Dan kad su tukli Lavov...

Biden u Varšavi: 'Za Boga miloga, taj čovjek ne može ostati na vlasti!' U Kremlju poludjeli. Washington korigirao izjavu

Image
Foto: AP

Neke agencije su protumačile da Biden traži promjenu vlasti u Moskvi. U Kremlju zadnjih dana imaju problema s nesigurnošću, pa prijete i nuklearno...

26.3.2022. u 20:37/ RTL Vijesti

Predsjednik SAD-a Joe Biden je tijekom svog govora u Poljskoj u subotu rekao da ruski predsjednik Vladimir Putin "ne može ostati na vlasti". Doslovno je rekao:
"Za Boga miloga, taj čovjek ne može ostati na vlasti!"

Bijela kuća brzo je opravdala njegov komentar, tvrdeći da on nije govorio o promjeni režima.

"Predsjednikova poanta bila je da se Putinu ne može dozvoliti da ima vlast nad susjedima ili u regiji. Nije komentirao Putinovu vlast u Rusiji ili promjenu režima“, rekao je dužnosnik Bijele kuće.

Nije trebalo dugo čekati da "nastane kaos", kako su situaciju opisali neki mediji. Frederik Pleitgen sa CNN-a objavio je na mrežama da mu je glasnogovornik Kremlja Dmitri Peskov odmah kazao: "O tome neće odlučivati gospodin Biden. To može biti samo odluka naroda Ruske Federacije."

Image
Mrtvih nema, ali...

'Raketiranje Lavova je bilo ruski pozdrav predsjedniku Bidenu', kaže gradonačelnik grada u Ukrajini blizu Poljske granice

Image
Mrtvih nema, ali...

'Raketiranje Lavova je bilo ruski pozdrav predsjedniku Bidenu', kaže gradonačelnik grada u Ukrajini blizu Poljske granice

Biden i inače posljednjih dana ne štedi Putina. Prvo ga je nazvao ratnim zločincem, što se glavnom čovjeku Kremlja jako nije svidjelo, uzvratio je prijetnjama. A kad se predsjednik SAD-a susreo s ukrajinskim izbjeglicama u Poljskoj, suočen s njima, bez zadrške je za Putina rekao: "Koljač."

Mnogi su primijetili da je Biden govor u Varšavi držao poslije toga i da se otprilike "poklopilo" da su današnji iznenadni projektili na do sada uglavnom miran Lavov u Ukrajini, samo nekoliko stotina kilometara od Bidena u tom trenutku, krenuli po prvi put tući po tom ukrajinskom gradu - u trenutku kad je Biden držao govor.

Podsjetimo, posljednjih dana, tjedana, primjećuju se vrlo agresivne reakcije iz vrha Ruske Federacije na izjave sa Zapada ili na sankcije. Dmitri Medvedev je tako prijetio EU-u da "ekonomski rat često završi pravim", Sergej Lavrov također je spominjao nuklearni rat, Putin je naredio da mu slože popis neprijateljskih zemalja...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Biden je na kraju svog govora koji je održao u Kraljevskom dvorcu u Varšavi dao primjedbu o ruskom predsjedniku. Također je osudio Putinov rat u Ukrajini, suosjećajući s ukrajinskim narodom kojemu su ruske snage uništile domovinu, kao i s ruskim narodom koji je "odsječen od ostatka svijeta".

Biden je usporedio Putinov napad na Ukrajinu s Drugim svjetskim ratom i erom Sovjetskog Saveza.

„Ali bitka za demokraciju nije mogla i nije završila s krajem Hladnog rata“, poručio je. 

Rekao je da je Rusija "zadavila demokraciju" i u Ukrajini i kod kuće. Biden je optužio Putina da koristi "dezinformacije" i "grubu silu" u Rusiji kako bi ugušio bilo kakav otpor ratu i odsjekao ruski narod od ostatka svijeta i istine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo se čita

Image
PODACI DZS-A

U siječnju prosječna plaća 1094 eura. Poznato tko je najviše plaćen, a tko zapravo radi najviše

"Govorim vam istinu: ovaj rat nije dostojan vas", poručio je obraćajući se izravno ruskom narodu.

U međuvremenu je zapljeskao ukrajinskom narodu što se suprotstavio ruskim snagama i izrazio suosjećanje s ukrajinskim izbjeglicama. Ranije u subotu, Biden se sastao s izbjeglicama u Poljskoj. Rekao je da ga je jedna djevojčica pitala hoće li ponovno vidjeti brata i tatu, koji su još u Ukrajini.

Tijekom svog govora, Biden je obećao da će Sjedinjene Države nastaviti isporučivati ​​oružje i opremu ukrajinskim snagama, istovremeno prihvaćajući ukrajinske izbjeglice i pružajući im podršku nakon što stignu u SAD.

Njegova poruka ukrajinskom narodu bila je kratka i jasna: "Mi stojimo s vama, točka".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Biden je rekao da je "ovaj rat već bio strateški neuspjeh za Rusiju" zbog odlučnosti ukrajinskog naroda za demokracijom i slobodom, te zbog toga što demokracije svijeta ostaju ujedinjene.

"Ozbiljnost prijetnje je razlog zašto je odgovor Zapada bio tako brz, tako moćan i tako ujedinjen", rekao je Biden, govoreći o sankcijama koje su SAD i njihovi saveznici uveli ruskim oligarsima.

Poručio je da je ruski rat razjasnio nekoliko stvari, a to je da europska ovisnost o ruskim fosilnim gorivima i korupcija u Kremlju moraju prestati, a Zapad mora ostati ujedinjen.

"Sada se moramo obvezati da ćemo biti u ovoj borbi na duge staze", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ranije u subotu, Biden se sastao s poljskim predsjednikom Andrzejem SebastianomDudom. Zahvalio je poljskom predsjedniku na prihvaćanju ukrajinskih izbjeglica i obećao da će nastaviti podržavati humanitarne napore. Njih dvoje su također razgovarali o svojim koordiniranim obrambenim naporima, smanjenju oslanjanja Europe na rusku energiju i svojim klimatskim ciljevima.

Više s weba

Pročitajte još

Image
Gladni, bez municije, goriva

'300 ruskih vojnika odbilo se boriti protiv nas, otišli su', vojska Ukrajine o masovnom odlasku Rusa s fronta

Više s weba