "Nikad nisu ništa poslali, pa nisam ja neko dijete da ne bi odmah reagirala na poziv. Pa oni sad mogu falsificirati što god hoće", tvrdi.

"To dolazi taj pravedni gnjev kod čovjeka, kad osjećaš da te nevinog proganjaju, tko te proganja, insitucije moje zemlje, užasno birokratsko tijelo koje ništa ne radi nego pokušava uništiti malog čovjeka. I da njima nije važno, da ta tvrtka nije imlaa nikakvih promjena na računu, ne, nije važno. TI si kriv, ti si član uprave, kao da sam član uprave Atlantis grupe ili HEP-a, nedajbože, ili Croatia osiguranja, neke velike tvrtke. Užas. Izgleda da tu zaista nema pravde, u našoj zemlji, nema. Užas", žali se Jany. 

Jany Hansal jedna je od milijun i dvjesto tisuća umirovljenika u Hrvatskoj. Radila je gotovo 45 godina, duže od 85 posto njih. Dobitnica je nekoliko međunarodnih i domaćih priznanja za humanitarni rad.  Iz Porezne uprave do zaključenja priloga nismo dobili odgovor na pitanje kako je moglo proći 19 mjeseci bez opomene poduzetniku za neplaćanje doprinosa. Iz Zavoda za mirovinsko odgovorili su isto kao i u razgovoru koji ste vidjeli. Sve je po zakonu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image
Sve je više ovisnika

Kockarska groznica širi se Hrvatskom: 'U sebi sam vrištao, želio nestati, počiniti suicid'

Više s weba