OGLAS

TRAGEDIJA U JELENJU

Vozaču i sestri pacijent zbog nepažnje pao s ležajem, udario u beton i preminuo. U Ministarstvu za slučaj doznali tek nakon upita Potrage

7.7.2021. u 20:00/ Danka Derifaj

Vozač iz ove priče je ranije sačuvao radno mjesto unatoč presudi za seksualno zlostavljanje kolegice


Trebao je to biti samo još jedan rutinski zadatak. Vozač i medicinska sestra vraćali su pacijenta s dijalize u Dom za starije u Jelenju. Muškarca su s ležajem izvukli iz vozila. Na nagnutoj površini vozač ga je pridržavao jednom rukom, a sestra ležaj uopće nije držala, pa se zajedno s pacijentom u jednom trenutku prevrnuo i udario u beton. 

Drugo jutro, od posljedica udarca čovjek je preminuo. U Ministarstvu su za slučaj doznali tek nakon upita Potrage. 


Novinarka Potrage Danka Derifaj otkrila je i da je vozač iz ove priče isti čovjek o kojem je već dva puta radila priloge. Jer je, unatoč presudi za seksualno zlostavljanje kolegice – sačuvao radno mjestu.

Sve se dogodilo pred ulazom u Dom za starije u Jelenju. Bilo je to prije točno mjesec dana, u 18.50 sati. Tim saniteta Doma zdravlja Primorsko-goranske županije, vozač i medicinska sestra vraćajući pacijenta s terapije učinili su kobnu pogrešku. Zajedno s ležajem, prevrnuo im se i pacijent, udario glavom u beton i od posljedica sljedeći dan preminuo.

"Pacijent je obrađen prema protokolu o traumi glave. CT mozga je pokazao sublateralno i manje subduralno krvarenje lijevo temporalno parijatalno i moguće manje kontuzijsko žarište lijevo temporalno", kaže specijalizantica na Hitnom prijemu, KBC Rijeka-lokacija Sušak, Tea Juranić, a na pitanje što je to ustvari i je li tome uzrok udarac, odgovara: "Da, to je uzrok udarac, znači da je bilo krvarenje unutar lubanje".

Liječnica koja je zaprimila ozlijeđenog 66-godišnjeg pacijenta Borisa Breca, koji je ubrzo nakon primitka na hitni prijem bolnice preminuo, potvrdila nam je da je uzrok njegove smrti udarac u glavu.

Image
potraga donosi nastavak skandala

Osuđeni zlostavljač radi u Domu zdravlja, a otkaz kolegi koji je podržao žrtvu! Uprava: 'Višak je'

Image
potraga donosi nastavak skandala

Osuđeni zlostavljač radi u Domu zdravlja, a otkaz kolegi koji je podržao žrtvu! Uprava: 'Višak je'

Vozač prije šest godina seksualno napastovao kolegicu

Pogreška, čak i s ovako kobnim posljedicama, može se dogoditi u svakoj profesiji. No, u ovom slučaju novinarsku pažnju zaslužuje važan detalj. Vozač saniteta, jedan od dvoje u timu zbog čijeg nemara je pacijent preminuo, otprije je poznat našoj redakciji po pravomoćnoj presudi za dva kaznena djela na radnom mjestu.


Radi se o Marinu Petričiću, koji je, prije šest godina seksualno napastovao kolegicu, medicinsku sestru koja je tada s njim radila u timu. Pravomoćna presuda za čak dva kaznena djela potvrdila je njezine optužbe. Sud je zatvorsku kaznu preinačio u rad za opće dobro, a ravnatelj Doma zdravlja Vladimir Mozetič odlučio je odustati od odluke o izvanrednom otkazu. Razgovor s njim u studenom 2019. djelovao je bizarno.

VLADIMIR MOZETIČ: Moram u ovom slučaju napomenuti da je događaj koji je, u svakom slučaju za svaku osudu.
Slažem se ovo je apsolutno događaj za svaku osudu.
Prvo i osnovno mislim da se događaj nije smio dogoditi. I to je nešto za svaku osudu.
DANKA DERIFAJ: Pa što ga ne osudite onda?
VLADIMIR MOZETIČ: On je osuđen od strane suda..
DANKA DERIFAJ: Da, ali ništa mu se nije dogodilo, radi u istoj radnoj sredini kao i prije? Dva puta je vrlo grubo napao kolegicu.
VLADIMIR MOZETIČ: Slažem se, slažem se, ali obzirom da je ona prva opomena koja je kao prvi korak poslodavca prema njima označavala da li eventualno ponavlja bilo kakav događaj..
DANKA DERIFAJ: Treba to ponoviti da bi dobio sankciju?!
VLADIMIR MOZETIČ: Ne, ne, on u međuvremenu nije ponovio ništa i to su neposredni rukovoditelji i izjavili i potpisali.

Vozač tada ostao na radnom mjestu

Argument da nije ponovio kazneno djelo ravnatelju je tada bio dovoljan da on ostane na radnom mjestu. Zlostavljač je ostao raditi, a žrtva, medicinska sestra, bila je prisiljena tražiti premještaj kako bi izbjegla na radnom mjestu susretati čovjeka koji ju je napastovao. Koliko je kriva ravnateljeva logika tada je komentirala i pravobraniteljica za ravnopravnost spolova.

"Takva jedna argumentacija ne treba biti osnova za postupanje poslodavca jer u svom radnom okružju kao poslodavac treba štititi one koji su žrtve i treba pružiti jedno sigurno radno okruženje", kazala je u studenom 2019. pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić


Upravo se čita

Image
DIREKT U BEOGRADU

Izbori koji već imaju pobjednika: Neizvjesni su otprilike kao i to hoćete li gledati 'Sam u kući' za Božić

"Poslodavac u ovom slučaju nije imao zakonsku obvezu dati otkaz, ali moralno gledajući je svakako trebao dati otkaz radniku jer u ovom slučaju je jedan radnik počinio kazneno djelo na štetu drugog radnika i da je bila počinjena šteta u odnosu na imovinu, sigurna sam da bi poslodavac reagirao", kazala je u studenom 2019. odvjetnica Ines Bojić

Reakcija poslodavca, ravnatelja županijskog Doma zdravlja je tada izostala i sačuvala na radnom mjestu čovjeka koji je sada svojim nemarom prouzročio smrt pacijenta. Priliku za razgovor s ravnateljem ovaj put nismo uspjeli dobiti.

Policijska istraga u tijeku

Iz Doma zdravlja Primorsko-goranske županije kažu da nažalost ne mogu davati nikakve izjave u javnosti o cijelom slučaju dok god je policijska istraga u tijeku.

"Ono što već godinama znamo da imamo mnoge propuste u praćenju kvalitete i u samoj zaštiti pacijenata u odnosu na sigurnost i zato se i događaju propusti, zato i ne učimo iz grešaka koje uporno ponavljamo i sami sustav ne unapređuje se na način na koji bi trebao", kaže Jasna Karačić iz Hrvatske udruge za promicanje prava pacijenata.


Ministarstvo ništa ne zna

Iz Ministarstva zdravstva nam odgovaraju da ne znaju ništa o ovom slučaju te će zatražiti očitovanje od ravnatelja. Jasan odgovor tko je prijavio cijeli slučaj policiji nismo uspjeli dobiti niti od jednog sugovornika s kojim smo razgovarali.

"Svatko je dužan prijaviti kazneno djelo, pa ne može se sakriti ili maknuti od očiju javnosti smrt čovjeka. U konačnici onaj tko je sigurno pozvan da prijavi činjenicu smrti policiji to je mrtvozornik", kaže odvjetnik Josip Mađarić

Što se točno dogodilo?

Liječnica na Hitnoj objasnila nam je da nisu obavijestili policiju jer, kako kaže, nisu sumnjali u nasilno nastale ozljede. Prema onom što smo mi doznali, vozač i medicinska sestra dovezli su pacijenta nakon terapije u Dom za starije i nemoćne u kojem je živio. Nosilo na kojem je pacijent ležao prilikom transporta iz sanitetskog vozila u zgradu, doslovce im se izvrnulo zajedno s pacijentom koji je pritom udario u beton.

Iz uprave Doma za starije i nemoćne su nam rekli također da ne žele davati nikakve izjave vezane uz tragični događaj dok je policijska istraga u tijeku, jednako kao i u županijskom Domu zdravlja. 


Svjesni ozbiljnosti situacije na Hitni prijem u bolnicu pacijenta su dovezli vozač i medicinska sestra odmah nakon što je pacijent udario glavom. Doznajemo da je sam ravnatelj u svom prijedlogu za izvanredni otkaz djelatnicima događaj opisao na sljedeći način.

"Uzrok prevrtanja medicinskog mobilnog ležaja leži u propuštanju dužne pažnje radnika da osiguraju stabilnost ležaja od mogućeg prevrtanja. Propustili su uzeti u obzir masu i položaj ležaja s pacijentom na nagnutoj betonskoj plohi, pri čemu radnica nije držala ležaj niti jednom rukom, a radnik je pridržavao ležaj jednom rukom i okretao se, uslijed čega dolazi do zakretanja kotača, prelaska preko rubne plohe i prevrtanja mobilnog ležaja s pacijentom na tlo", stoji u Prijedlogu odluke o izvanrednom otkazu. 

"Dvoje djelatnika nisu više u radnom odnosu"

Kako rekosmo, ravnatelj je razgovor s nama izbjegao, a u pismenom odgovoru dobili smo također, tek šturu informaciju. 

"Uz iskrenu sućut i žaljenje članovima obitelji preminulog, želimo informirati da smo nakon ovog neželjenog događaja s tragičnom posljedicom po hitnom postupku proveli sve propisane interne postupke Ustanove. Odmah je pokrenut postupak izvanrednog otkaza ugovora o radu za dvoje djelatnika. Kako su djelatnici u međuvremenu i sami predali zahtjev za sporazumnim raskidom radnog odnosa, njihovi su zahtjevi odmah prihvaćeni te oni više nisu u radnom odnosu u Domu zdravlja", stoji u odgovoru Doma zdravlja o tragičnom slučaju. 


I ovaj put prvotna odluka ravnatelja o izvanrednom otkazu radnicima, koja je donesena zbog osobito teške povrede obveze iz radnog odnosa, je preinačena. Kako doznajemo, medicinska sestra je otišla sporazumno, a vozač Marin Petričić dao je otkaz na vlastiti zahtjev. Dakle što se tiče Doma zdravlja na njegovom radu i odlasku iz ustanove nema niti jedne mrlje.

"Tu možemo govoriti o tri vrste odgovornosti. To je odgovornost za naknadu štete, znači financijska odgovornost. To je odgovornost kaznena, znači vjerojatno će onda ići kazneni postupak. I treće, vjerojatno će onda će disciplinska odgovornost u okviru Doma zdravlja", kaže odvjetnik Josip Mađarić.

"Ono što je najvažnije da Hrvatska ne ulaže u preventivne mjere da bi se spriječili neželjeni događaji, ako nemamo prevencije imamo velik broj neželjenih događaja koji često prođu onako ispod radara, javnost nije informirana, a morala bi biti informirana jer govorimo o javnim ustanovama, govorimo o onome što se tiče svih nas gdje je netko odgovoran za pacijenta kad dođe u ustanovu", kaže Jasna Karačić iz  Hrvatske udruga za promicanje prva pacijenata.

Predsjednik Upravnog vijeća Doma zdravlja ne zna za tragediju

Predsjednik Upravnog vijeća Doma zdravlja u telefonskom razgovoru nam je rekao da nema pojma da se išta od navedenog dogodilo.

"Bitno je da se kaže da je ta građanska odgovornost, odnosno naknada štete, da na nju imaju pravo bliski rođaci oštećenog, pardon, sada već pokojnog, jel' tako, da je krug tih osoba i vrsta štete na koju imaju pravo je određena u Zakonu o obaveznim odnosima", kaže odvjetnik Josip Mađarić

Vozač se hvalio da mu župan Komadina čuva leđa

Je li obitelj upoznata s detaljima slučaja nije nam poznato. O slučaju preminulog Borisa Breca, čija smrt je uzrokovana nemarom djelatnika, svi nadležni šute, opravdavajući se policijskom istragom koja je u tijeku.

O događajima u županijskoj ustanovi pitali smo i župana Zlatka Komadinu. Vozač Marin Petričić po Domu zdravlja svojevremeno se hvalio se da mu upravo on čuva leđa. Župan nam je to u studenom 2019. porekao.

DANKA DERIFAJ: Niste mu vi veza ili zaleđe da on može, kako kaže, on može ostati, ne može mu nitko ništa zato jer što ga je župan zaposlio, odnosno župan mu je veza?
ŽUPAN ZLATKO KOMADINA: Ja tog gospodina uopće ne poznajem, čak mislim da ga nikad nisam ni vidio. 

Nakon emisije iz Ureda župana obavijestili su nas da je Komadina podnio tužbu za klevetu protiv Marina Petričića. Odgovor na pitanje što je s tom tužbom, kao i komentar na činjenicu da su djelatnici županijskog Doma zdravlja nemarom uzrokovali smrt pacijenta, od župana Komadine do zaključenja priloga - nismo dobili. 

Vrijeme je za seks
Viola boje mora
Love island Australija
Svjetsko prvenstvo u rukometu za žene 2023.
American idol
default_cta
Ljubav je na selu
Barbie biserna princeza
Igra moje sudbine
Život na vagi
Tri sestre
default_cta
Turbo fast

Više s weba

Pročitajte još

Image
prvi put pred kamerama

Majka djevojčice kojoj je život oduzeo divljak s Pelješkog mosta za RTL: 'Ubio je moje dijete. To najviše boli'


Više s weba