neće ispuniti ciljeve

CIA o Putinu nakon masovnog bijega Rusa iz Harkiva: 'Njegova sljedeća odluka će odrediti koliko će sukob trajati'

Image
Foto: ASSOCIATED PRESS

Unatoč značajnoj protuofenzivi ukrajinske strane, još je prerano predviđati da će rat završiti uskoro

17.9.2022. u 15:03/ RTL Vijesti

Masovni bijeg ruskih snaga iz ukrajinske harkivske oblasti iznenadio je ukrajinsku vojsku i zapadni svijet. Analitičari sada uglavnom vjeruju kako Vladimir Putin ne može realno očekivati da će ispuniti svoje ciljeve s početka invazije. Analitičari vjeruju kako Ukrajina vrlo vjerojatno ima značajnu prednost na dugi rok, ali i ne treba očekivati da će rat biti gotov za nekoliko mjeseci, piše Jutarnji list.

Putin mora donijeti odluku

Čelnik američke Obrambene obavještajne agencije (CIA), general pukovnik Scott Berrier, izjavio je u petak kako je rat došao do točke na kojoj će Putin morati revidirati svoje ciljeve za operaciju u tijeku.

"Sada je prilično jasno da neće biti u stanju učiniti ono što je na početku namjeravao učiniti", rekao je Berrier na summitu nacionalne sigurnosti kraj Washingtona.

"Rusi su planirali okupaciju, ne nužno invaziju, i to ih je unazadilo. Putin sada dolazi do točke gdje će morati donijeti odluku. Mi ne znamo koja će to odluka biti. No ona će odrediti koliko će dugo trajati ovaj sukob", izjavio je Berrier.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zamjenik direktora CIA-e David Cohen naglasio je kako bi bila greška podcijeniti Putinov apetit u ovom trenutku.

"Mislim da ne bismo trebali podcjenjivati Putinovu privrženost originalnoj ideji, kontrolirati Ukrajinu. Mislim da nismo vidjeli niti jedan razlog koji bi nas naveo da vjerujemo kako je odustao od tog cilja", rekao je Cohen.

Upravo se čita

Image
'MAHAO ORUŽJEM'

U bombaškom napadu na policijsku stanicu u Indoneziji ranjene 3 osobe

Cohen je ipak kazao kako američke obavještajne službe zasad ne vide nikakve dokaze da se planira korištenje oružja masovnog uništenja. Ako se Moskva odluči na neku vrstu odmazde protiv SAD-a, to će se vjerojatno svesti na nove pokušaje uplitanja u američki politički sustav.

Image
ODBACUJE AKCIJU KIJEVA

Putin sa smješkom o protuofenzivi Ukrajine: 'Rat može postati još ozbiljniji. Plin? Samo pritisnite gumb'

Image
ODBACUJE AKCIJU KIJEVA

Putin sa smješkom o protuofenzivi Ukrajine: 'Rat može postati još ozbiljniji. Plin? Samo pritisnite gumb'

Važnost morala vojnika

Britanski stručnjaci, s druge strane, ističu kako je bijeg ruskih snaga iz harkivske oblasti ukazao na važnost morala vojnika u bilo kojem kopnenom ratu. Vjeruju kako Ukrajina može očekivati da će i dalje imati znatnu prednost na tom polju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Moral je najbitniji faktor za kopnene snage", kazao je za Guardian Jack Watling, stručnjak za kopneno ratovanje britanskog think tanka RUSI.

"Ne radi se samo o tome kako se vojnici osjećaju oko svojih izgleda u odnosu na neprijatelja, već i o iskustvima koja su nedavno imali, te što očekuju u budućnosti", smatra Watling.

"Rusi imaju loš moral, loše odnose sa suborcima, a od samog početka nemaju povjerenja u svoje zapovjednike. Većini vojnika nisu ni rekli da počinje rat, i mnogo toga što su im rekli o Ukrajincima bilo je pogrešno", dodaje Watling.

Unatoč tim faktorima, još je prerano predviđati da će rat završiti uskoro. Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg upozorio je u petak kako je prerano vjerovati da je oslobođenje oblasti Harkiv početak kraja rata, piše Jutarnji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image
loša godina za bogate ruse

Ruski biznismeni i dalje umiru pod čudnim okolnostima. Nitko ne zna zašto...

Više s weba