RUSI ZAROBILI HRVATA

Bivši ruski veleposlanik Azimov: 'Obećajem da ću pokušati pomoći u oslobađanju Hrvata'

7.5.2022. u 18:47/ Andrijana Čičak Božić

Zarobljenim strancima prijete stroge kazne, a s obzirom da s vlastima samoproglašenih proruskih republika

Ministarstvo vanjskih poslova potvrdilo je da je Hrvat zarobljen u ratnoj Ukrajini, uz poruku da u suradnji s ukrajinskim vlastima nastavljaju raditi na rješavanju slučaja.

Prvu informaciju o Zagrepčaninu zarobljenom 200-ak kilometara od Mariupolja objavila je ruska državna televizija, objavili su video intervju njihova novinara sa hrvatskim zarobljenikom.

"Želim preživjeti", riječi su zarobljenog Zagrepčanina, ruskoj televiziji Russia Today, u jednom od njihovih redovitih intervjua s, kako kažu, stranim plaćenicima.

Iz pakla Mariupolja je, kaže, sa suborcima ukrajinskim marincima pokušao proboj iz grada. Pješačili su 260 kilometara i naletjeli na rusku artiljerijsku jedinicu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da je zarobljen, potvrdilo je i hrvatsko ministarstvo vanjskih poslova:

"MVEP raspolaže saznanjima o zarobljenom hrvatskom državljaninu te u suradnji s ukrajinskim vlastima nastavlja raditi na rješavanju slučaja. Zbog osjetljivosti situacije, u ovom trenutku ne možemo otkrivati detaljnije informacije".

Upravo se čita

Image
ne žele sudjelovati

Vladajuća slovenska stranka napušta Twitter. Boje se širenja lažnih vijesti i govora mržnje

Image
Denis Šeler

Hrvatski bivši pripadnik Azov-a: 'U Azovstalu nema Hrvata. Točno znam gdje je pao u ruske ruke'

Image
Denis Šeler

Hrvatski bivši pripadnik Azov-a: 'U Azovstalu nema Hrvata. Točno znam gdje je pao u ruske ruke'

Zarobljenim strancima prijete stroge kazne, a s obzirom da s vlastima samoproglašenih proruskih republika, nemamo odnose, ostaje jedino kontaktirati Rusiju.

"Konzularni predstavnik RH ima pravo kontaktirati s hrvatskim državljaninom, i ako mu bude suđeno, kako se sada govori, ima pravo prisustvovati sudskom postupku", objasnio je Božo Kovačević, bivši hrvatski veleposlanik u Rusiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mogli bi, predlaže Kovačević, zatražiti i pomoć bivšeg ruskog veleposlanika, koji o slučaju ne zna ništa.

"Pokušat ću saznati kakvo je stanje. Ali prvo je potreban službeni kontakt vašeg veleposlanstva s ruskim ministarstvom vanjskih poslova. Obećavam da ću stupiti u kontakt s ministarstvom i pokušati pomoći da se dođe do rješenja", kazao je Anvar Azimov, bivši ruski veleposlanik u Hrvatskoj.

Zarobljeni Hrvat ukrajinskim snagama pridružio se još 2020. godine. Kaže da bi dobio državljanstvo, jer se u Ukrajini zaljubio.

S borcima Azova tvrdi, nije imao dodira. Njegovi prijatelji kojima je savjetovano da javno ne govore, svi odreda nam kažu, nije riječ o nikakvom neonacistu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Nikakav primitivac, niti agresivac, dapače jednostavna osoba”, rekli su njegovi prijatelji.

“Duša od čovjeka, htio je samo biti vojnik, pa je zato i otišao u Ukrajinu", kazao je zarobljenikov prijatelj.

“Bio je u našoj vojsci nekoliko godina i nije sudjelovao u nikakvim vojnim akcijama prethodno", ispričali su.

Još na početku napada na Ukrajinu, Rusi su upravo Hrvate prve spominjali kao ukrajinske plaćenike, njih oko 200 i zbog čega su pokušali uručiti i prosvjednu notu hrvatskom vojnom atašeu u Moskvi, koji je to odbio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stav Vlade je premijer više puta ponovio.

"Svaki odlazak u Ukrajinu u ovim okolnostima je akt pojedinaca i idu tamo na osobnu odgovornost", rekao je premijer krajem veljače.

Sada ostaje diplomatska akcija, bilo javna bilo ona tajna. I to nakon što su ruski diplomati protjerani iz Zagreba, a što je Moskvu najviše uvrijedilo nije im dozvoljen ni dolazak humanitarnog leta po njih.

"Sad se pokazuje koliko je loša bila pretjerana revnost RH u protjerivanju ruskih diplomata i prenaglašenog iskazivanja neprijateljstva prema Ruskoj Federaciji, premda je to zaslužila. I sada Hrvatska ovisi o dobroj volji ruske strane", tvrdi Kovačević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Moj savjet Hrvatima je nemojte se uplitati, posebno dobrovoljci, u ovaj rat", rekao je Azimov.

Nije poznato koliko se Hrvata bori u Ukrajini, i ima li još koji u Mariupolju.

Više s weba

Pročitajte još

Image
Zar ne bi bilo lijepo?

Mojmira je Putinu predložila čega bi se mogao odreći za početak korizme po julijanskom kalendaru

Više s weba