U POPODNEVNOM TERMINU

'Aktivne mjere' - dokumentarni film o Vladimiru Putinu gledajte ove nedjelje na RTL-u

4.3.2022. u 14:25/ RTL.HR

'Aktivne mjere' – TV premijera dokumentarnog filma o Putinovu strelovitom usponu, u nedjelju od 14:10 sati na RTL-u

Kad je u zoru 24. veljače započela ruska invazija na Ukrajinu, svijet je ostao u šoku. I dok su se svi nadali da će se ratni sukob izbjeći, u tijeku je najveća invazija na jednu suverenu zemlju na europskom tlu od II. svjetskog rata. No rat u Ukrajini nije se dogodio preko noći. Politička situacija na istoku Europe već se godinama zaoštrava, ali koji su točno razlozi sukoba i jesu li NATO saveznici spremni obraniti se od nuklearnih prijetnji ruskog predsjednika?

RTL donosi TV premijeru dokumentarnog filma 'Aktivne mjere' (Active Measures, 2018) u kojem redatelj i scenarist Jack Bryan predstavlja činjenice da Vladimir Putin stoji iza 30-godišnje povijesti prikrivenog političkog rata kako bi poremetio i, u konačnici, kontrolirao globalni politički i gospodarski poredak. Aktivne mjere je sovjetski termin za aktivnosti političkog ratovanja koje provode ruske sigurnosne službe kako bi se utjecalo na tijek svjetskih događaja.

U ovom zanimljivom dokumentarcu o Vladimiru Putinu, njegovu političkom usponu, obrušavanju na nezavisne medije i istraživačke novinare, obračunavanju s političkim neistomišljenicima te dojmu koji je ostavio na zapadne političare govore bivša prva dama Amerike, Hillary Clinton, senator John McCain, dužnosnici CIA-e, brojni politički analitičari te Steven Pifer, veleposlanik SAD-a u Ukrajini (1997.-2000.). Film prikazuje i Putinovo obračunavanje s oligarsima, cyber kriminal i najveću operaciju ruskih špijuna u povijesti – uplitanje u predsjedničke izbore u SAD-u 2016. godine.

Richard Fontaine, predsjednik Centra za novu američku sigurnost smatra da je Putin predan ponovnoj izgradnji SSSR-a, države čiji raspad smatra najvećom tragedijom. Senator McCain je već tada usporedio Putinov uspon krajem 90-ih, od ravnatelja FSB-a do predsjednika jedne od najmoćnijih zemalja na svijetu, s usponom Adolfa Hitlera 30-ih. Koliko je Zapad progledao Putinu kroz prste prilikom sukoba u Čečeniji i aneksije Krima? Je li se rat u Ukrajini mogao izbjeći, kolika je u svemu odgovornost SAD-a te tko je sve pripomogao u stvaranju jednog od najvećih krvnika 21. stoljeća?

TV premijera dokumentarnog filma 'Aktivne mjere' na rasporedu je u nedjelju od 14:10 sati na RTL-u.

Više s weba

Pročitajte još

Image
IZ SVIH STRANA, SVIM SREDSTVIMA

Kako je počeo rat u Ukrajini? Prošli tjedan Rusi su se rugali cijelom svijetu da ratovi ne počinju srijedom, ali očito počinju četvrtkom

Više s weba