sindikati kritiziraju vladu

'Pretvaraju se da su djecoljupci, a to uopće nisu!'

4.12.2013. u 13:59/ RTL

Predstavnici Sindikata javnih i državnih službi održali su konferenciju za novinare zbog pritužbi na prijedlog Zakona o plaćama u javnom sektoru, prema kojem će, kako kažu, doći do novih smanjenja plaća u javnom sektoru, i to već u drugoj polovici iduće godine.

BranimirMihalinec iz Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja je kazao da će se, prema novom prijedlogu zakona, onemogućiti pregovore Sindikata s Vladom te da će se, ako taj zakon stupi na snagu, prekršiti Konvencija o slobodi kolektivnog pregovaranja.

Dodao je da će taj zakon, ako stupi na snagu, biti 'zadnji zabijeni klin u sindikate'. Mihalinec je napomenuo i da 'ostaju pri kaznenoj prijavi jer se ne isplaćuju plaće'. Naime, za studeni će plaće biti isplaćene bez dodataka i prekovremenih.

Traže da se prijedlog povuče iz procedure te su naglasili da su, ako Vlada uputi zakon u proceduru, spremni za sve oblike prosvjeda.

Željko Stipić iz Sindikata zaposlenih u školstvu je kazao da će, prema novom zakonu, osnovicu plaće ustvrditi ministar financija sam po Vladinom prijedlogu.

Komentirali su i to da Vlada ima novac za poklone djeci prosvjetara, ali ne i za isplatu putnih troškova. Rekli su da se 'Vlada pretvara da su djecoljupci, ali da nisu nikakvi djecoljupci', već da je obveza Vlade osigurati novac i za poklone za djecu i za naknade troškova prijevoza.

Uputili su i otvoreno pismo premijeru ZoranuMilanoviću i zatražili da se u sutrašnju sjednicu Vlade uvrsti odluka o plaćanju troškova prijevoza za prosinac.

Više s weba

Pročitajte još

Image
Stranac u Hrvatskoj

Talijan je proputovao cijeli svijet, ali ipak se usidrio u Hrvatskoj i ponudio tradicionalnu talijansku uslugu šivanja

Više s weba