Dodik o Ukrajini

BiH se pridružila zemljama koje traže sankcije za Rusiju, Dodik ljutito napustio sjednicu: 'Ne znam koji će đavo BiH u EU'

Image
Foto: Dejan Rakita/Pixsell

Za primanje BiH u EU rekao je da bi tome 'primili bolesnika koji se ne može ničim izliječiti. Za ukrajinske izbjeglice rekao je da su 'dobit za EU jer su jeftina radna snaga'

2.3.2022. u 13:39/ RTL

Bosna i Hercegovina pridružila se Deklaraciji visokog predstavnika EU o usklađivanju u vezi s restriktivnim mjerama u pogledu akcija koje potkopavaju ili ugrožavaju teritorijalni integritet, suverenitet i nezavisnost Ukrajine.

Vijeće je 23. veljače 2022. godine usvojilo Odluku Vijeća (CFSP) 2022/2651.

Odlukom Vijeća dodaju se 22 fizičke osobe i četiri subjekta na listu osoba, subjekata i tijela koji podliježu navedenim restriktivnim mjerama.

Ovome se pridružuju zemlje kandidati Sjeverna Makedonija, Crna Gora i Albanija, država procesa stabilizacije i pridruživanja i potencijalni kandidat BiH te zemlje EFTA Island, Lihtenštajn i Norveška, članice Europskog ekonomskog prostora, kao i Ukrajina, prenosi Klix.ba.

Paralelno član Predsjedništva BiH Milorad Dodik traži da BiH bude neutralna po pitanju stava prema Ukrajini. On je napustio sjednicu Predsjedništva BiH jer druga dva člana nisu željela ponovo raspravljati o stavu u vezi sa situacijom u Ukrajini.

"Na početku sjednice Predsjedništva BiH Milorad Dodik je zatražio izmjenu dnevnog reda i zauzimanje stava Predsjedništva BiH u vezi sa situacijom u Ukrajini. S obzirom na to da su druga dva člana odbila raspravu, Dodik je napustio sjednicu", napisao je njegov savjetnik Radovan Kovačević.

Dodik je novinarima kasnije obrazložio zašto je tražio da BiH bude neutralna i pritom je vrijeđao domaće i strane političare te Bošnjake uporno nazivao muslimanima.

Image

Tužne kolone napuštaju Ukrajinu: Očevi se rastaju od djece i žena, mnogi se od njih vide posljednji put

Fotogalerija
Image

Tužne kolone napuštaju Ukrajinu: Očevi se rastaju od djece i žena, mnogi se od njih vide posljednji put

Fotogalerija


"Sjednica je prekinuta zato što ostali krše Ustav BiH, ohrabreni od američkih i europskih struktura. Misle, kao i 90-ih, da se treba provesti ono što isključivo oni misle", rekao je.

Nastavio je da je "srušena svaka ustavna struktura".

"Samo Predsjedništvo može zauzeti stavove, a ne ministri i ambasadori. Ovo je cinični pokušaj da se obezvrijede, stavovi i cijeli srpski narodi", dodao je.

Govoreći o izjašnjenju Predsjedništva BiH iz 2014. u kojoj je navedeno da se poštiva teritorijalni integritet Ukrajine, tvrdi da to nije odluka, nego priopćenje. Uvjerava da poštuje teritorijalni integritet svake zemlje, pa i Ukrajine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
premijer iznosi izvješće o Ukrajini

VIDEO U Saboru razvili ukrajinsku zastavu, a Plenković o Ukrajini rekao: 'To je rat Davida i Golijata'

Image
premijer iznosi izvješće o Ukrajini

VIDEO U Saboru razvili ukrajinsku zastavu, a Plenković o Ukrajini rekao: 'To je rat Davida i Golijata'

"Pozivanje na priopćenje iz 2014., a ne odluku iz 2014., zloupotrebljava se i to nije moguće. Niko ne spori, pa ni ja, kao što ne sporim teritorijalni integritet Srbije, kao što to spori Komšić, tako ne sporim ni teritorijalni integritet Ukrajine. Ovdje je situacija drugačija nego 2014. godine", poručio je.

Govoreći o tome o čemu je prošli tjedan razgovarao s ministrom vanjskih poslova Rusije Sergejom Lavrovom, odgovorio je da je to poznato te napomenuo da Lavrova poznaje godinama.

"Vidim da je ovdje histerija. Vidim da je francuski predsjednik Emmanuel Macron razgovarao s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom pa ne vidim da je bila histerija u Sarajevu. Razgovarali smo o kršenju propisa, da Rusija poštuje međunarodno pravo i da BIH Daytonu", kazao je.


Prema Dodiku, prije deset godina je pozvao EU da BiH primi u članstvo te je ponovio da BiH neće sankcionirati Rusiju.

"Mislim da primaju bolesnika koji se ne može ničim izliječiti. Ne znam koji će đavo Bosna i Hercegovina u EU. Mislite li da će se unutrašnji odnosi promijeniti i riješiti? Volio bih da je tako. EU ovdje nema korektan odnos, nema korektan odnos prema ovoj zemlji. Bosna i Hercegovina nije uvela sankcije, niti će ih uvesti, što se nas tiče", istakao je Dodik. 

Izjavio je da će se razmotriti hoće li biti hitne sjednice Narodne skupštine Republike Srpske zbog novonastale situacije.

Upravo se čita

Image
božićni sajam

Vikend advent inspekcija Danasa. Provjerili smo cijene i ponudu adventa u Beču

Osvrnuo se i na izbjeglice iz Ukrajine: 

"Sutra ću biti u Prnjavoru gdje se nalazi jedna ukrajinska zajednica - lojalna, domaćinska. Oni su tijekom rata pomagali Vojsci RS-a. Vidjet ćemo da primimo dio djece iz Ukrajine, a što se tiče izbjeglica iz Ukrajine, mislim da će oni biti dobit za EU jer će dobiti značajnu jeftinu radnu snagu."

Više s weba

Pročitajte još

Image
ANNA FRANK IZ UKRAJINE

RTL donosi rat očima djeteta. Mlada Ukrajinka dva je tjedna snimala ratni video dnevnik. Napustila je Mariupolj pa sve objavila

Više s weba