'razmotrite svoju odluku'

Predsjednica neugodno iznenađena otkazima HRT-ovih urednica

Image

Kolinda Grabar-Kitarović

Foto: STR-1111/PIXSELL

'Mi političari moramo biti spremni istrpjeti sve vrste kritika, čak i onda kad se pokažu neutemeljene. Nadam se da će vodstvo HRT-a još jednom razmotriti odluku o otkazima novinarima', napisala je Grabar-Kitarović na Facebooku.

13.3.2015. u 21:36/ K.T./HINA

Hrvatska predsjednica KolindaGrabar-Kitarović objavila je u petak na svojem Facebook profilu da ju je neugodno iznenadila informacija o izvanrednom otkazu dvjema HRT-ovim urednicama te je izrazila nadu da će vodstvo HRT-a još jedanput razmotriti tu odluku.

"Neugodno me iznenadila informacija o izvanrednom otkazu urednicama Elizabeti Gojan i Hloverki Novak-Srzić na HRT-u. Zalažem se za medijske slobode uz istodobno poštovanje profesionalne novinarske etike, nemiješanje nas državnih dužnosnika u uređivačku politiku, a pogotovo za poštovanje neovisnosti HRT-a kao javnoga medijskog servisa", istaknula je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

"Mi političari moramo biti spremni istrpjeti sve vrste kritika, čak i onda kad se pokažu neutemeljene. Nadam se da će vodstvo HRT-a još jednom razmotriti odluku o otkazima novinarima", napisala je Grabar-Kitarović na Facebooku.

U obranu dviju novinarki stao je i HND, čiji je Izvršni odbor u petak priopćio kako je šokiran odlukom glavnog ravnatelja HRT-a Gorana Radmana te je zatražio da odmah povuče otkaze koje namjerava dati Elizabeti Gojan i Hloverki Novak-Srzić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Screenshot (Facebook)
Image
Screenshot (Facebook)

Na Prisavlju, to jest HRT-u, "zavladala je atmosfera straha, vlada veliki kaos", ocijenila je u petak saborska oporba, ističući kao krivca glavnog ravnatelja HRT-a GoranaRadmana, od kojega traži da povuče odluke o otkazima urednicama Hloverki Novak-Srzić i Elizabeti Gojan. HDSSB traži da se "pokrene mehanizam Radmanova razrješenja". I klub vladajućeg HNS-a protivi se najavljenom otkazu, a MiloradPupovac (SDSS) poručuje da najava otkaza za Gojan i Novak nemaju nikakva uporišta u profesionalnim i zakonskim kriterijima.

Kako se doznaje s HRT-a, ElizabetaGojan i HloverkaNovak-Srzić dobile su otkaz zbog neovlaštenog istupanja u javnost i štete koju su time prouzročile HRT-u, a posebice zbog medijskih istupa nakon sporne emisije i prijenosa inauguracije predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, čime je navodno prekršen Pravilnik o ponašanju zaposlenika i Etički kodeks HRT-a.

Upravo se čita

Image
BORBA PROTIV NASILJA NAD ŽENAMA

Ministar Malenica: 'Država je jaka i učinkovita onoliko koliko štiti ranjive skupine'

Inače, Programsko vijeće HRT-a, raspravljajući o emisiji HTV-a i prijenosu inauguracije predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović koji je vodila Elizabeta Gojan, zaključilo je da je "usprkos tehnički vrsnoj organizaciji i realizaciji projekta - zbog nedovoljne uredničke pripremljenosti - došlo do iznošenja neprovjerenih podataka, odstupanja od stilski neobilježenog moderiranja i neprimjerenih komentara".

Više s weba

Pročitajte još

Image
ideja zagrepčana

Hrvatski proizvod hit u svijetu: plišana Gospa kao nastavak popularne biblijske igre 'Na putu s Marijom, majkom Isusovom'

Više s weba