Bivši top diplomat

Bivši ambasador u Jugoslaviji naveo 'Putinovu katastrofalnu grešku' i moguće buduće 'strašne budalaštine'

Image

Sir Andrew Wood, Vladimir Putin

Foto: AP/YouTube/screenshot

Nitko na Zapadu ne želi nuklearni sukob, kazao je, ne želi ga nitko niti u Rusiji, 'osim možda samog Putina', koji se 'skriva od svake diskusije'

5.10.2022. u 12:02/ S. Ž.

Sir Andrew Wood brutalno oštro je opisao posljednjih nekoliko poteza predsjednika Ruske Federacije Vladimira Putina, analizirajući u intervjuu za Sky News način na koji taj čovjek vodi svoj rat u Ukrajini. Sky ga je, inače, pozvao kao umirovljenog top diplomata koji je 0d 1985. do 1989. bio ambasador Velike Britanije u Jugoslaviji, a od 1995. do 2000. u Rusiji.

Wood je za Putinovu "djelomičnu" mobilizaciju najavljenih 300.000 rezervista koje namjerava poslati u rat u Ukrajini, rekao da je to "fatalna pogreška", odnosno da ga to može katastrofalno koštati, rubno je među svojim vijestima vezanima uz rat u Ukrajini prenio taj dio intervjua Guardian.

Image
Potpuni kaos

Debakl mobilizacije u polumilijunskom gradu u Rusiji: 50% pozvanih vratili jer su ih pozvali bez veze

Image
Potpuni kaos

Debakl mobilizacije u polumilijunskom gradu u Rusiji: 50% pozvanih vratili jer su ih pozvali bez veze

Objasnio je da je Putin time rat dovukao doma, praktično u samu Rusiju. A ne samo to, nego su nadležne vlasti mobilizaciju organizacijski krenule "provoditi kaotično loše". Posebno je govorio o mogućnostima da Putin, odnosno Rusija, upotrijebe nuklearno oružje:

"Na Zapadu nitko ne želi da ga se uvuče u nuklearni sukob. Mislim da u nuklearni sukob ne želi biti uvučen niti u Ruskoj Federaciji, osim možda predsjednika Putina. Cijela nevolja Rusije svodi se na to što o svemu odlučuje čovjek koji se skriva od diskusije, od mogućih drugačijih stavova, koji se miješa u vojne poteze, direktno zapovijedajući zapovjednicima na terenu, što je duboko pomutilo cijelu situaciju."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Express je, pak, o intervjuu pisao puno opširnije, tako i dio u kojem voditelj Sky Newsa pita Wooda misli li da bi Putin doista napravio ono na što članice NATO-a upozoravaju, da priprema taktički nuklearni pokus na granici s Ukrajinom?

"Mislim da bi to bilo strašna budalaština (s Putinove strane, op.a.). Ne mogu uopće zamisliti koju bi to metu gađao nuklearnim oružjem, čak i 'taktičkim', što je već samo po sebi prilično snažno i užasno."

Upravo se čita

Image
DRUŠTVENA ODGOVORNOST

Tommy neće prodavati pirotehniku: 'Uzrokuje štetne posljedice za ljude i životinje'

"Mogao bi pritom udariti i Ukrajinu, mogao bi udariti po vlastitim trupama, a i time bi podigao ogromnu uzbunu i u samoj Rusiji… Ali, moguće je da se u očaju napravi i takva stvar", kazao je.

On osobno ne misli da bi takvo što dovelo do nuklearnog odgovora Zapada. Ali, dodao je, do nuklearnog odgovora smatra da bi došlo ako bi Putin nuklearnim oružjem udario na, primjerice, Veliku Britaniju "ili takvo što". Wood ne misli da je čak i Putin kadar za takvo što. Objasnio je, međutim, koji bi mu bio motiv za taktički nuklearni udar:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pretpostavljam da bi to bilo prvenstveno kako bi demonstrirao da bi bio u stanju napraviti to (udariti na Zapad, op.a.) kad bi to htio."

Wooda i inače pozivaju na Sky News, a kao poznavatelj prilika u Rusiji i oko nje poznat je i šire. Tako je još na samom početku rata u Ukrajini prognozirao da će taj rat itekako potrajati, da Rusija apsolutno ne može okupirati Ukrajinu ili njene dijelove i smatrati da će nakon toga nastaviti živjeti u miru. Sada pak prognozira da će se rat razvući, u najboljem slučaju, još preko cijele zime, po svoj prilici i dulje.

Više s weba

Pročitajte još

Image
IZVJEŠĆE EU AGENCIJE

Rat u Ukrajini mijenja krijumčarenje droge. Ovisnici u bijegu stvaraju pritisak i na zdravstvo drugih zemalja

Više s weba