Skoro pa diletantizam

Bivši šef CIA-e otkrio kako su Ukrajinci uspjeli pobiti već 6 ruskih generala: 'To je vrlo, vrlo, vrlo neobično mnogo!'

Image
Foto: TALK MEDIA NEWS PHOTO ARCHIVES/Flickr/(CC BY-NC-SA 2.0)/AP

U dva desetljeća NATO-ovog rata u Afganistanu, uz odobrenje UN-a, poginuo je samo jedan američki general. Petraeus za CNN otkriva problem Putinove vojske

22.3.2022. u 12:24/ RTL.HR

Tijekom dva desetljeća vojne intervencije NATO-a, što je bilo uz mandat dobiven od UN-a, američka vojska izgubila je samo jednog generala. A niti on nije poginuo u borbi.

Nasuprot tome, vojnici koji brane Ukrajinu u samo tri tjedna onoga za što je Vladimir Putin mislio da će biti munjeviti rat i svrgavanje vlasti u Kijevu, uspjeli su ubiti čak šest generala vojske Ruske Federacije.

Bivši američki general David Petraeus, čovjek koji je nekoliko godina bio u vrhu vojne intervencije SAD-a i koalicijskih zemalja u Iraku, za CNN je o tom podatku iz krvavog, brutalnog rata u Ukrajini, ali još uvijek kratkotrajnog, kazao:

"To je vrlo, vrlo, vrlo – vrlo neuobičajeno!"

Image
Pala velika grupa

Ukrajinci spriječili još jedan pokušaj atentata na Zelenskog. Tijekom noći ulovili skupinu na samoj granici s EU-om

Image
Pala velika grupa

Ukrajinci spriječili još jedan pokušaj atentata na Zelenskog. Tijekom noći ulovili skupinu na samoj granici s EU-om

Petraeus je, inače, i bivši direktor CIA-e. U razgovoru s voditeljem Jakeom Tapperom on je objasnio što to zapravo izvode ukrajinski branitelji na frontu, pa da uspijevaju "poskidati" toliko puno najviših generala, time dodatno slabeći ionako demoralizirane, lođe organizirane i vođene ruske trupe.

Suština je u tome, kazao je, da su se ruske zapovjedne i kontrolne strukture potpuno raspale: "Ukrajinci su im uništili komunikacije. Njihovi kanali za sigurnu komunikaciju više ne postoje."

Petraeus je otkrio da je ruska vojska koristila jedan jedini komunikacijski kanal, pa kad su im sabotirali to, onda su još na ključnim mjestima isključili 3G mrežu. Ruske trupe, dapače, ruski zapovjedni kadar, sveo se na to da su počeli uzimati mobitele Ukrajincima, običnim građanima, kako bi zvali jedan drugoga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Što se dalje dogodi? Recimo, zaustavi se jedna kolona (ruskih vojnih vozila). Nekakav nestrpljivi general, koji je inače na kraju kolone u svom oklopljenom vozilu, odlazi naprijed kako bi izvidio što se to tamo događa", opisivao je dalje Petraeus.
Tu na red dolazi dio ukrajinske vojske koji je jako dobro istreniran:

"Ukrajinci imaju jako, jako dobre snajperiste i u toj situaciji oni naprosto počinju pucati na sve strane."

Umirovljeni general, bivši šef CIA-e rekao je i to da je ovakvom stanju s ruskim zapovjednim vojnim kadrom u Ukrajini pridonijelo i to što, kako je rekao, vojsci Ruske Federacije nedostaje i podoficira jednako kao što joj nedostaje i vlastite inicijative na nižim razinama zapovjedne piramide.

Umjesto toga, vojnici samo čekaju zapovijedi. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo se čita

Image
DRAMA NA AERODROMU

FOTO Pao mali sportski avion u Zračnoj luci Pula: Ima poginulih! Otkazani su svi letovi

Više s weba

Pročitajte još

Image
hipersonična raketa

Putinovo 'savršeno oružje': Kinžal ili Bodež radarima je nevidljiv, ne može ga presresti nijedan sustav protuzračne obrane

Više s weba