POKRENUO VAL PROSVJEDA I OSTAVKI

Razotkrio svjetsku megaaferu, dospio na crvenu listu Interpola i zapeo u Hrvatskoj! Potraga donosi priču o Jo...

3.2.2021. u 20:05/ Ana Trcol

Njegova svjedočanstva o podmićivanju dovela su do stotina milijuna dolara teških nagodbi, masovnih prosvjeda, pa i smjene predsjednice

Lani u srpnju Jonathan Taylor s obitelji je stigao u Dubrovnik na odmor. No umjesto u hotelu, završio je u zatvoru. Tad je shvatio da se nalazi na Interpolovoj crvenoj tjeralici na zahtjev Monaka koji ga traži zbog navodnog podmićivanja i korupcije. Ubrzo se doznalo da je u rukama hrvatskog pravosuđa zapravo sudbina jednog od najvećih zviždača na svijetu. Jer upravo su njegova svjedočanstva i informacije o podmićivanju od strane bivšeg poslodavca, tvrtke SBM Offshore - dovele do stotina milijuna dolara teških nagodbi, masovnih prosvjeda, pa i smjene brazilske predsjednice.

"Bok. Ja sam Jonathan Taylor i razotkrio sam možda najkorumpiraniju tvrtku stoljeća".

Započinjem nam tako svoju priču ovaj britanski odvjetnik i zviždač koji je, ne svojom voljom – posljednjih šest mjeseci u Hrvatskoj. 

"Većinu vremena bio sam u Dubrovniku, koji je prekrasno mjesto, ali Zagreb je ugodniji, pogotovo u ovo doba godine", kaže Taylor. 

Kod kuće nije bio pola godine

U unajmljenom stanu, u centru Zagreba, Jonathan Taylor živi nekoliko tjedana. Stigao je tu iz Dubrovnika, čim mu je policija javila da im se ne treba javljati dva puta na tjedan. Nedavno je propustio kćerin 18. rođendan. Dobio je otkaz na poslu. Kod kuće nije bio već pola godine. 

"Nažalost, naviknuo sam da sam daleko od kuće i mislim da je moja obitelj naviknula na to da me nema, ali mi to ne olakšava. Život mi se preokrenuo naopačke. Puno radim na svom slučaju, imam veliku podršku političara, novinara, nevladinih organizacija, koji mi pružaju pomoć i ulažu mnogo truda u razrješenje mog slučaja", kaže Taylor. 

U tome mu pomaže odvjetnik Toby Cadman, uz ostalo, specijaliziran za ljudska prava. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vjerujemo da je ovo isključivo pokušaj odmazde. Naravno, moj jedini interes je Jonathan jer je on moj klijent, ali ono što me brine jest da bi ovo mogao biti presedan za način na koji države i korporacije mogu u budućnosti napadati zviždače i istraživačke novinare", kaže Cadman. 

Image
Kafkijansko iskustvo

Najpoznatiji svjetski zviždač ekskluzivno za RTL: Zgrožen sam načinom na koji me tretira hrvatski pravosudni sustav

Image
Kafkijansko iskustvo

Najpoznatiji svjetski zviždač ekskluzivno za RTL: Zgrožen sam načinom na koji me tretira hrvatski pravosudni sustav

Raskrinkavanje SBM Offshorea

Kad je uhićen u dubrovačkoj zračnoj luci 30. srpnja prošle godine, gotovo nitko u Hrvatskoj nije znao tko je on. Ispostavilo se da je Jonathan Taylor poznati britanski zviždač, čije je raskrinkavanje SBM Offshorea, naftne kompanije za koju je radio, još prije 8 godina, koštalo 800 milijuna dolara kazni za podmićivanje. 

"Monako je zatražio crvenu tjeralicu. A upravo je Monako zemlja u kojoj je sjedište SBM-a, tvrtke koju sam razotkrio. Kad sam razotkrio SBM, zbog čega su dobili više od 827 milijuna dolara kazne, to je naštetilo Monaku. Pa su premjestili sjedište u Amsterdam. Stoga sve ovo što se događa doživljavam kao svojevrsnu osvetu", rekao je Taylor. 

Interpol je, na zahtjev Monaka, izdao crvenu tjeralicu za Jonathanovo uhićenje i izručenje. Tu je proveo 5 dana u zatvoru, a o svemu je odlučivao Županijski sud u Dubrovniku. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo se čita

Image
službena izjava

VIDEO 'U avionu su bili stranci, sav zračni promet obustavljen je. Ovo je prva nesreća u Puli'

"Sudu u Dubrovniku je trebalo 7 tjedana da donese odluku. Sva papirologija je bila u redu, i da, trebao bih biti izručen Monaku pod optužbom za primanje mita i korupciju. Što je vrlo zbunjujuće s obzirom na to da sam posljednjih osam godina proveo obilazeći svijet, pomažući državnim tužiteljima u vezi s SBM-om, koji je značajna naftna kompanija, učiniti - upravo to", rekao je Taylor. 

Slučaj na Vrhovnom sudu

Cijeli slučaj otišao je na Vrhovni sud koji je rekao da treba pitati Ujedinjeno Kraljevstvo - traže li oni Jonathana i potom Monako - hoće li ga mučiti. 

"Ujedinjeno Kraljevstvo nije bilo zainteresirano za izručenje, jer me ne istražuju ni zbog čega, i naravno, Monako je potvrdio da neću biti osuđen na smrtnu kaznu ili podvrgnut mučenju", kaže Taylor. 

I tako je Županijski sud potvrdio prije donesenu odluku da će Jonathana izručiti Monaku. Sada se opet čeka Vrhovni sud. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kao što znamo, ono što zovemo prebacivanjem loptice između Županijskog suda i Vrhovnog suda, poseban je problem hrvatskog pravosuđa. Nadamo se da će Vrhovni sud uvidjeti da je Županijski sud počinio temeljne pogreške u načinu na koji je riješio slučaj. Ali naravno, za Jonathana to znači da će morati ostati ovdje sljedećih nekoliko tjedana ili mjeseci, sve dok Vrhovni sud ne donese odluku", rekao je Cadman. 

Zoran Burić s Katedre za kazneno procesno pravo Pravnog fakulteta u Zagrebu - objašnjava kako bi se trebalo uzeti u obzir činjenica da je riječ o optužbi za iznudu upravo bivšeg poslodavca, kojeg je Taylor prokazao. 

"Dakle, da sud uzme u obzir argumente, da razmotri je li u toj situaciji postoje elementi na temelju kojih bi on mogao zaključiti da se tu radi o političkom progonu. O zlouporabi kaznenopravnog sustava Monaka na štetu ove osobe. Je li to zaista tako ili nije - ne znam", rekao je Burić.

Što je razotkrio?

No što je točno Jonathan razotkrio? SBM Offshore plaćao je dužnosnicima raznih zemalja mito kako bi dobili unosne poslove. Oko 250 milijuna dolara, između 2005 i 2011., u Angoli, Maleziji, Iraku, Zapadnoj Africi. Najveći krak ove korupcijske hobotnice nalazio se u Brazilu, gdje se potom događaju prosvjedi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dakle, 21. siječnja 2012., nakon više od 8 godina koliko sam ondje radio, postao sam svjestan poslovnog modela tvrtke, a to je zapravo plaćanje mita kako bi se dobili ugovori o naftnim platformama vrijednim više milijardi dolara. Postalo je očito, jer sam shvatio što znam, i da bih ako ostanem mogao biti povezan s kaznenim djelom zavaravanja državnih tužitelja te i sam završiti u zatvoru", objašnjava Taylor. 

Otkrivanje mreže korupcije u brazilskoj naftnoj tvrtki Petrobrasu pokrenulo je tzv. operaciju Autopraona koja traje još i danas. 

"Za mnogo koruptivnih plaćanja doznalo se i u drugim tvrtkama, brazilskim i međunarodnim. I da, pošteno je reći da je to u jednom trenutku dovelo do 50 prosvjeda u 50 gradova", priča Taylor. 

Opoziv predsjednice

To je samo po sebi izvršilo pritisak na Dilmu Rousseff, što je dovelo do njezina opoziva i gubitka vlasti, a njezin prethodnik, predsjednik Lula, završio je u zatvoru zbog primanja mita.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sada ga u Monaku traže zbog pokušaja iznude. 

"To se odnosi na pregovore kad je SBM zapravo platio mojeg odvjetnika da pregovara s njihovim odvjetnikom iz Monaka oko potencijalne otpremnine po pitanju mog odlaska iz tvrtke. To nije očit način iznude, kad vas zastupa vaš odvjetnik. Nikad osobno od SBM-a nisam tražio ni cent, kunu, dolar. Dogovoreno je između odvjetnika", kaže Taylor. 

Kako Jonathan Taylor tvrdi - ovo je ponovljeni pokušaj kaznenog progona u Monaku. A u svemu vidi osvetu bivšeg poslodavca. 

"SBM je najveći poslodavac u privatnom sektoru u Monaku. Monako je izdao marke u čast proizvoda te tvrtke. Princ Albert odlazi u urede samo kako bi otvorio jaslice, zajedno dogovaraju trgovinske poslove. Imaju doista blizak odnos. Sad me progoni tužitelj u Monaku u vezi s besmislenom optužbom, koja je već bila na sudu i odbačena je. Ali oni su to opet započeli, a što je SBM već bio sam povukao. Neka svatko odluči za sebe. Ja mislim da je to oblik osvete", rekao je Taylor. 

Rasprava u Britanskom parlamentu

O ovom slučaju raspravljalo se i u Britanskom parlamentu. Ministrica za europsko susjedstvo i Ameriku, Wendy Morton - objašnjavala je kako nema dokaza da je situacija u kojoj se Jonathan nalazi povezana s njegovim raskrinkavanjem bivšeg poslodavca. 

"Od odluke o izručenju gospodina Taylora, osoblje Ureda za vanjske poslove, Commonwealth i razvoj u više je navrata stupilo u kontakt s g. Taylorom i razgovaralo sa sucem Đorđom Benussijem sa Županijskog suda u Dubrovniku. Trenutačno nemamo dokaza da je uhićenje povezano s razotkrivanjem korupcije u SBM Offshoreu", kaže Norton.  

Za Taylorova odvjetnika takva je izjava smiješna, kao i ona da se Ujedinjeno Kraljevstvo ne može miješati u pravne postupke drugih zemalja. 

"Opet, to nije istina. To činimo često, kada god to smatramo prikladnim. Vidjeli smo proteklog tjedna kako je ministar vanjskih poslova pozivao da se vođu ruske oporbe, koji je otrovan i zamalo ubijen, a kada se vratio u Rusiju i uhićen - odmah oslobodi", kaže Cadman.  

Izručivanje nikada nije samo pravno, već je i političko pitanje. Kod zviždača je još složenije. 

"U pravu je prepoznata potreba posebne zaštite zviždača, ne mogu reći da je ona pravno etablirana, dakle ne mogu reći da postoji jasno utaban put međunarodne ili neke druge razine o tome na koji bi se način u tim slučajevima trebalo postupati, ali je taj problem uočen", rekao je Burić. 

Da se njegova prava kao zviždača ne poštuju - smatra Jonathan, koji tvrdi da Interpol nije smio izdati crvenu tjeralicu za njim. 

"Izdavanju crvene tjeralicu moraju prethoditi dvije stvari. Mora vas čekati suđenje ili zatvorska kazna, ako je suđenje održano u odsutnosti. Nema suđenja, još me istražuju. Nema kazne", kaže Taylor. 

Sve bi ponovio...

Poslali smo upit Interpolu. Odgovorili su nam da ne komentiraju pojedinačne slučajeve. Ministarstvo pravosuđa odgovorilo nam je da će konačnu odluku o izručenju donijeti ministar, nakon pravomoćnosti presude. Iz Britanskog veleposlanstva i Monaka - nisu odgovorili ništa. U međuvremenu je Jonathanov život na pauzi, a sve jer je - vjeruje - imao savjest. 

Taylor kaže da bi sve ponovio. "Apsolutno. Ne bih si nikada oprostio da to nisam učinio. Naravno da se ne kajem zbog toga što sam učinio. Nisam naivan, nisam očekivao da će biti lagano, zato i jesam ovdje. No, znate, možete biti i na puno gorim mjestima od Hrvatske", rekao je.  

Bilo bi još bolje da je tu bio samo još jedan britanski turist, koji je došao vidjeti Dubrovnik. No, upoznao je još jednu poznatu hrvatsku atrakciju - pravosuđe. Ipak, na Vrhovnom sudu je sada veliki pritisak - s jedne strane Monako u niskom startu čeka Jonathana, s druge strane postoje ozbiljne indicije da je riječ o političkom progonu. A Velika Britanija šuti i čeka. Pritom je posve jasno - biti zviždač očito ima visoku cijenu.

Više s weba

Pročitajte još

Image
VUKOVI NAPADAJU

Dolaze u naselja, napadaju ovce i krave i rade ogromne štete! Očajni stočari u Zagori i Lici za Potragu: 'Vukova je previše, gubimo bitku...'

Više s weba