DVORUČNI ROBOT

Predstavljeno hrvatsko tehnološko čudo

Image

robot HIT robot HIT

Dva milijuna kuna vrijedan složeni robotski sustav, za kojeg stručnjaci kažu da je hrvatsko tehnološko čudo, predstavljen je u srijedu na Fakultetu strojarstva i brodogradnje.

25.3.2009. u 14:29/ D.M./Hina

ZAGREB - Projekt temeljen na najmodernijoj robotskoj tehnologiji u Hrvatskoj "Automatska montaža dvoručnim robotom" predstavljen je u srijedu na Fakultetu strojarstva i brodogradnje u Zagrebu.

Direktor Hrvatskoga instituta za tehnologiju (HIT) Pero Munivrana obavio je redoviti nadzor projekta i o njemu razgovarao s novinarima.

"Robot je tehnološko čudo i nastavak je ranijeg projekta", rekao je Munivrana, dodavši kako ga financiraju HIT i hrvatske tvrtke.

Napomenuo je kako HIT s dva milijuna kuna financira taj projekt, odnosno složeni robotski sustav, koji bi poput čovjeka trebao obavljati složene operacije montaže.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ocijenio je kako se radi o top-tehnologiji u svijetu koja će olakšati posao ljudima i pomoći u radu mnogim tvrtkama. Smatra kako će robot osim osnovne namjene, uz stanovita poboljšanja, umnožiti svoje mogućnosti u primjeni.

Bojan Jerbić, profesor Fakulteta strojarstva i brodogradnje, smatra kako će robot pojačati automatiku u industriji jer već sada može zamijeniti rad dva do tri čovjeka.

Upravo se čita

Image
VISOKA KVALITETA

Tetovaže su umjetničko djelo, ali imaju svoju cijenu: 'Košta kao jedan prosječan stan'

Prema njegovim riječima, kad se robot poveže u sustav, moći će zamijeniti rad i mnogo više ljudi. Rekao je kako bi povezivanje robota u sustav trebalo završiti 2011. godine.

Više s weba

Pročitajte još

Image
veliko priznanje

Papa Franjo crkvu Svetog Antuna Padovanskog na Svetom Duhu proglasio bazilikom. Kakvo se slavlje priprema?

Više s weba