test državne mature

Pročitajte pitanja zbog kojih su maturanti digli hajku!

Image
Foto: PIXSELL

Nakon što su učenici i roditelji digli frku zbog testa iz hrvatskog jezika, ministar Jovanović okupio je 12 stručnjaka koji su napravili ekspertizu. Sindikat, pak, smatra da ovakav postupak dovodi 'u pitanje regularnost same državne mature'. Pogledajte jesu li se maturanti s razlogom bunili!

28.5.2012. u 13:21/ RTL

U prostorijama Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta u 16.30 sati održat će se konferencija za novinare na kojoj će biti predstavljeni rezultati analize ispita iz hrvatskog jezika na Državnoj maturi, a koju je provelo stručno povjerenstvo, priopćeno je iz MZOS-a.

Nakon brojnih pritužbi učenika i roditelja na test iz hrvatskog jezika ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović okupio je 12 stručnjaka, što sveučilišnih, što srednjoškolskih profesora, koji su napravili ekspertizu testa.

Pogledajte pitanja iz hrvatskog jezika na državnoj maturi

Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama Hrvatske ocijenio je kako je 'uplitanje' Jovanovića u provedbu državne mature, i to već nakon prvog ispita, nedopustivo, pozvavši ga da prekine 'medijsku harangu' na projekt državne mature te da nakon analize konačnih rezultata svih ispita državne mature, i uz javnu raspravu, donese odluke o daljnjim koracima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Potpuno suprotno akademskom zvanju i statusu koji imate, bez prethodno obavljene analize rezultata ispita iz hrvatskog jezika, unaprijed ste osudili rad skupine naših profesora koja je sastavljala ispite iz hrvatskog jezika", poručio je Branimir Mihalinec, predsjednik tog sindikata, u otvorenom pismu ministru Jovanoviću.

"Smatram to krajnje neozbiljnim, neutemeljenim i štetnim ponašanjem koje se od ministra obrazovanja ne očekuje", dodao je. Po njegovim riječima, svoju osudu državne mature ministar je donio unaprijed, ne čekajući da o njoj svoj konačni sud iznese njegovo 'ad hoc izabrano povjerenstvo, za koje ne znamo ni tko ga čini'.

Upravo se čita

Image
buktinja u noći

U Kaštelima izgorio Mercedes, a požar djelomično zahvatio Renault Megan

U pismu se ističe kako je radna skupina, sastavljena od aktivnih profesora iz hrvatskih gimnazija i strukovnih škola nakon provedenog javnog natječaja, 'odradila ogroman posao' i obavila niz konzultacija s eminentnim stručnjacima za hrvatski jezik, kao i za sastavljanje testova znanja.

Podsjetio je da su svi učenici imali isti test i bili u ravnopravnom položaju, što i jest najveća prednost državne mature.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Državna matura u ovoj izvedbi nije idealna, niti će ikad biti, trebat će je uvijek pomalo dorađivati i unaprjeđivati, no to nije razlog da je se medijski secira na ovako bezobziran način, te da se i sam ministar tome priključuje", napominje se.

Sindikat drži da je ministar trebao uzeti u zaštitu državnu maturu i tisuće nastavnika srednjih škola 'koji ovih dana vrlo marljivo i pedantno rade na njenoj provedbi', jer njegove aktivnosti 'mogu dovesti do daljnjeg narušavanja tijeka mature, pa i dovesti u pitanje njenu regularnost'.

Upozorava se i da se nakon ministrove intervencije mogu očekivati prigovori učenika i roditelja poslije svakog pojedinog ispita, te da bi njeno negiranje ili ukidanje moglo bi imati dalekosežne negativne posljedice, od smanjenja šansi za nastavak obrazovanja svima do ponovnog pokretanja 'korupcijske spirale' pri upisu na fakultete.

Više s weba

Pročitajte još

Image
zanimljive priče

Povijest casino igara: Znate li kako su nastale neke od najpopularnijih igara na svijetu?

Više s weba