Božo Kovačević

Bivši veleposlanik u Moskvi: 'Putin je spreman na sve! Ako pregovara sa Zelenskim to je za njega odmah poraz'...

27.3.2022. u 20:15/ RTL Danas

O ruskom predsjedniku u studiju RTL-a Danas s bivšim hrvatskim veleposlanikom u Moskvi Božom Kovačevićem razgovarala je Leona Šiljeg

Od siromašnog dječaka do čovjeka od kojeg strepi cijeli svijet. Vladimir Putin je najdugovječniji ruski vođa nakon Staljina, na dobrom je putu da ga prestigne.

Do kraja mandata ima još dvije godine, a promijenio je zakon pa na vlasti, ako pobijedi na izborima što mu do sad nije bio problem, može biti do svoje 84 godine.

Privatni život skriva, a biografija mu je puna anegdota, doduše uz pitanje što je izmišljeno, a što stvarno.

O ruskom predsjedniku u studiju RTL-a Danas s  bivšim hrvatskim veleposlanikom u Moskvi Božom Kovačevićem razgovarala je Leona Šiljeg.

Tko je Vladimir Vladimirovič Putin kojeg neki zovu i ruski car?

"Nakon što je donio iracionalnu odluku napada Ukrajine gotovo da je sve moguće. Ja ne znam na što je sprema, ali budući da je počeo prijetiti nuklearnim oružjem možemo zaključiti da je spreman na sve", kaže Kovačević.

Image
NAPADNUT LAVOV

Iz raketiranog Lavova stižu snimke zapaljenog skladišta goriva tik do kuća! Luhansk želi na referendum kako bi se i službeno pripojili Rusiji

Image
NAPADNUT LAVOV

Iz raketiranog Lavova stižu snimke zapaljenog skladišta goriva tik do kuća! Luhansk želi na referendum kako bi se i službeno pripojili Rusiji

Bivši veleposlanik je imao priliku razgovarati s njim nekoliko puta. "Prije se moglo osjetiti d aje Putin čovjek kojemu je stalo do njegove zemlje i do blagostanja njegovih građana. Bio je čovjek koji je maksimalno zastupao interese Ruske federacije. Cijena koju je Rusija platila, a ada bio on ekonomski i politički stabilizirao zemlju bila je gubitak demokracije i nepoštivanje demokratskih standarda, ali je on ostvario ono što je većina građana od njega očekivala", objašnjava Kovačević.

"Roditeljima je omogućio da vjeruju da će njihov djeca živjeti bolje nego oni", dodaje Kovačević govoreći o Putinu kakav je bio prije kao vođa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sada je Putin učinio potez zbog kojeg će građani Federacije opravdano misliti da im djeca neće živjeti u boljem svijetu, kaže Kovačević, i on će postati predsjednik kojeg Rusi ne vole, u najmanju ruku.

Kovačević kaže kao je pitanje vlada li sam i može li itko imati ikakav utjecaj na njega pitanje od milijun dolara. Putin je okružen ljudima s kojima je godinama surađivao. 

"Putin svoje ljude koje je doveo na određena mjesta ne sluša i ne vjeruje im. U ovom ratu mora se oslanjati na ministra obrane Šojgua koji nije čovjek iz Putinovog tima 90-ih godina. On je sovjetski čovjek, veteran iz Afganistana. On je još '92 bio na poziciji ministra. Budući da je sovjetski čovjek, a obnavljanje Saveza je nešto na što se Putin poziva zato ga Šojgu vjerno služi", smatra Kovačević koji je ima i priliku upoznati i Šojgua.

Bivši hrvatski veleposlanik kaže kako misli da ljudi u Putinovom najbližem krugu ne smiju mu proturječiti. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo se čita

Image
veliko priznanje!

RTL-ovoj Mojmiri dodijeljena 'Večernjakova ruža'!: 'Drago mi je što se cijeni ženska s mišljenjem, a ne sa strukom!

Ruska invazija na Ukrajinu ulazi u drugi mjesec, hoće li sve biti gotovo do 9. svibnja, za Rusiju važnog datuma, Dana pobjede? "Može završiti ako Putin tako odluči. U ovom razdoblju do 9. svibnja ključan je problem kako nedvojbeni poraz koji je ruska vojska već doživjela, a koji će što duže traje invazija biti sve uvjerljiviji, kako taj poraz predstaviti kao pobjedu. Očito je Putinu važno da deklarira pobjedu unatoč tome što je bio poraz", kaže Kovačević.

Ako ruska javnost shvati da je akcija u Ukrajini bila neuspješna to u pitanje dovodi položaj Putina u Rusiji, kaže bivši veleposlanik, i ako rat potraje u pitanje se dovodi i opstanak Ruske federacije kao države.

O pregovorima

Pregovori između Putina i Zelenskog nisu izgledni, tvrdi Kovačević i dodaje da bi svjetski čelnici trebali staviti pritisak na Putina, ali ne na način na koji je to učinio Biden prozivajući ga zločincem jer ste tako isključili mogućnost da s njim pregovarate, a Putin jedino dostojnim za pregovaranje satra SAD.

"Ako Putin pregovara sa Zelenskim to je za njega zapravo poraz", zaključuje Kovačević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image
BJEŽE OD RATA

Siročadi u Ukrajini prijeti rizik trgovine ljudima: 'Uklope se među njih, a onda im nude smještaj'

Više s weba