KAKO GRAD GUBI NOVAC

Uzeli u zakup poslovne prostore za male iznose, pa ih za više iznajmljivali dalje. Potraga istražuje kako se posrednici bogate

Image
Foto: RTL

Zašto vlasti dopuštaju da se na gradskim i državnim nekretninama bogate snalažljivi pojedinci?

12.1.2022. u 20:10/ Marijana Čikić

U Zagreb su stigli iz Jordana, sa željom da otvore restoran. Pronašli su prostor i sporazumom se obvezali plaćati ga 800 eura plus PDV. Tek su naknadno shvatili, čovjek koji im ga je iznajmio, inače bivši pomoćnik ministra unutarnjih poslova – Gradu Zagrebu za taj je lokal plaćao upola manje. A da se makne iz priče i prepusti im ga tražio je još 20 tisuća eura. I nije ovo jedini takav primjer. Podnajam gradskih prostora je zabranjen, no na brojne načine propisi se zaobilaze.  

''Tražili smo vas da dođete da vam ispričamo kako smo mi diskriminirani. Ja I moja supruga, čak i naši radnici'', rekao je Raed Arafat, vlasnik restorana.

Raed i Vesna imali su najbolju namjeru kad su prije dvije godine iz Jordana odlučili preseliti u Zagreb. On je napustio svoju zemlju, ona zemlju u kojoj je s obitelji živjela 30 godina. Više nego što je, prije toga, provela u rodnom Zagrebu.

''On obožava Hrvatsku tak da je on predložio da dođemo ovamo, da otvorimo nešto i tako, da počnemo nešto novo'', ispričala je Vesna Arafat, vlasnica restorana.

Ni na kraj pameti im nije bilo što će sve ovdje doživjeti. Bilo je to točno mjesec dana uoči prvog lock downa i prvog velikog potresa. Planirali su otvoriti mali restoran s arapskom hranom.

Više pogledajte u videu. 

Više s weba

Pročitajte još

Image
manjkav sustav

Porazne brojke: Svjedočanstva djece koja zbog tromog sustava ne mogu započeti svoje školovanje

Više s weba