Potraga provjerava

Utvrda na Ličkoj Plješivici: Jesu li uloženi milijuni dovoljni da spriječe prolazak tisuća ilegalnih migranat...

28.7.2020. u 20:30/ Ivan Žada

Policajci nerijetko migrantima moraju pomoći kad ih otkriju na teško prohodnom terenu

Specijalci, granična policija, interventne ekipe, prometni timovi s posebnim vozilima... Nema tko iz policije nije uključen u težak posao čuvanja državne granice.

Na koridoru na Ličkoj Plješivici, koji se upravo utvrđuje, prva je od novinarskih bila ekipa Potrage. Provjerili su jesu li stacionarne i mobilne kamere, helikopteri i dronovi dovoljna pomoć kako bi se spriječilo više od deset tisuća migranata koji s bosanske strane granice samo čekaju grešku policije. Ivan Žada provjerio možemo li očekivati i novi veliki val kojega ni silna policija ne bi mogla zaustaviti.  

Više od deset tisuća migranata samo čeka na priliku da iz Bosne i Hercegovine prođu hrvatsku granicu i probiju se prema Zapadu. Čekaju na grešku hrvatske policije koja pojačava svoju moć. Na području planine Ličke Plješivice gradi svojevrsnu utvrdu.

"Ovaj projekt započeli smo prije godinu i pol gdje zajedno sa Hrvatskim šumama.  Radimo osmatračnice, radimo puteve. Ovaj dio ovdje od bivšeg vojnog aerodroma Željava do repetitora radimo prosjeku široku stotinu metar i puteve kako bi omogućili ljudima da se lakše kreću i da njihova prisutnost na granici bude što veća", rekao je Mladen Matovinović, voditelj Službe za državnu granicu PU Ličko-senjske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U zaštiti državne granice sudjeluju svi rodovi policije

Ovaj projekt dijelom financira Europska unija koja je do sada u zaštitu naše granice, a tako i vanjske granice Unije, uložila više od 130 milijuna kuna. Teški građevinski strojevi probijaju puteve kroz više od 1600 metara visoku planinu. Na promatračke točke bit će postavljeni i kontejneri kako bi se policajci mogli zaštiti od teških vremenskih uvjeta, posebno zimi. Jedan od policajaca je i Vukovarac Predrag Cindrić koji je 22 godine vodič potražnog psa. Otkrio nam je kako nerijetko migrantima moraju pomoći kad ih otkriju na teško prohodnom terenu.

"Bio je unazad mjesec dana jedan migrant, izvrnuo je nogu. Bila je veća skupina pa smo mu pomogli, zapravo ga spasili", ispričao je Cindrić.

Upravo se čita

Image
povijesni trijumf

'Hrvatska je mirno i metodično cijedila život i radost iz Brazila': Ovako svjetski mediji pišu o Vatrenima

U zaštiti državne granice u zadnje dvije-tri godine sudjeluju svi rodovi policije. Granična policija, interventna, specijalna, kriminalistička, a i prometna policija. Opremljeni su stacionarnim kamerama, dronovima, helikopterima i vozilima koja automatski provjeravaju registarske pločice i provjeravaju vozi li auto potencijalni krijumčar. Treba im sva raspoloživa tehnološka pomoć jer pritisak migranata ne posustaje. Policija Bosne i Hercegovine potvrđuje nam kako ih je sve više. Sad ih je blizu granice s Hrvatskom više od deset tisuća.

Ekipa Potrage u velikoj je reportaži istražila je li hrvatska policija dovoljno ekipirana za teške zadatke, ali i koliko je realan novi migrantski val poput onoga iz 2015., kad Europa nije znala kako odgovoriti na veliki izazov pritiska na njezine granice. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image
priča koja je šokirala hrvatsku

'Sram me koliko nemam': Potraga donosi retrospektivu slučaja koji je nemoralan i sumnjiv svima osim institucijama

Više s weba